ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Woordvoerster ‘Belgian Youth Against Racism’ Eunice Yahuma wil het onderwijs ‘dekoloniseren’ – 't Scheldt

Woordvoerster ‘Belgian Youth Against Racism’ Eunice Yahuma wil het onderwijs ‘dekoloniseren’

Eunice Yahuma Baitoapala is het nieuwe kindsterretje aan het POCO-woordvoerdstersfirmament. Afgelopen weekend werd ze opgevoerd in de Zevende Dag

Eunice Yahuma Baitoapala is het nieuwe kindsterretje aan het POCO-woordvoerstersfirmament. Afgelopen weekend werd ze opgevoerd in de Zevende Dag.

**

Misschien moeten we ze stilaan ‘kindsoldaatjes’ noemen die door de VRT worden ingezet. De VRT stuurt hen bewust in de vuurlijn, terwijl ze beter tegen zichzelf zouden worden beschermd. Met de blik van de nieuwe Martha Luther King straalde Eunice Yahuma sérieux en kwaliteit uit. Maar op het einde viel het masker af en toonde ze wat ze echt was: een dom kind. Een slecht opgeleide Vlaamse leerling, die enkel bij de VRT aan tafel mag o.w.v. haar huidskleur en niet o.w.v. haar goede inzichten.

In de uitzending antwoordde ze op de vraag wat er prioritair moet veranderen als het aan haar ligt. Haar geweldige antwoord was “Het onderwijs moet aangepakt, gedekoloniseerd worden.”

Klinkt hip, maar ze was zo stom om volgend voorbeeld te geven (naast de evidente dader geschiedenis): “Wetenschap, want de wetenschappers die aan bod komen, zijn te westers”.

Lees: voor de wetten van Newton zoeken we een Afrikaan, voor Einstein ook, oh nee misschien niet, want dat is een Jood, die is al slachtoffer genoeg. Misschien vinden we wel een geschikte Afrikaan voor Stephen Hawking. Moest het allemaal niet zo pijnlijk zijn, je zou er eens goed mee kunnen lachen. Feit is wel, en dat heeft heeft ze goed onthouden uit de les, dat de wetenschap westers is. Dat is al een pluspunt. Spijtig dat ze niet heeft leren denken, want dan zouden zo’n gênante uitspraken (als we moeten het onderwijs Afrikaniseren) vermeden kunnen worden. En kunnen we allemaal toch ietsiepietsie langer denken dat de blik-met-zoveel-sérieux ook inhoud verbergt.

Eunice Yahuma is actief bij de CD&V van Halle. Help. Want dat is het rechtstreekse gevolg: laat je zo’n mensen te lang aan het woord, dan gaat het mis. En daar komt de perverte rol van de VRT op de proppen: moest je niet beter weten, dan lijkt het alsof ze er plezier in scheppen om jonge, hippe woordvoersters snel te laten opbranden. Eunice Yahuma heeft namelijk een voorgangster. Vorige week lukte het Sandrine Moponami bijna om een kwartiertje lang al te grote onzin te vermijden. Maar na die tijd was “het op” en braakte ze iets uit over de onmogelijke combinatie van zwarten en racisme. Ze zei letterlijk dat “zwarten geen racisten kunnen zijn”. De reactie van Assita Kanko was oprecht (“wow”), maar de angel zat ‘m bij de presentatrice. Lisbeth Imbo was niet te beroerd om te zeggen “dat is misschien voer voor een ander debat”, in de hoop dat de onzin minder opviel. Maar door het proberen recht te trekken, maakte ze het natuurlijk erger.

Dat weet élke jongere ook: iedere tiener beseft dat hij ooit door zijn ouders bestoeft is geweest voor iets onnozels. Pijnlijk, en dus mag Sandrine Moponami terug op de reservebank gaan zitten. Gaan we Sandrine nog dikwijls zien/horen? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Ik dacht (euh, hoopte) dat de VRT (e.a.) na de klimaathype zou geleerd hebben geen te zwakke jonge mensen meer voor de wolven te gooien. Anuna was duidelijk top in haar genre (dat was meteen duidelijk), maar de opvolging was toch wat minder goed (en zo breng ik toch wat mildheid in deze tekst). Jada Kennedy‘s media-carrière leek wel zo kort als haar woordvoersteropleiding: 30 seconden. Ik durf haar TV optreden een mediatiek hoogtepunt van 2019 te noemen.

Waarom beschermen volwassen mensen, wat journalisten toch zijn, deze kindsoldaatjes niet? Ze hadden nochtans een kandidaat die het wél kon maken na Anuna: Toon Lambrecht. Maar die is wat naar de achtergrond verschoven. Misschien wat te mannelijk en te blank (euh, wit)?

Feit is wel, dank u juffrouw Yahuma om dat nog eens op te merken, dat het onderwijs aangepakt moét worden. Misschien moeten we wat meer terug naar kennisopbouw in plaats van naar vaardighedenonderwijs. “Ze kunnen veel beter het woord nemen, dan vroeger”, zeggen veel taalleerkrachten trots. (Ze vinden dat echt!) Dat blijkt… Want door een gebrek aan kennis, is hun woord “slecht geblaat en geen wol”. Met wat meer kennis (sorry Eunice, opgebouwd door westerse wetenschappers) is er hoop dat de volgende generatie jonge woordvoerdsters wél indruk maakt.

***

‘tScheldt is een eiland van gezond verstand in een oceaan van politieke correctheid. Kies een abonnement:

1 reactie op “Woordvoerster ‘Belgian Youth Against Racism’ Eunice Yahuma wil het onderwijs ‘dekoloniseren’

  1. Een nieuwe Anuna DW, maar dan de gekleurde versie….In het offensief tegen de Witte Klotemaatschappij. Waarvan zij wel de vruchten plukken, maar dit terzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *