Weg met onze schone moerstaal! Weg met ons!! – 't Scheldt

Weg met onze schone moerstaal! Weg met ons!!

Eerst dachten we dat het een smakeloze 1 aprilgrap betrof. Maar het is waar. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft beslist volop de kaart van de verengelsing van het hoger onderwijs te trekken. Ten nadele van het Nederlands. We hebben er het raden naar wat onze taalverwante zusters en broeders heeft bezield.

Eerst dachten we dat het een smakeloze 1 aprilgrap betrof. Maar het is waar. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft beslist volop de kaart van de verengelsing van het hoger onderwijs te trekken. Ten nadele van het Nederlands. We hebben er het raden naar wat onze taalverwante zusters en broeders heeft bezield.

Je hoeft echt geen veellezer of verslaafde mediagebruiker te zijn om te weten dat onze prachtige Nederlandse taal onder vuur ligt. Dat geldt zowel voor Nederland als Vlaanderen. De opmars van een op de stoep en in de schoolbanken gebricoleerde tussentaal lijkt niet meer te stuiten. Op radio en televisie – openbare omroep incluis – regent het gallicismen, gewesttaal, straattaal en Marokkaans rapdialect. Niet zelden doorspekt met Engelse modieuze kakwoorden waar een beetje liefhebber van Adriaan Roland Holst (wie?), Gerard Reve (wie?) of Hugo Claus (wie?) ter plekke de leegschijterij krijgt. Het groeibedrijf Target & Challenge Ltd. dreigt de grootste uitdragerij annex kringloopwinkel van Nederland en Vlaanderen te worden. Er is iets voor te zeggen om onze aanstormende academici klaar te stomen voor internationale Engelstalige vakbladen en Amerikaanse congressen. Zeer zeker. Maar of deze ambitie parallel dient te lopen met de verwaarlozing van onze eigen schone moerstaal? Nee, driewerf nee. ‘Tael is gansch het Volk’, wist Vlaamse voorman Prudens Van Duyse (wie?). Wie zijn moedertaal niet langer respecteert en uitveegt, veegt domweg zichzelf uit. Weg met ons!

Taalboef

De huidige staat van het onderwijs in Vlaanderen moet elke Vlaming verontrusten. In 2003 hoorde ons onderwijs nog bij de wereldtop. Vandaag dienen we steeds meer terrein en voorsprong prijs te geven.

Met name het Katholiek Onderwijs Vlaanderen doet het jaar na jaar slechter. Toch bestaat theoloog en directeur-generaal Lieven Boeve het de krant te halen met de bezorgde mare dat de lat van de eindtermen voor veel leerlingen te hoog ligt. Te hoog? Ze ligt godverdomme in de goot! Doe tijdens het eerstvolgende familiefeest de test. Vraag een willekeurige 18-plusser een paar verzen uit het hoofd te citeren. Vers? Vers van de supermarkt. Maar een handgreep uit de literaire canon van Vlaanderen en/of Nederland? Boeve is een taalboef. Terwijl leesvaardigheid en vooral begrijpend lezen er jaar na jaar op achteruit gaan, pleit deze door de Belgische Bisschoppenconferentie gezegende onderwijsbaas er voor om te snijden in de lesuren Nederlands. Dat theologie en jarenlang verblijf in de woestijn tot waanzin kan leiden, wisten we. Dat onderwijsverantwoordelijken met de grootst mogelijke onzin wegkomen, is verontrustend.

Zorgpakket

Dat de inzet van dit belangrijke debat het hart van Vlaanderen raakt, leert ons de altijd verhelderende pagina lezersbrieven. In eender welke gazet of zelfbenoemde kwaliteitskrant. Wie voor de klas staat komt aan kennisoverdracht niet meer toe! Het takenpakket van kleuterjuf, onderwijzer, regent of licentiaat is een zorgpakket geworden. Ze moeten het plaspaspoort van 30 koters nakijken, boterhammendozen navorsen op versheid en gezondheid, emotionele verwarring detecteren of cannabis-zombies terug naar de bewoonde aarde halen. Met dank aan een groeiend leger ouders dat de noties opvoeding & onderwijs door elkaar haalt. Aan onze universiteiten is het niet beter. Docenten en professoren kunnen niet voldoende rode stiften aanslepen om in scriptie en doctoraat onverweild, lankdurig, hij zij, kweenie & kep zoiets fan als driewerf fout aan te strepen. Nogal wat studenten weten niet meer in welk jaar ze zitten, veranderen 26 keer van studierichting en vertrekken op hun 28ste verjaardag met een rugzak vol herexamens van de ene Full Moon Party naar het andere Tomorrowland.

Het is de hoogste tijd om de klas en de school terug te geven aan de tienduizenden idealisten die voor hun klas staan en voor hun school vechten.

Geef het vrij onderwijs de vrijheid terug.

Frits Van Roobais

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>De huidige politici weten het nog niet maar de eerstvolgende onderwijsminister die voor het eerst sinds lang de juiste beslissingen zal nemen, leest nu ‘tScheldt! Steun ‘tScheldt!</a>

3 reacties op “Weg met onze schone moerstaal! Weg met ons!!

  1. Mooie analyse ,daar kan een ongeschoolde zoals ik enkel maar vrolijk van worden ,van de katholieke “opvoeding ” weet ik als wees en voormalig bewoner van het horrorweeshuis ‘de vliegenfles’ te Zelem alles van , sujetten zoals Boeve die op een wolk van het eigen ‘grote’ gelijk zweven mogen ze op een chemtrail zetten richting orbit .
    Van het mocro dialect op het openbaar vervoer krijg ik spontaan diarree en moet dan dringend naar mijn stamkroeg om wat vloeibare imodium tot mij te nemen ,griezelig is dat onze bedorven jeugd hieraan deelachtig is ,decadentie rules !! shit ik krijg het ook al .

  2. Inderdaad er is geen echte taal meer .En het verschil in taalgebruik van ouderen en jongeren ligt enorm uit elkaar zodanig dat ze elkaar niet meer begrijpen
    Ingewikkeld moeilijk leggen ze zaken uit waarvan ze soms zelf niet weten wat ze willen zeggen
    Ze huldigen het principe ” waarom malkkelijk maken als het moeilijk ook (niet) kan “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *