ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wat is normaal in een abnormale wereld: lefgozer of lafbek? – 't Scheldt

Wat is normaal in een abnormale wereld: lefgozer of lafbek?

Afstand is het nieuwe beleefd. Vergeet fatsoen, want goede manieren veroorzaken een slechte gezondheid. Distantieer u van uw medemens, wantrouw hem, veroordeel hem, verklik hem, vermijd hem…

Afstand is het nieuwe beleefd. Vergeet fatsoen, want goede manieren veroorzaken een slechte gezondheid. Distantieer u van uw medemens, wantrouw hem, veroordeel hem, verklik hem, vermijd hem.

**

Om toch maar te zorgen dat we onder het dodental van maart 2018 blijven? Leve de propere stilte en de virtuele samenscholingen van solidariteit! In een soort van digitale zelfverlinking komen niet zo bijster boeiende gezinnen naar buiten met homemade filmpjes waarin ze in een stuwing van burgerzin hun goedbedoelde meligheid komen etaleren. Karaoke is kunst vergeleken met enkele van die met spuug bijeen klittende liedjes en clownerieën van het publiek. ‘Wat hebben we vandaag op school geleerd? Zeg het eens, kleine Jan’ was een Vlaamse kleinkunstklassieker van De Elegasten. In die trant verder denkend vragen we ons af wat we later uit de coronacrisis zullen hebben geleerd. Wat zullen we zoal vinden van deze voorbeelden:

*

In Anderlecht braken de eerste van ongetwijfeld nog vele rellen uit tegenover de (te kalme) ordehandhavers omdat een van hun medeschoffies zichzelf had doodgereden. U kunt van de opnamen van deze schabouwelijke taferelen genieten op de beelden die ‘tScheldt recent publiceerde. De zoveelste verbouwing van het stedelijk materiaal was wellicht corona-gerelateerd, hoorden we. Waarom vliegt de rest van België dan niet dergelijke beeldenstorm in? En was er wel een virologisch verantwoorde social distancing tussen de relschoppers? De bekogelde VTM-reporter Rosalie Pieters vond de sfeer ‘spannend’. Tja. Eindelijk het ultieme bewijs van de 2 onoverbrugbare werelden? Sommigen opperden zelfs al het tintelende voorstel dat die hooligans samen in den bak ideaal geschikt leken als ‘virus-proefkonijnen’.

*

We spraken gisteren op een bank in het park met enkele Marokkanen die ons ‘de slimste Belg’ vonden omdat we net als zij ‘bedenkingen‘ hadden bij de overheidsmaatregelen. Onze verbazing ontpopte zich echter tot ongeloof toen we hoorden wat zij met ‘bedenkingen’ bedoelden: ‘Die oudjes, meneer, dat kan toch niet, allee, ze steken die dinges in die mensen hun neus tot ver in hun hersenen, meneer, daar is maar één woord voor: moord! In dit land maken ze de ouderen koelbloedig af, meneer. U als slimste Belg bent precies de eerste die dat begrijpt, meneer’. Zou het kunnen dat deze jongens ook al eens een of zelfs meerdere coronajaren hebben moeten overslaan tijdens hun opgedrongen educatie?

*

We ontmoetten een dame die op weg was geweest naar het verzorgingstehuis waar ze werkt en toen er op haar tram een lusteloze papzak op de bank voor haar kwam zitten met de armen breeduit over de leuning naar haar toe. De dame moest er met haar handtas op meppen om de niet zo uitgeslapen kinkel met zijn decibels opwekkende gegeeuw uit haar social distancing te weren. Onderweg zag ze ook nog eens een middelgrote groep mensen in kleur basketten terwijl haar vriendin de dag ervoor in een winkelstraat was beboet omdat ze in haar eigen stad niet 1 maar 3 kilometer van de door haar veroorzaakte ‘misdaadscène’ woonde. Op haar werk ging de dame vervolgens nauwelijks beschermd ouderen redden.

*

Een zelfstandige probeerde zijn overbruggingsrecht aan te vragen en belandde in een bureaucratische carrousel. Toen hij met zijn paspoort strandde op het ‘gebruiksvriendelijke’ elektronische overheidsparcours kreeg hij na een slopende wachttijd een vriendelijke medewerkster aan de lijn die hem adviseerde de aanvraag aangetekend te verzenden (14 euro aan postzegels). Na een tijd informeerde hij opnieuw en kreeg dan te horen dat de verantwoordelijke voor de opzijgelegde papieren aanvragen nog even afwezig zou zijn en dat het beter was om zijn aanvraag via de computer in te dienen. Euh? En ja hoor, we horen vaker van verscheidene zelfstandigen dat het bij hen wel vlot verliep, daar niet van. Toch bevestigen uitzonderingen juist de maffe uitwerking van de regels.

*

Wanneer het normale niet normaal genoeg meer is wordt het alras supernormaal genoemd.

***

‘tScheldt heeft geen uitkeringen, geen subsidies, geen steunmaatregelen… wij doen het alleen voor, van en met de abonnementsgelden van de lezers. Kies een abonnement:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *