Waarom het afgelopen jaar ons favoriete 2019 was… – 't Scheldt

Waarom het afgelopen jaar ons favoriete 2019 was…

De eindejaarsvraagjes in Humo bieden in deze woelige tijden gelukkig nog houvast. Wie is uw favoriete praatjesmaker op de radio? Welke beroemdheid zou u door een hoepel willen zien springen? Wat is de oorwurm van het jaar? Welke serie spoorde u aan tot bingedrinken? Dergelijk overzicht biedt een inkijk binnen de warme celeb-ziel

De eindejaarsvraagjes in Humo bieden in deze woelige tijden gelukkig nog houvast. Wie is uw favoriete praatjesmaker op de radio? Welke beroemdheid zou u door een hoepel willen zien springen? Wat is de oorwurm van het jaar? Welke serie spoorde u aan tot bingedrinken? Dergelijk overzicht biedt een inkijk binnen de warme celeb-ziel.

Dag Allemaal volgde Humo met eigen vraagjes en nadien deed zowat iedereen mee. Daarom nu in ‘tScheldt onze eigenste kijk op de dingen, ver weg van de omhooggevallen mediafiguren die zichzelf honkvast het beste toewensen voor het nieuwe jaar. Hun bagage zit propvol met louter andermans lijstjes. Toen we een willekeurige Humo uit december 2004 ter hand namen prijkte indertijd al zowat de hele Canvasprogrammering aan de top en wenste de verlichte beroemdhedenroedel uit de Vlaamse gouw de Amerikaanse president Bush het slechtste toe. Je hoeft hem enkel te vervangen door Trump en de teletijdmachine dropt je vlotweg in 2004. We voelden ons meteen 15 jaar jonger; de visies daarentegen smaakten belegen.

Het beste album van 2019 was uiteraard ‘Slappin’ the monkey around’ van de indie-popband Bold Pussy. Gerijpte muziek met geëngageerde teksten die bewijzen dat feminisme niet om te lachen is.

Onze favoriete zender was Radio Minerva met vooral de meer hedendaagse nummers uit de jaren 70. Bijkomende punten verdienen die jongens omdat ze ook in Blankenberge te beluisteren zijn.

Op het televisieterrein komt Euronews flink in zicht met hun rubriek ‘No Comment’. Daarin enkel beelden die voor zichzelf spreken zonder sprekers die menen dat de kijker blind is.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de makers van De Afspraak waardoor dit blad zichzelf voor een dikke helft kan vullen. Echt nog grappiger dan De Ideale Wereld. Zeker voortdoen!

Beste boek: ‘Trump l’oeil’ van Amerika-kenner Piet Zwart, ook bekend van het kritiekloos ontvangen ‘Braaf-bruin: de kleur van tolerantie’. We genoten tevens van een artikel in het vakblad ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ waarin haarscherp wordt geduid hoe Hispanics en Negers meer te lijden hebben onder pollutie en fijnstof dan blanken. Kippenvelliteratuur!

Het meest uitgelezen evenement van het jaar was de Gay Pride. Deze piemelparade komt al lang niet meer binnen langs de achterdeur maar rechtstreeks via de Grote Poort. De ergernis van een pak holebillies over de intolerantie in ons land was hilarisch. Eveneens geweldig was hoe opiniemakers, politici en kluchtzangers hun best deden om toch maar niet verkeerd te zijn in hun appreciatie.

Politicus van het jaar was Wouter Beke die meteen na zijn politieke zelfmoord als CD&V-voorzitter gul het mes zette in de zelfmoordpreventie vanuit zijn fonkelnieuwe ministerschap Welzijn. Zijn of Niet-Zijn blijft voor Wouter een moeilijke. Ook Bert Anciaux (van welke partij eigenlijk?) scoorde met zijn onbaatzuchtige verdediging van de senaat. Ook zijn pleidooi voor een apartheidsregime naar versleten moslims toe die onze rusthuizen worden binnengesmokkeld, smaakte naar meer. Enkel behaarde verplegers om hun zak te wassen, correct afgeslacht voedsel op de teljoor en humorloze animatie. Je kunt die mensen geen plezier genoeg doen.

Politica van het jaar was Gwendolyn Rutten die als voorzitster van de open VLD aantoonde dat de inhoud primeert en absoluut maar dan ook absoluut niet de vorm, hetgeen eraan te zien is bij haar.

De meest geruststellende trend van het jaar was veilig sexten met een digitaal condoom dat het gezicht van de onschuldige verzender net zo wazig maakt als onze wetgeving.

Om naar uit te zien: de VRT is naarstig op zoek naar ‘plezante’ mama’s die met hun zoon of dochter samen op zoek gaan naar een geschikte date waarbij moederlief alles nauwgezet opvolgt. Een singlescoach begeleidt een en ander. Bemoedigend!

Het plezantste beroep ter wereld wordt opnieuw populair in Sri Lanka: President Sirisena wil de doodstraf herinvoeren en is op zoek naar beulen die moeten beschikken over een ‘uitmuntend moreel karakter en een scherpe geest’. Je moet er in zulke job inderdaad je hoofd bijhouden. Helaas voor de MeToo‘ers komen enkel mannen in aanmerking tussen de 18 en 45 jaar. Het maandsalaris zal niet minder dan 175 euro bedragen. Zoiets weten wij wel te waarderen bij ‘tScheldt.

Het plezantste verhaal van het jaar: ene Willie Murphy uit de VS werd in haar woning aangevallen door een inbreker. De kranige ex-body buildster van 82 ging de crimineel te lijf met een potige salontafel. Toen de ambulance arriveerde kon men voor een keer eens de dader bijeenscharrelen.

Wie wensen we wat toe? Aan Conner Rousseau (SP.A) de herontdekking van het begrip ‘klassenstrijd’ (door François Guizot al in 1820 bedacht, Conner). Blackadder zou over hem zeggen: ‘Dat mateke heeft een brein dat zo leeg is als de agenda van een kluizenaar’. Aan Stef Wauters van de VTM wensen we een breder en meer comfortabel jasje toe. Altijd dat getrek, Stef.

Verder hopen we op een vaccinatie tegen politiek correcte meningitis, op nog minder selfies en op een ego-verdunnend geneesmiddel voor ‘influencers’. Op een 2020 vol opgewekte tegendraadsheid!

***

Het is duidelijk dat Vlaanderen nood heeft aan meer satire om enkele pijnpunten aan te kaarten. Steun ‘tScheldt en kom volgend jaar bij ons ballekes in tomatensaus eten! Kies één van onderstaande abonnementen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *