ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Waarom ‘de week tegen eenzaamheid’ in Nederland een hypocriete bedoening is… gepromoot door Koning Willem-Alexander – 't Scheldt

Waarom ‘de week tegen eenzaamheid’ in Nederland een hypocriete bedoening is… gepromoot door Koning Willem-Alexander

Een door de overheid in Nederland gesteund project om de eenzaamheid van bejaarden in Covid-tijden terug te dringen via biljarten, wordt op zeer veel kritiek onthaald…

Hoe ouderen onder coronamaatregelen geïsoleerd raken

In het kader van de ‘Week tegen Eenzaamheid’ bezocht Koning Willem-Alexander op 5 oktober 2020 het initiatief ‘Tijd voor Krijt’ in het activiteitencentrum Leiderdorp.

Bij dit initiatief wordt biljarten ingezet als middel om ouderen met elkaar in contact te brengen. De koning sprak daar met vertegenwoordigers van de KNBB, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Nationaal Ouderenfonds en De Derde Helft over verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden om eenzaamheid onder ouderen op te sporen en tegen te gaan. ‘Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt,’ aldus Willem-Alexander.

De ‘Week tegen Eenzaamheid’ is in het leven geroepen, omdat meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland, in totaal 700 000 personen, aangaf zich eenzaam te voelen. De website ‘Een tegen Eenzaamheid’ geeft met de slogan ‘houd afstand, maar houdt contact’ tips om de strijd met het isolement van ouderen aan te gaan. Zo kan men bijvoorbeeld online een spelletje spelen of foto’s delen, een bloemetje versturen, een hapje eten laten bezorgen of gezellig beeldbellen (met links naar speciale apps). Ook zijn er telefoonnummers te vinden waar ouderen met zorgen maken over het coronavirus of gewoon een praatje kunnen bellen met een vriendelijke medewerker. De ‘Week tegen Eenzaamheid’ werd digitaal afgesloten. ‘Anders dan anders, maar zeker net zo inspirerend en informatief’, aldus de site.

Hypocriet

De hypocrisie van dit initiatief spreekt boekdelen. Het is de overheid die de eenzaamheid onder ouderen door middel van volkomen overdreven maatregelen tegen covid-19 op de spits drijft. In Nederland dat voorheen als oase in een dolgedraaide wereld gold, worden sinds enige tijd de duimschroeven aangedraaid. Zo wordt de plicht mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer uitgebreid met het dringende advies deze in alle binnenruimtes eveneens op te doen. Veel middelbare scholen hebben het dringende advies van de onderwijsraad al omgezet in een mondkapjesplicht op de gangen en in de aula. In de meeste verpleeg- en verzorgingshuizen geldt sinds einde september de verplichting voor bezoekers, vrijwilligers en medewerkers een mondneusmasker te dragen.

Hoewel het bezoek van familieleden in verpleeg- en bejaardentehuizen sinds midden juni weer mogelijk is, zorgt de media er wel voor dat de angst er goed in zit, niet alleen onder de bejaarden, maar onder mensen van alle leeftijdsgroepen. Onder het motto ‘we moeten oma beschermen’ ziet diezelfde oma al bijna een half jaar haar kleinkinderen niet. Als er dan al eens een gezin is dat zijn eigen gezonde verstand gebruikt en een familielid in het bejaardentehuis opzoekt, dan zullen er zeker buren of medewerkers zijn die er alles aan doen om hier een stokje voor te steken. Uit bezorgdheid natuurlijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt het nog eens uitdrukkelijk: ‘Ben je 70 jaar of ouder of heb je een kwetsbare gezondheid? Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.’

Covid-propaganda

Zelfs de bejaarde die nog niet geheel murw is gemaakt door de voortdurende covid-propaganda op radio en televisie, zal bergen moeten verzetten om er even uit te kunnen. Uitpuffen in de winkel is er niet meer bij. Zitplaatsen zijn gedemonteerd, stoelen verwijderd. Voor bezoek aan musea moet vooraf online een tijdslot worden gereserveerd. Mocht dit gelukt zijn, moet de oudere museumbezoeker zich reppen, aangezien veel tijdsloten een ruimte van precies 15 minuten bieden. De 86-jarige Fenna Plender uit verpleeghuis Myosotis in Kampen: “Morgen ga ik met de taxi naar mijn dochter in Emmeloord. Ik kijk uit naar de uitstapjes met mijn kinderen, ongeveer twee keer per week. Als dat maar blijft, anders word ik stapelgek.”

De afweging tussen het gevaar op besmetting en de totale vereenzaming is er een die alleen in theorie en door buitenstaanders probleemloos gemaakt kan worden. Dat mijn oma of mijn ouders het eeuwige leven zullen hebben als we hen niet bezoeken, waag ik te betwijfelen.

Mondkapjesplicht

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) herhaalde op 5 oktober 2020 in een gesprek met de NOS dat mondkapjes een buitengewoon gering effect hebben op de verspreiding van het coronavirus. Hij verwacht dat het dragen van mondkapjes weinig effect heeft in een ruimte waar de coronamaatregelen worden nageleefd en mensen onderling voldoende afstand kunnen houden.

Eerder deze week echter schreef het OMT dat mondkapjes geadviseerd kunnen worden voor plekken waar het niet mogelijk is om te allen tijde afstand te houden. Dit gebeurde volgens Van Dissel vanwege het veiligheidsgevoel van mensen, en niet om medische redenen. Hiermee slaat van Dissel de spijker op de kop. Eerst worden de mensen door de media bang gemaakt. Dan komt de politiek met verregaande, de vrijheid beknottende maatregelen. Elke willekeurige burgemeester die de restricties met veel bombarie omzet, mag zichzelf daarna prijzen als succesvol crisismanager en doorstromen naar een carrière op landelijk of zelfs Europees niveau.

Onze immuniteit is een krachtig wapen tegen corona dat we zelf kunnen versterken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die geregeld bewegen, minder vatbaar zijn voor infecties dan mensen die een zittend leven leiden. Beweging vermindert het risico op chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Lichaamsbeweging zorgt ook voor een afname van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Een gedwongen beperking van de bewegingsvrijheid, allerhande niet logisch te verklaren maatregelen die om de dag veranderen en de daaruit voortvloeiende angsten en vereenzaming zullen in geen geval tot een betere gezondheid leiden, laat staan tot een gelukkiger leven. Zeker niet voor onze oudere medemensen die de overheid zo krampachtig tracht te beschermen.

***

Oeps je hebt nog geen abonnement. Kies een abonnement:

9 reacties op “Waarom ‘de week tegen eenzaamheid’ in Nederland een hypocriete bedoening is… gepromoot door Koning Willem-Alexander

 1. Maar ik ben graag alleen, zo zonder constant gezaag van een gleufdiertje aan mijne kop ; “laat uw vuil onderboeken niet op de grond slingeren”, “trek uw WC af”, “drink niet uit de fles, neem een glas”, “aan uw zatte kop te zien, waart ge weer één der allerlaatsten op de receptie, zeker” , “gaat ge nu weeral een pint pakken, ge zijt gisteren pas geweest”, “doe uw broekspriet dicht, straks gaat uw colibri nog vliegen”, “gaat ge nu weeral spek & eieren eten, dank aan uw cholesterol”, “peuter niet zo in uw neus”, “snurk toch niet zo”, “doe de venster dicht als de deur open staat, het tocht”, “vergeet uw pillen niet te nemen” , “amaai dat duurt lang, zo met de gazet op de WC”, “zeg pardon als ge een boerke of een scheet laat”, “ga buiten op het terras om een scheet te laten”, “houd uw hand voor uw mond als ge gaapt of hoest”, “houd uw hand voor uw hol als ge een scheet laat” , “lach niet zo luid” , “spuw niet op den trottoir”, “waarom gebruikt ge toch weeral zoveel van dat WC-papier, “blijf toch eens uit die ijskast”, “zet de vuilbak tijdig buiten” etc…etc…etc…

  1. Nu weet ik het ! uwe eenzaamheid heeft kennis gemaakt met mijn gleufdeerne ,deze woordspelingen klinken mij bekend in de oren , ik wendt nu selectieve doofheid voor , na de derde herhaling stopt het gewoon .

 2. De media heeft de almacht geroken en handelt er ook zo naar , tegenspraak of scepticisme, zoals hier in mijn favoriete blad , worden afgedaan als moorddadige ontkenning van ernstige feiten -die weliswaar nooit echt bewezen zijn – als men vragen over de bewijzen stelt komen de “wetenschappers” en andere postjes ambiërende “experten” met allerhande vage beweringen op de proppen , zoals ‘we hebben het gen nog niet kunnen lokaliseren ‘ of ‘we hebben de testen niet diepgaand kunnen verifiëren wegens tijdsdruk ‘ een volk dat in een dystopische tang vol met propaganda gehouden is, en zeker de ouderen zien hun levenskwaliteit de grond ingeboord en geraken in een depressie = weeral kassa kassa voor de medische molochs die nu fortuinen binnenrijven op kosten van de mensen

 3. Als ik het goed begrijp is ‘t Scheldt dus VOOR kerncentrales, en TEGEN mondmaskers. Al helpen de tweede niet tegen het eerste. Ge kunt ook een kerncentale gaan bouwen in de tuin van elk bejaardenhuis, de oudjes gaan er stralend uitzien, mijn gedacht.

  1. Nee, net zoals in de samenleving is de redactie van ‘tScheldt verdeeld over de corona-crisis. Maar we willen alle mogelijke invalshoeken aan bod laten komen. Het artikel over Nederland en haar ‘week tegen eenzaamheid’ werd naar verluid geweigerd door Doorbraak, ja dan zijn wij gemotiveerd om die mening te brengen. De Vlamingen die schrijven voor ‘tScheldt zijn meestal voorstander van mondkapjes, maar niet van bepaalde maatregelen van de overheid. De Nederlanders die voor ‘tScheldt schrijven zijn halve vrijheidsstrijders die Rutte zouden ophangen aan de takken van de mast van de boot van Piet Hein. Ze zijn virulent tegen de monkapjesplicht. Wat ook bij ‘tScheldt leidt tot snedige discussies, meestal in combinatie met sloten alcohol… (‘tScheldt, De Ziel)

   1. Persoonlijk heb ik het meer voor ebola, maar ik ben dan ook een hardliner, maar de ebolisten zijn toch wat grover ingepakt (cool !) dan alleen maar die belachelijke ‘mondkapjes’, en dat ‘afstand houden’, pfff zo gaat de Durex-productie finaal bankroet, toch ? (Nog een anecdote in dit {maand}verband : ooit gingen de vakbonden in de Durex-fabrieken van de provincie Condomia of zoiets over tot een vorm van staking, nl. ‘PRIK-acties’, totaal onverantwoord en onverantwoordelijk, maar zo zijn de syndicaten nietwaar;-). En ja, zo een redactievergadering van ‘t Scheldt zou ik wel ‘s willen meemaken, met een kritische insteek en vooral dus die sloten alcohol, waarna de spitse en spitsvondige analyses elkaar voor de voeten lopen. En volgens geruchten helpt dat allemaal ook tegen het carola-virus (Wein, Weiben und Gesang). Meermaals werd ik op visite gevraagd bij Groen, als adviseur, strateeg, communicator, inspirator, etc maar die sloten muntthee die op het menu stonden, not my cup of euh tea, net zomin als die macro-biologische krakelingen of zoiets. M’n eruditie, expertise, visionaire kennis, etc ten berde brengen voor een bord linzensoep, ik denk er nog niet aan. Het sop (of het gerstenat) moet de kool (cool !) waard zijn. (een nieuw bijzonder hoogstaand streekbier ontdekt : De Perkament, met een groene (aaargh !) strik rond de nek, en een wetenschappelijke, historische uitleg op het etiket aan de achterzijde, u proeft toch ook zou wijlen Emiel G. zeggen;-). Ach, het moet niet altijd corona-bier zijn, wat ik overigens verafschuw maar zoals Ward De Bever zou zeggen : de gustibus nog disputandum est. En dan heeft hij toch nog eens gelijk, maar tussen smaak en wansmaak gaapt (geeuw) een Grand Canyon, dat zien we dagelijks op de pulpzenders en uiteraard ook veelal op onze Nationale Zender (gezien hoe Marc VR eruitziet momenteel ? My God, men zou er zowaar compassie mee krijgen, en dan moet de echte lockersdown nog komen (zucht). Enfin, hij moet maar eens een Perkament proberen misschien, het kan alleen maar verbeteren (en zoals Pater V. ooit zei : ‘verbeter de wereld, begin met uzelf !’). En bedrijf de liefde, zoveel mogelijk, altijd en overal, maar mét afstand én mondkapje….en o ja, die gel, Rosse haal nog eens een portie gel makker, we zitten hier nu toch in de euh glijdende werkuren.
    En nog een Perkament erbovenop, you only live twice (behalve James B., die sneuvelde voortijdig door een venetiaanse ziekte, geen antibiotica hielp). {De Rosse zegt dat de ijskast volkomen leeg is, damned, dàn hebben we een….drankprobleem, en sluiten we de tent, u kunt beschikken} Atoutaleur.

 4. Wat ben ik blij dat jullie ook die hele corona hysterie doorprikken. Er zijn ook heel wat artsen, wetenschappers en bijv. échte onderzoeksjournalisten die er niet gerust in zijn. Niet zozeer in het virus, maar in de aanpak van de overheden gebaseerd op een eenzijdig soort wetenschappers. Naar mijn bescheiden onderscheidingsvermogen zijn de mensen die aan het woord komen in diverse internet-media heel wat realistischer, wetenschappelijker én menselijker. Wel moeten we natuurlijk altijd pogen de waarheid te onderkennen, uit welke hoek ze ook komt.

  1. Inderdaad Geert, pogen (niet pogoën, pogen, proberen, try & error, essayer) de waarheid te onderkennen, uit wélke hoek ze ook komt, en kijk….dat zei m’n oude tante ook altijd ! (maar dat mens was wel zo scheel als een otter…). Enfin, de hysterie doorprikken, yep. Om plaats te maken voor een andere, nog grotere hysterie, tot in de WZC toe, want daar kunnen ze wel wat ambiance gebruiken, die sanseveria-adepten. De beuk erin !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *