ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrouwenvoetbalclubs laten tanden zien: 10 voorstellen om het voetbal te hervormen – 't Scheldt

Vrouwenvoetbalclubs laten tanden zien: 10 voorstellen om het voetbal te hervormen

9 vrouwenvoetbalclubs zijn het beu. Ze schieten enkele in curare gedoopte pijlen op de Koninklijke Belgische Voetbal Bond en Voetbal Vlaanderen. De bobo’s in het pluche van deze twee instellingen hebben nog altijd niet door dat het vrouwenvoetbal een enorme ‘asset’ zou kunnen zijn voor de sport in het algemeen.

9 vrouwenvoetbalclubs zijn het beu. Ze schieten enkele in curare gedoopte pijlen op de Koninklijke Belgische Voetbal Bond en Voetbal Vlaanderen. De bobo’s in het pluche van deze twee instellingen hebben nog altijd niet door dat het vrouwenvoetbal een enorme ‘asset’ zou kunnen zijn voor de sport in het algemeen. Door stelselmatig alleen de Red Flames van de nodige budgetten te voorzien remmen ze de groei en professionalisering van het vrouwenvoetbal af.

Nagenoeg alle budget gaat naar de Red Flames en een stuk naar de Yellow Flames (het aanstormend talent). De Superleague ploegen krijgen jaarlijks 50.000 euro, in zoverre de vrouwenploeg een mannelijke ploeg in de Pro League heeft spelen. Dat houdt in dat de dames van OH Leuven en van KSK Heist op hun kin mogen kloppen. Zij krijgen niets, want ze hebben geen mannen in de Pro League. Dat wil zeggen dat er in het vrouwenvoetbal een soort ingebouwd glazen plafond is voor vrouwenploegen die geen mannenploeg hebben… Als je weet dat het totale jaarbudget van de dames van Anderlecht 450.000 euro is dan is de Super League-donatie substantieel en significant.

9 vrouwenvoetbalclubs stellen bovendien gedwee vast dat er al drie jaren op rij geen overleg is met de bobo’s over de toekomst van het vrouwenvoetbal, noch over de noodzakelijke veranderingen om de competitie aantrekkelijker te maken.

Daarnaast is er nog een communautair kantje dat de sport geen goed doet. Voetbal Vlaanderen neemt wel initiatieven, maar zonder draagvlak met de clubs.

En wie als talentvolle dame een Topsport Statuut voor voetbal aanvraagt wordt geconfronteerd met verregaande discriminatie ten opzichte van mannelijke studenten die goed tegen een balletje kunnen trappen.

Het kloppend hart, zo betogen de vrouwen van de 9 onderschrijvende ploegen, zijn de clubs en hun groeiende aantal leden. Niet die ene sterrenploeg waar alle aandacht en geld naar toe gaat.

De vrouwenvoetbalclubs stuurden hun grieven anderhalve maand geleden naar de Voetbalbond. Maar daar hebben ze nog altijd hun monocles niet teruggevonden om het document te kunnen lezen. Vandaar dat de vrouwen vandaag een Open Brief naar beleidsmakers en media stuurden.

De 10 voorstellen om het vrouwenvoetbal te hervormen:

 1. De competitie op het hoogste niveau moet snel uitgroeien tot een competitie met 8 of 10 ploegen. Deze ploegen moeten ingebed worden in bestaande, financieel gezonde, mannenclubs. Alle mogelijkheden voor cross-border competities of internationale competities moeten worden onderzocht, aangekaart of gesteund zowel binnen als door de KBVB of de UEFA.
 1. Om de snelgroeiende achterstand met de top en nu ook de subtop van het Europees Vrouwenvoetbal niet verder te laten groeien, moet structurele steun gegeven worden aan de Belgische clubs die willen investeren in het vrouwenvoetbal. Deze middelen kunnen, zolang het vrouwenvoetbal amateurvoetbal is, het best gevonden worden door een heroriëntering van de subsidies van de regionale overheden. Vanaf het moment dat er profclubs zouden ontstaan, moet ook de Pro League haar verantwoordelijkheid uitbreiden.
 1. De communicatie en de marketing rond deze nieuwe competitie is erg belangrijk en vraagt tijdelijk eveneens financiële middelen. Daarnaast moet er door de nationale voetbalstructuren, samen met de clubs, verder gewerkt worden aan een nationale ploeg die competitief wordt en aantrekkelijk blijft.
 1. Het project Yellow Flames van Voetbal Vlaanderen kan en mag niet uitgroeien tot een ploeg in de Superleague, noch tot een voorgeborchte van de Red Flames.
 1. Voetbal Vlaanderen moet zich richten op haar core business, die fundamenteel ondersteunend is. Een elftal in competitie brengen hoort daar niet bij. We omarmen het idee “om de meisjes dezelfde kansen te geven om zich te ontplooien als jongens in een eliteclub”, maar dan ook zoals bij de jongens: die zijn bij hun club aangesloten en worden verspreid over meerdere topsportscholen.
 1. Het deelnemen door de Yellow Flames aan de Superleague is geen structurele oplossing voor het format en het belemmert sterk de intrede van nieuwe clubs op het topniveau. Het noodzaakt een verlaging van de minimumleeftijd, waar we eerder een verhoging nodig hebben in combinatie met een U18- competitie.
 1. Het in verhouding overdreven gebruik van overheidsmiddelen door de Yellow Flames in concurrentie met de leden-clubs, waarbij spin-off topsporters nadien makkelijk door de buitenlandse clubs kunnen worden weggeplukt. Er is immers geen enkele clubbinding meer, en dat is heel jammer.
 1. De schaarste aan middelen noopt het vrouwenvoetbal tot een uiterst efficiënt gebruik. Wij pleiten voor extra middelen waar de clubs zelf over kunnen beschikken. Tegelijk moet de KBVB zich onder meer focussen op een sterke nationale ploeg en regionale instanties, met slechts één doel voor ogen:  het beter maken van de clubs om zo sneller de doelstelling te realiseren: “Zorgen voor een aanbod van A tot Z, voor zowel de recreant, als voor de sporter van hoog niveau.”
 1. Binnen alle geledingen van het voetbal moet er een specifieke structuur voor het vrouwenvoetbal bestaan. Vertegenwoordigers van het vrouwenvoetbal moeten opgenomen worden in alle advies- en beslissingsorganen.
 1. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen voor het verkrijgen van een Topsportstatuut moet sterk worden verminderd of volledig worden weggenomen. Zo kan het niet dat er een ander niveau tussen mannen en vrouwen geldt om voor het statuut in aanmerking te komen.

 

De lijst van de clubs die ondertekenden in alfabetische volgorde:

 • SC Eendracht Aalst
 • RSC Anderlecht
 • KRC Genk Ladies
 • KAA Gent Ladies
 • KSK Heist
 • OHL
 • Standard de Liège
 • SV Zulte-Waregem
 • FC Femina WS Woluwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *