ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voorzitters-verkiezingen Open VLD verdienen beter – 't Scheldt

Voorzitters-verkiezingen Open VLD verdienen beter

Deze hadden we nog niet gehad: een academisch onderzoek waaruit blijkt wat iedereen al lang weet. Een zwik politicologen is er achter gekomen dat de kiezer het politiek bestel op 26 mei 2019 de middenvinger heeft laten zien. Waarom? Omdat de Wetstraat te veel met zichzelf bezig is. Niet met de grootste zorgen van de kleinsten, de zwaksten, de gekwetsten…

Navelstaarderij, ego-clashes en postjes

Deze hadden we nog niet gehad: een academisch onderzoek waaruit blijkt wat iedereen al lang weet. Een zwik politicologen is er achter gekomen dat de kiezer het politiek bestel op 26 mei 2019 de middenvinger heeft laten zien. Waarom? Omdat de Wetstraat te veel met zichzelf bezig is. Niet met de grootste zorgen van de kleinsten, de zwaksten, de gekwetsten. Wie in een volkse kroeg wel eens meeluistert naar het gesprek van de dag, weet dit al veel langer dan al die dure academici samen. Redelijker wijs zou je wel verwachten dat onze politici zo’n onderzoek – en de resultaten ervan – ter harte nemen. En per direct hun ziekelijk navelstaarderij en kleine en grotere ego-oorlogen corrigeren. Niks van. Het wordt alleen maar erger.

Pirouettes in het donker

Terwijl SP.A en CD&V de wonden en de littekens van 26 mei 2019 in stilte proberen te genezen, rollen ze bij Open VLD naar goed liberaal gebruik vechtend over de straat. Inzet: wie wordt de volgende partijvoorzitter/partijvoorzitster? Nog maar een paar maanden geleden werd Gwendolyn ‘Goesting’ Rutten net niet op handen gedragen. Maar de zaakvoerster van de Aarschotse BVBA Brillen & Televisies, heeft het bij veel blauwe toppers verkorven. Alexander De Croo heeft het niet geapprecieerd dat La Rutten zichzelf als eerste vrouwelijke premier van België richting ‘de 16’ katapulteerde. Oostends burgemeester Bart Tommelein is boos op zijn ‘poulain’ Francesco Vanderjeugd. Deze kapper uit Staden predikt niets minder dan een revolutie in de schoot van de Open VLD. Verscheen ook in het nieuws van VTM als een duivel uit een wijwatervat: Vincent Van Quickenborne, beter bekend als Q of Quickie. De Kortrijkse burgervader meent dat Open VLD te veel naar links is opgeschoven. Nou ja, qua ideologische pirouettes en paringsdansen op dun ijs, heeft Van Quickenborne van niemand lessen te leren. Was ooit sympathisant van Amada, het huidige PvdA. Koos daarna voor ID21, voor Spirit van Bert Anciaux en uiteindelijk voor Open VLD. Van Quickenborne waarschuwt voor een paars-groen, linkserig verhaal dat de bakker, de beenhouwer, de KMO’er, de hardwerkende Vlaming ‘tout court’ nog verder van de Open VLD zal wegduwen.

Wie herijkt de Burgermanifesten?

Van Quickenborne heeft een punt. Maar vergeet erbij te vertellen dat de VLD-generatie Verhofstadt-Dewael-De Gucht de inspirerende, radicaal-Vlaamse burgermanifesten van Verhofstadt bij het oud papier heeft gezet om deze laatste vrij baan richting ‘de 16’ te geven. De weg voor de door de VLD gedefenestreerde Jean-Marie Dedecker en de opmars van de N-VA van Bart De Wever lag wijd open. Helaas moet worden gevreesd dat de verkiezingen van een nieuwe Open VLD-voorzitter niet over ideologische inhoud zullen gaan. Maar andermaal over ego’s, clans, samenzweringen en postjes. Geen enkele politicus – ook niet van Open VLD – die in die navelstaarderij blijft meedraaien, ver weg van het gesprek aan de toog van café Sportwereld, moet achteraf komen zeuren dat de kiezer voor de verkeerde heeft gestemd. Denkt die goed betaalde politieke elite echt dat ‘de mensen’ dat niet feilloos aanvoelen? Dat ‘de mensen’ niet aanvoelen dat dit land muurvast zit terwijl een loodzware politieke kaste rondjes draait tot ze er bij neervalt dan wel een nog beter betaalde exit of comfortabele landingsbaan heeft gevonden? Immobilisme dat de belastingbetaler bakken geld kost. Het gat in de begroting is op een paar maanden tijd weer 4 miljard groter geworden. Vier miljard! En dat tijdens een scharniermoment van lage rente en goedkoop geld dat wellicht nog een paar jaar zal aanhouden. Je hoeft echt geen economie te hebben gestudeerd om te begrijpen dat dit een uitgelezen kans is om de Belgische openbare financiën gezonder te maken. Zo snel mogelijk. In het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Maar waar is die veel te grote zwerm politici bezig? Met zichzelf. Met hun navel en hun ego. Een schande is het. Een grote schande.

Suskewiet

***

Foto: Poster liberalisme 1924

***

Als we de herinrichting van de Vlaamse samenleving overlaten aan de Open VLD zijn er binnenkort geen ondernemers meer in Vlaanderen. Ja, inderdaad, dat is een doordenker. Voor doordenkers allerlei, kom erbij, steun ‘tScheldt en bescherm het Vlaamse geld. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *