Vogelenmarkt, Antwerpse traditie … Maar voor hoelang nog? – 't Scheldt

Vogelenmarkt, Antwerpse traditie … Maar voor hoelang nog?

Verleden zondag even voor kaas en charcuterie naar de Vogelenmarkt getogen. Weinig volk op de markt. Dus toch maar een praatje gemaakt met een standhouder. “Amaai zeg, weinig volk vandaag?”, begon ik, me van geen kwaad bewust. Ja wadde, wat een reactie kreeg ik me daar!

Verleden zondag even voor kaas en charcuterie naar de Vogelenmarkt getogen. Weinig volk op de markt. Dus toch maar een praatje gemaakt met een standhouder. “Amaai zeg, weinig volk vandaag?”, begon ik, me van geen kwaad bewust. Ja wadde, wat een reactie kreeg ik me daar!

**

Dit goedbedoeld “entreeke” volstond namelijk om een mitrailleur in gang te zetten waarvan de doorsnee Syrische IS-strijder gelijk volautomatisch begint te watertanden. Geen kogels werden afgevuurd, maar klachten. En voor wie nog mocht twijfelen: zeer terechte klachten! Mijn sympathie voor de eenvoudige en hardwerkende neringdoener groeide gestaag! Wat zit dit stadsbestuur toch in de zakken van die mensen, zeg! Het is godsgruwelijk!

“Ik weet niet of ik het nog lang kan volhouden”, sneerde de venter. “Kijk meneer, ik betaal hier stukken van mensen”, stak hij op zijn beurt van wal, “en ziet ge die twee paljassen daar staan?” Hij wees met zijn vinger naar twee politieagenten die, diep verzonken in een particulier gesprek, vooral geen oog hadden voor wat er op de markt gebeurde. “Wel, ik rijd hier ‘s morgens vroeg met mijn kraam de markt op, maar geraak er, vanwege de “transparante” verkeerssituatie niet gemakkelijk of veilig meer af. Als straks iedereen hier afsluit, komen die twee lolbroeken pas écht in actie. Nu mag ik door allerlei schoffies bestolen worden dat het een lieve lust is, die twee kijken gegarandeerd de andere kant op. Voor allochtone diefstallen bestaan blijkbaar geen statistieken meer. ‘Niks gezien, meneer! Beeldt ge het U niet in, meneer?’ Maar als ik aanstonds 3 meter enkelrichting rijd, om niet oeverloos onveilig te moeten blijven manoeuvreren, sta ik op de bon. En de boetes mogen er zijn, hoor!”

Vogelenmarkt, 1894

In plaats van de standwerkers een beetje te helpen – zoals in een normale “samen-leving” het geval zou zijn – doen de flikken er dus alles aan om op zondag al half hun verplicht contingent maandelijkse boetes bijeen geschreven te hebben. ‘t Stad heeft geld nodig om hun ondoordachte en stadsvernietigende woonerven te bekostigen, en dat zal het hardwerkende volkje geweten hebben. Of ook “Morocco Nuts” hetzelfde lot te beurt valt, kon dan weer niet vastgesteld worden. Maar verschieten doen we van niks meer! Hetzelfde voor fietsers en steppers: die mogen onder het goedkeurende oog van de tamme champetters de ene gevaarlijke overtreding op de andere stapelen; het boeteboekje blijft in het bovenzakje van hun absurd fluo-hesje zitten. “Te moeilijk om op te schrijven, meneer! Auto’s hebben nummerplaten, hé! Fietsers niet.” En niet alleen nummerplaten! Ook vergunningen en parkeerschijven. Een marktkramer die z’n vergunning niet zichtbaar toont, maar wel bij zich heeft en op eenvoudige vraag kan tonen, vliegt ook al de bon op. Autisme spectrum stoornis en een zak vol opportunisme zijn tegenwoordig niet te miskennen pluspunten voor wie wout wil worden. En het schraapzuchtige schoon verdiep? Dat knikte instemmend.

De Antwerpse Vogelenmarkt, Vogelmarkt of Vogeltjesmarkt, ca 1966

Bovendien is de stad voor de bewoners gaandeweg omgetoverd tot een stad van shoppers en toeristen. Brengt ook al meer duiten in de stadskas. Daar horen natuurlijk de zondagse winkeldagen bij. “Maar wie koopt er nu ‘s morgens op de markt kaas en charcuterie als ze ‘s middags nog urenlang, als konijnen op een lichtbak, etalagekes gaan beloeren bij gebrek aan interessantere bezigheden?” Inderdaad niemand! De Vogelenmarkt in Antwerpen bestaat, volgens de onnavolgbare Floris Prims, zeker vanaf de 16de eeuw, voorheen was er al een wildbraadmarkt op de Meir (zie acte van 1272!). Sinds 1951 wordt de koning en koningin van de Vogelenmarkt gekozen, maar of hun rijk nog lang gaat duren, is in de gegeven omstandigheden zeer twijfelachtig. Tenzij natuurlijk de trend van de laatste decennia zich nóg verder doorzet: “vogelen” zullen dan vooral halal aan de man gebracht worden. En de “Antwerpse” ziel? Die kleurt alweer monochroom bruin. Het stadsbestuur beraadt zich er nu al over hoe zij U het verlies van een zoveelste eigen traditie als “positieve ontwikkeling” op de mouw gaan spelden.

***

We gunnen onze ‘tScheldt redacteurs en redactrices graag een Bolleke op de Vogelenmarkt. Steun ons via een abonnement zodat we hen kunnen trakteren, en neem er zelf ook een eentje: 

1 reactie op “Vogelenmarkt, Antwerpse traditie … Maar voor hoelang nog?

  1. De vogelmarkt was ook jaren na de sluit een enorme bron van vertier en plezier mede door de cafés waar dan vollen bak muziek werd gedraaid en er flink werd gedanst en gezopen , deze tenten verdwijnen met een snelheid van een TGV door gebrek aan klanten -enkel in de zomer zitten de terrassen vol- maar feesten is er niet meer bij.
    De reguliere Vlaamse kramen worden weggeduwd door vreemdelingen meestal nog zonder vergunningen ,zoals men dat ook op het st. Jansplein kan zien waar er nog maar een paar witten kramers staan meestal nog met hamburgers of kippenkramen , alles moet wijken voor de multikul ,waar de autochtonen meer en meer weg blijven .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *