ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vlaanderen kijkt uit naar resultaten Congocommissie – 't Scheldt

Vlaanderen kijkt uit naar resultaten Congocommissie

Suskewiet mag ook graag een deuntje in het Congolese oerwoud fluiten, andermans valse noten overstemmend…

We kunnen alleen maar hopen dat de Congocommissie niet verzandt in het obligate witte schuld- en zelfbeklag dat elk debat over de kolonie te gronde vertroebelt. En wanneer we zo doorgaan voorgoed onmogelijk maakt.

**

Niemand – niemand – betwist dat er in het private rijk van Leopold II fouten zijn gemaakt, grove fouten. Helaas: ook de baardige Belgische koning was een product van zijn tijd. Andere koloniale mogendheden – Engeland, Frankrijk, Duitsland – zaten in dezelfde mentale en graaikapitalistische modus. Allen opereerden navenant.

Tovenaars en sjamanen

Het wordt wel een beetje lullig wanneer de indruk is gewekt dat het in ‘de Congo’ pas echt goed is beginnen gaan, toen de Belgen overhaast de benen hebben – moeten – nemen. Was het regnum van o.a. Mobutu en de Kabila-dynastie heilzamer voor het Congolese volk? Wat zou er zijn gebeurd indien België daar was gebleven en met dank aan voortschrijdend inzicht anders zou zijn gaan nadenken over een koloniaal avontuur dan de tweede koning der Belgen? Geen mens die het weet, ook de tovenaars en sjamanen in het oerwoud niet. De sterverslaggevers van De Standaard evenmin. Is het echt waar dat wij Belgen – en Europeanen – lijden aan de vreselijke ziekte die witte suprematie heet? Is het echt waar dat racisme onder mensen van kleur niet bestaat? Dat er geen stammentwisten en bloedige burgeroorlogen hebben plaats gevonden sinds België hals over kop van het toneel is verdwenen, onvoldoende beseffend dat de kolonie niet klaar was om de bruuske overgang tot een goed einde te brengen? De Leuvense christendemocraat Mark Eyskens – samen met de liberale krokodil Herman De Croo stilaan de laatste getuigen van het hobbelige Belgische koloniale verhaal – zegt in Knack (15072020): ‘Als België zijn excuses aanbiedt, moet Congo dat dan ook niet doen?’.

Nonnen verkracht

Het groene Kamerlid Wouter De Vriendt – geboren 1977, 17 jaar na de onafhankelijkheid – is de eer gegund voorzitter van de Congocommissie te mogen zijn. Nu reeds zot van glorie zegt De Vriendt dat deze commissie het hoogtepunt van zijn politieke carrière moet en zal worden. Voor De Morgen liet hij zich in één van de weelderige federale kamervertrekken gewillig fotograferen in de schaduw van een portret van Leopold II, een afdankertje dat nog niet door Black Lives Matter met geweld van de muur is gesnokt. ‘Deze commissie kan geschiedenis schrijven’, poneert Wouter met grote stelligheid. We zullen het daarmee eens zijn wanneer alle facetten van de op feiten gebouwde naakte waarheid over kolonie en post-kolonie de revue zijn gepasseerd. De Belgische para’s die het nog kunnen navertellen, zijn 60 jaar na de feiten meer dan verontwaardigd wanneer hun aandeel in het zo goed en zo kwaad mogelijk beheersen van de ‘troubles’ na de onafhankelijkheid wordt genegeerd. In Gazet Van Antwerpen (17072020) getuigt oud-para Leo Van Dyck (80): ‘Ineens moesten wij assisteren bij een bevalling en nonnen die op de meest verschrikkelijke manieren verkracht waren op het vliegtuig helpen.’

Nonkel pater

Wouter De Vriendt zegt niet te zullen aarzelen ook de geldstromen van de kolonie naar België in kaart te brengen. Hij schuwt zelfs het woord herstelbetaling niet. Dat belooft, want uit ernstige studies blijkt dat Mobutu een veelvoud kisten boordevol geld & goud uit zijn bevrijde land heeft weggesleept dan Leopold II. Vlaanderen is niet bang van de resultaten van de Congocommissie. Wanneer de rekening wordt gemaakt en wanneer de rekeningen kloppen – moeilijk, decennia na de feiten – zou wel eens kunnen blijken dat het leeuwendeel van het in de kolonie verdiende geld naar het Belgische Hof, oude en minder oude adel, de francofone Brusselse financiële elite en het industriële patronaat in Wallonië is gevloeid. Wij brave Vlaamse kaloten hebben tante nonneke, nonkel pater en een zwik avonturiers de rimboe in gestuurd. Van hun veldwerk – scholen, plantages, dispensaria, wegen, bevaarbare rivieren – is met moeite nog een spoor te vinden. Ook de beelden en plaquettes die aan Leopold II en nonkel pater en tante nonneke herinneren, zijn verdwenen. Vervangen door betonnen bustes van Xi-Jinping, de nieuwe Grote Roerganger en Chinese Plunderaar. Pierre Kompany, vader van Prince Vince in het Knack-dubbelgesprek met Eyskens: ‘Maar denkt u dat de Congolezen hen liever willen? Ze smeken haast dat de Belgen opnieuw hun plaats zullen innemen.’

Nog een detail: wanneer u wil dat we eerlijke handel drijven met onze oud-kolonie, moet u er van uit gaan dat de prijs van uw gsm, laptop, IPad, zelfsturende auto, racefiets, pedelec en gouden horloge voor uw plechtige communie verdubbelt.

***

Foto: Wouter De Vriendt van Groen gaat Congocommisie leiden…

***

Terwijl iedereen met corona bezig was, was Wouter De Vriendt bezig met het naar hier halen van enkele niet begeleide ‘minderjarige’ vluchtelingen uit Griekse kampen. Als beloning mag Wouter De Vriendt de Congocommissie voorzitten. Een schande. Help ons dit politieke systeem tegen de schenen te stampen. Kies een abonnement:

9 reacties op “Vlaanderen kijkt uit naar resultaten Congocommissie

 1. Vlaanderen kijkt uit naar de resultaten van de commistsie. We kijken ernaar uit zoals een kalkoen naar Kerstmis. Weer blijkt maar eens dat de Linkse Kerk, electoraal aan de zeer zwakke kant om het beleefd uit te drukken, het laken naar zich toetrekt, monopoliseert, de ‘vervelende opposanten’ negeert of uitsluit, en de resultaten via de hun toegenegen media (ongeveer allemaal dus) over onze hoofden leegspuit zoals een schuimkanon op Tomorrowland. Men hoeft geen Madame Blanche te zijn om ‘de resultaten’ te kunnen voorspellen. In de euh zwarte catacomben is men reeds duchtig aan het (af)rekenen aangaande de ‘herstelbetalingen’, want dààr beste burgers, boeren en buitenlui draait het om, en niks anders. Afrikaanse studenten bv die hier als ‘ontwikkelingshulp’ of als ‘uitwisseling’ of weetikveel aan onze univs kunnen komen studeren (een blanke arbeiderszoon of -dochter valt die eer niet gratis te beurt…), de eindeloze projecten, officieel of via NGO’s, soms van dubieuze aard (….), who pays the ferryman nietwaar ? Ja U, nonkel Juul en tante Zulma, ook de exuberante weddes van NGO-bobo’s die in hun SUV’s door Afr. dorpen scheuren en zich soms bezondigen aan….enfin daar is al genoeg over geschreven, nog niet zo lang geleden.
  Maar ten gronde, zou de begrafenisondernemer zeggen, hoe zou het verlopen zijn (ik ben in een mijmerend-filosofische bui) moest eeuwen geleden er géén kolonisatie hebben plaatsgevonden, universeel en dus ook voor ons, Koninkrijk België, m.a.w. “blijf allemaal in uw kot !”… Dan bekijken we simpelweg de wereldkaart : elk volk in z’n eigen ‘kot’, de Afrikaanse stammenoorlogen, gebiedsveroveringen, etc laten we buiten beschouwing, niks mee te maken in dit geval. Ergo : de Belgen in België, idem dito mutatis mutandis voor de Fransen, Engelsen, Portugezen, Spanjaarden, Hollanders, Duitsers, Franchimontezen,…. En de Afrikanen in Afrika, elke stam (80 in Congo ?) met z’n eigen taal, cultuur, religie (voodoo dus), levenswijze en overlevenswijze. En dit decennia nee eeuwen lang… Wat zou het verschil zijn, voor hen en voor ons ?
  Voor hen : geen kolonisatie, geen afgehakte handen (toch niet door de witman), geen infrastructuur, medische voorzieningen, onderwijs, begin van democratie, mensenrechten, enz enz dus het gewone ‘brousseleven’ met de strooien hutjes en -rokjes, het apenvlees, het kannibalisme, de ‘chef-hiërarchie’, le noble sauvage quoi. Volgens sommigen waren zij veel gelukkiger dan daarna, volgens anderen niet, no fucking idea, het werd hen nooit gevraagd integendeel, en wie men het nu vraagt kletst maar wat raak, volgens een soort wishful thinking en ideologische ingesteldheid. Nu is Afrika een schatrijk continent, daarover zal elkeen het wel eens zijn, maar in hogergeschetste toestand, de strooien hutjes en rokjes dus, zouden al die schatten, van goud, diamant, nikkel,kobalt,koper, enz enz enz niet aan de oppervlakte gekomen zijn, de brave negertjes zouden op een immense rijkdom zitten, maar er zelfs geen benul van gehad hebben, laat staan enig profijt. Tot daar de fictieve, imaginaire Afrikaanse realiteit in ‘t verleden.
  Vervolgens, hoe zouden wij, de verdomde witmannen, het ervan af gebracht hebben, zonder kolonisatie ?
  Tja, voer voor antropologen, sociologen, economen, historici, enz. We hadden wel de technologische kennis, de industriële revolutie, enorm veel uitvindingen (al kwam ook veel van de Arabieren, de Chinezen, en anderen…), maar grondstoffen en mineralen hadden we weinig of niet. Conclusie : de ‘ene’ kan niet zonder de ‘ander’, mààr wat eeuwen foutgelopen is, en nog voortduurt, en zelfs nog verergert : zij die de welvaart creeëren plukken er niet de vruchten van, bondig samengevat. Noch ginds, noch hier. Een conglomeraat van westerse bourgeoisie, multinationals (nu de Chinezen !), Kroon Kerk & Kapitaal, met als stromannen een bende janhagel, zwartzakken in beide betekenissen, immens rijk, zo corrupt als de pest, gesteund door leger, politie en veiligheidsdiensten, en uiteraard Het Westen, maar dus niet Jan Modaal…
  En als ik me Jan Modaal voel, en dus ‘schuldig’, zal ik opsommen : ik bezit geen gouden horloge(s), noch een pedelec, noch een racefiets, noch een zelfrijdende auto (zit in de LED-belasting…), noch een Ipod of Ipad, een simpele Nokia GSM, én een laptop (gekocht voor 60 euro bij het OCMW, ‘k had me vermomd als allochtoon;-). Om maar te zeggen : als men ooit ‘herstelbetalingen’ zou bijeensprokkelen mitsgaders het afromen van onze lonen, weddes, pensioenen, spaarboekjes, etc het ik maar 1 (ant)woord : de kalasjnikov… Wollt ihr den totalen Krieg ? Prima, dan komt de taktiek der verschroeide aarde, gans de boel in de fik, een revolutie waartegen alle vorige (de Russische, de Chinese, de Cubaanse, de Congolese,…) nog ‘kinderspel’ (zou Michael J. zeggen) zullen zijn……Laat het Establishment zich maar stevige bunkers aanschaffen, en dan nog zullen we ze uitroken, en voor het Volksgerecht slepen. Time is on our side.

  1. Of zoals tekst in de song van de Charles Daniels band “There are more of us than there are of you ” en Kalasjnikovs vrij te
   koop in de Baltische landen waar het volk zichzelf nog mag beschermen tegen ongure ‘kansenparels’ en links politiek geleuter

   1. Niet de Baltische landen, maar de Balkanlanden (ex-Joegoslavië) waar nog veel wapens circuleren van de burgeroorlogen enige decennia geleden, en waar maffiosi nog een flinke vinger in de (financiële) pap hebben, de corruptie welig tiert, en waar men via E.U.-lidmaatschap aanspraak probeert te maken op een eindeloze stroom ‘subsidies’ die dan in de zakken van de maffia verdwijnt (cf. Bulgarije !, Zuid-Italië, enz…. allemaal gezien op TV docu’s, de BBC, Arte, de Ned. TV en desnoods later overgekocht door onze VRT). Die oorlogswapens worden dus à volonté gesmokkeld (open grenzen !) en verkocht aan bv de Ned. mocro-maffia, en andere gangsterbendes die niet terugdeinzen voor moord & doodslag (Kitty Van Nieuwenhuysen, remember ?). En af en toe eens een granaat in de Scheldestad, het brengt wat ambiance, toch ? De War on Drugs, woeha ! De cocaïne-invoer is verdubbeld, de inbeslagnames ook…

 2. Nonkel Pater en tante nonneke uit het onderdanige Vlaanderen zijn de zwartjes dan nog Frans gaan leren, de taal van de Belgische machthebbers die onze moedertaal hebben proberen uit te wissen.

 3. Aan mij zal het niet liggen. Ik heb Kongo altijd goed geholpen! In mijn kindertijd heb chocolade gegeten tot mijn lever er bijna de brui aan gaf, alleen maar om trouw de zilveren wikkels aan de arme negerkes te kunnen geven.
  En nu is het de beurt aan de De Croo’s en andere sinterklazen om ons zwaar belast geld aan die achtergebleven sukkelaars te schenken. De opvolgers van de Mobutu en de dikke Kabila’s hebben immers ook heel diepe zakken aan hun Armanipakken. En wees nu eerlijk, wie is er voor een politieker nu het belangrijkst? enkele volgevreten negers of onze eigen bevolking? En in ruil voor enkele vrachtwagens euro’s worden onze politiekers vergast op “vivan bomma, pataten en saucissen” Ja, zo’n optreden is nu eenmaal niet gratis… Of, krijgen onze politiekers soms ook geschenken van de stamhoofden? zoals de diamanten die Mitterand ooit van Mobutu kreeg? Misschien dat men zo een hoop hectaren wijngaarden in Toscane kan vergaren…?? want… “teen plezierke is tander waard”…

 4. Nog even en die waanzin neemt zo’n dusdanige proporties aan aan dat men of straffe van boete publiekelijk de boeken van Suske en Wiske (De Vliegende aap) en “Kuifje in Kongo” van Hergé publiekelijk op de grote markt van Brussel moet gaan verbranden. Immers, daarin komen afbeeldingen voor van negertjes die wel lippen als de binnenband van een Vespa blijken te hebben. O ja, en ook die oude kinderboeken van Sinterklaas niet vergeten want daarin figureert er ene die werkelijk een verschrikkelijke pijn aan sommige ogen veroorzaakt. Vooral aan de ogen van hen die men nooit gevraagd heeft om in zo’n walgelijk racistisch land te komen wonen maar die dat toch gretig deden om hier eens lekker uit de ruif van alle mogelijke vangnetten te kunnen komen snoepen.

 5. Binnenkort eist men ook nog dat men de boeken van De Lafontaine verbrandt. Stel je voor: een walgelijke fabel met een krekel en een mier, waar men zou kunnen vermoeden dat de mier de hardwerkende Vlaming is en de krekel de parasiterende Waal. Of misschien toch…?

 6. Commissievoorzitter krijgt 6500€ per maand bovenop het politieke mandaat waarom denkt u dat groen de een na de andere commissie wil kassa kassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *