ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vlaamse kranten dromen van nieuw verdienmodel – 't Scheldt

Vlaamse kranten dromen van nieuw verdienmodel

Dat de Vlaamse mainstream-kranten tegen grote problemen aankijken, is genoegzaam bekend. Toch zien de grote Vlaamse mediagroepen hun kans schoon om aan een nieuw en revolutionair kostenbesparend verdienmodel te werken…

Dat de Vlaamse mainstream-kranten tegen grote problemen aankijken, is genoegzaam bekend. Toch zien de grote Vlaamse mediagroepen hun kans schoon om aan een nieuw en revolutionair kostenbesparend verdienmodel te werken.

**

De evolutie is al een tijdje aan de gang. Ontlezing. Teruglopende advertentie-inkomsten. De opmars van internet, Facebook, Twitter en de slimme telefoon. Hoe moet het verder met de klassieke papieren krant? Toen de dieren nog spraken, had elke gazet haar eigen, zorgvuldig bewaakt profiel en haar eigen stem. Wie de Volksgazet kocht, wist maar al te goed dat het editoriaal door de toeter van de socialistische partij werd gedicteerd. Het Volk haalde de mosterd bij het ACV/ACW. De Standaard oogstte in Vlaams voelende ondernemerskringen en christelijk geïnspireerde bloeiende wijngaard van duizenden cultuurflaminganten. Het Laatste Nieuws was volks, Vlaams en liberaal maar vooruitstrevend wanneer het om ethische vraagstukken ging. Van die rijke, gevarieerde Vlaamse krantenerfenis is geen snipper meer heel.

Kranten zijn onder hetzelfde uitgeversdak terecht gekomen. De synergiën tussen De Morgen/Het Laatste Nieuws, tussen Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad/Belang van Limburg hebben de eigen stem en het gelaat van al deze titels van het bord geveegd. De Morgen zegt van zichzelf een kwaliteitskrant te zijn maar haalt elke dag een flinke pot mosterd bij Het Laatste Nieuws. De kwaliteitskrant De Morgen verdedigde de openbare omroep te vuur en te zwaard. Maar sinds De Morgen deel uitmaakt van DPG Media, voorheen De Persgroep, is de welwillende manier waarop VTM wordt gecoverd bepaald opvallend te noemen. VTM en De Morgen dienen dezelfde eigenaar. Wiens brood men bakt, diens woord men kakt.

Eenheidsworst

De drie grootste krantenbonzen – de aandeelhoudersfamilies Leysen, Van Thillo & De Nolf – hopen naar verluidt nog een stap verder te kunnen gaan in hun blinde besparingsdrift en niet te stillen winsthonger. Er wordt hardop gedroomd gazetten te maken zonder eigenzinnige redacties en onbuigzame, tegendraadse en veel te dure beroepsjournalisten. Het nieuwe verdienmodel – waar ’t Scheldt uit betrouwbare bron lucht van kreeg – is zo mogelijk nog radicaler dan alles wat we de voorbije decennia in Vlaanderen hebben meegemaakt. Een gazet maken zonder journalisten! De redactie van een krant zou voortaan bestaan uit twee talentvolle stagairs die kunnen lezen en – soms – een beetje kunnen schrijven. Bij elk incident, nieuwsfeit of maatschappelijk-economisch fenomeen dat zich aandient, bellen die twee onderbetaalde vogels een academicus op. Gesteggel in de Wetstraat? Bel Dave Sinardet of Carl Devos. De toekomst van België? Bel Bart Maddens. De naweeën van de collaboratie? Bel Bruno De Wever. Corona? Bel Van Ranst, godverdomme!

Genderongelijkheid, multiculti, drugsgranaten, stoelgang, borstamputatie, verkeersongevallen, bio-voedsel, de opwarming van de aarde of het krullen van onze tenen: voor elk van deze dringende problemen hebben universiteiten wel een beëdigd professor in huis. De loonkost van die gedroomde redactie bestaande uit twee man, een paardenkop en een panel van gratis en op elk verzoek kwebbelende academici wordt berekend op 10.000 euro bruto per maand. Een beetje redactie die naam waardig – 80 beroepsjournalisten – kost gauw 400.000 euro bruto per maand, bedrijfswagens, maaltijdcheques, restaurantbonnetjes en bordeelbezoek niet eens inbegrepen. Tel uit je winst! Dat de argeloze lezer stilaan de buik vol heeft van de in alle kranten en bladen opgediende, voorspelbare, inwisselbare, politiek-correcte eenheidsworst lijken de Vlaamse mediabonzen nog altijd niet in de gaten te hebben. Steeds meer lezers zetten hun oude vertrouwde gazet bij het oud papier. Zij kiezen in groten getale en resoluut voor een abonnement op ’tScheldt.

***

Foto: 31 oktober 1986, redactie van De Morgen zit letterlijk in zak en as. Ze hebben net te horen gekregen dat De Morgen de boeken heeft neergelegd. Foto van Patrick De Spiegelaere.

***

Verzorg jezelf. Een abonnement op ‘tScheldt is volgens zorgvuldig geselecteerde professoren het beste vaccin tegen aanvallen van Politieke Correctheid. Kies een abonnement:

 

3 reacties op “Vlaamse kranten dromen van nieuw verdienmodel

  1. Dat sommige kranten het moeilijk hebben verbaast niet. Het ooit zo liberale HLN is verworden tot een bijhuis van links met columnisten als Vanderkelen die met zijn links geschrijf beter bij De Morgen zijn centen had kunnen gaan verdienen. Hun traditionele pur sang blauwe lezers haken bijgevolg af. En dat het écht niet goed gaat met de kranten bewijzen de voordelige abonnementenacties waarmee men de potentiële lezer wil lokken (bij de Gazet van Antwerpen betaalde ik slechts 183 € voor een gans jaar voor de papieren én de digitale versie)

  2. Waarom nog een gezet kopen ? Om ons PoCo-propaganda te laten dwangvoederen door gauchistische gazettenpraat schrijvelaars ? Foert, dat ze hun PoCo-propaganda met vaseline insmeren en hun endeldarm mee opvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *