ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vlaams rioolbeleid: stront aan de knikker – 't Scheldt

Vlaams rioolbeleid: stront aan de knikker

Mocht de ophefmakende riool-reportage van de VRT in Kazachstan, Burkina Faso of Myanmar zijn gedraaid, we zouden schrijven: die arme landen hebben nog een lange weg te gaan….

Maar liefst 400.000 woningen in Vlaanderen zijn anno 2020 niet op de riolering aangesloten. Mocht de ophefmakende Pano-reportage die van de week woensdag werd uitgezonden in Kazachstan, Burkina Faso of Myanmar zijn gedraaid, we zouden schrijven: die arme landen hebben nog een lange weg te gaan. Maar we waren in Bonheiden en elders in het hart van één van de rijkste en meest welvarende regio’s in de wereld: Vlaanderen.

**

Pano-reporter Vincent Verelst komt de eer en de verdienste toe de vinger op een al jaren etterende wonde te hebben gelegd. Zijn onthullende reportage over de grote, gapende gaten in het Vlaamse rioolnetwerk verdient het ruime weerklank en een bindend vervolg op politiek niveau te krijgen. De eigenlijke oorzaak van het probleem is bekend: de Vlaamse – en Belgische – lintbebouwing zorgt voor een infrastructurele meerkost waarvan de eigenlijke prijs nauwelijks te becijferen valt.

Elke villa, pastorijwoning, haciënda, fermette, grootgrutter en KMO van essentiële nutsvoorzieningen voorzien, kost ons een fortuin. Lokale besturen lokken nieuwe inwoners naar verkavelingen op overstromingsgevoelige plekken en beloven de bouwers van hun droomhuis dat het met de riolering wel in orde komt. Niet dus.

In veel huizen en villa’s is het al jaren behelpen met dompelpompen en bezinkputten omdat het de betrokken overheden niet lukt een degelijk rioolnetwerk te installeren en operationeel voor mekaar te krijgen. Het duurt gemiddeld zeven jaar om een buis in de grond te krijgen! Vlaanderen moet hier echt niet fier op willen zijn. Miljoenen liter vervuild water komt in dit beschaafde land ongezuiverd in grachten, beken en rivieren terecht. In bossen, grasland, maailand, bos en landbouwgrond. Ongezuiverd. Vies. Giftig voor natuur en dier. En voor de mens.

Tweederangs politici

De echte schande van dit rioolschandaal reikt verder dan het vuile, giftige en voor flora en fauna noodlottig vervuilde water. De echte schande is dat alles wat met water en andere nutsvoorzieningen te maken heeft, zich in dit land schuil houdt achter een ondoordringbaar woud van intercommunales, water-, gas- en elektriciteitsmaatschappijen. Transparante aanbestedingen voor openbare werken? Inzage in de boekhouding? Wie of welk niveau is waar bevoegd voor? Geen idee, mevrouw, mijnheer.

In de raden van bestuur van die democratisch ongecontroleerde en door de mainstream-media nauwelijks opgevolgde vehikels, wemelt het van de baantjes, steekpenningen en zitjes in de Raad van Bestuur, beter non-bestuur genoemd. Tweederangs politici, gesjeesde snoeshanen, lokale potentaten, bijklussers of ritselaars en regelneven. Na de zoveelste vergadering waarop voor de zoveelste keer niets is beslist, gaat het richting de dichtstbijzijnde kroeg waar het onderhandse gekonkel tussen Duvel en Trappist met een bezwete handdruk wordt bezegeld. In pre-corona-tijden althans.

Okselhaar en frietvet

De Pano-reportage is een slag in het aangezicht van de duizenden Vlamingen die manu militari en op straf van boete worden gedwongen hun kot te isoleren, dubbel glas te plaatsen, de auto te laten staan, papier en plasticfolie te sorteren en wind- en zonne-energie te aanbidden zoals de druïden dat tussen de menhirs ons hebben voor gedaan. Diezelfde Vlaamse overheid die zelfs een moreel oordeel durft vellen over het al of niet milieubewuste gedrag van haar burgers, schiet schromelijk te kort wanneer het over de meest essentiële nutsvoorzieningen gaat die een beter en gezonder milieu voor mens, natuur en dier kunnen bewerkstelligen: elk huishouden aan te sluiten op een veilig en performant rioolnetwerk. Nee dus.

Anno 2020 zijn om en bij de 400.000 (!) woningen in Vlaanderen nog altijd niet aangesloten op de riolering. Vierhonderdduizend! Als we er van uit zouden gaan dat er in elk van die woningen gemiddeld 2 à 3 mensen wonen, dan wil dat grofweg zeggen dat alle Hasselaars, Gentenaars en Antwerpenaren niet naar de plee gaan maar dag in dag uit pissen en schijten op straat, er nog een emmer tandpastaresten gemengd met badwater, okselhaar, frietvet, spaghettisaus en sperma ter reiniging van de stoep achteraan gooiend.

Wat we zelf doen, doen we beter!

***

Geen samenleving zonder riolering. Geen samenleving zonder satire. Verzorg je zelf. Leg riolering. En neem een abonnement op ‘tScheldt:

9 reacties op “Vlaams rioolbeleid: stront aan de knikker

 1. Riolen en rioolratten. Deze laatste ten overvloede in de omgeving van de Wetstraat. Overigens, die kluisrovers in de Antwerpse Jodenbuurt, de Nerviërsstraat en zo, maakten die geen gebruik van de riooltunnels, toch ? Daarmee is het praktisch nut toch weer ergens bewezen, in zekere zin. En alle (riool)water vloeit ad finitum naar de zee, de Middellandse Zee bv (de meest vervuilde op aarde denk ik, met honderden miljoenen toeristen én locals, Mare Nostrum, met een flessenhals ter hoogte van Gibraltar, het duurt 100 jaar of zoiets voor dat water ‘ververst’ wordt naar de Atlant. Oceaan. Vergeet uw zwemvliezen niet, zonnekloppers.

 2. De riool van België?? Ik zou het nog zo niet zeggen. Als je ziet hoeveel kilo goud en edelmetalen ze in de Filipijnen uit de riolen halen. Zou dat dan niet de zwarte inkomsten van Bonheiden en die andere gemeenten zijn. Want zeg nu zelf ge kunt toch snel riolering laten leggen, daar krijg ge zelf 80% subsidies voor van de EU. Daar moet dus wel een andere reden zijn om dit niet te doen. En die is gevonden in de Filipijnen als ze die staatsarbeiders zagen de riolering opkuisen, opzoek naar al dat moois. En waarom dient de bas-classes, juist ja om dit vuile werkje te klaren. Ik zou zeggen, breek de riolen open, weg ermee. Laat ons genieten van de stank van het geld en het goud en de edelmetalen die ons voor de voeten gegooid worden. Die opbrengst is 100x meer dan de subsidies die gegeven worden door de EU. En verder, kijk nu eens zover als uw neus lang is, doe hetzelfde en nog beter als uw buurgemeente. Dan zullen uw tandjes blinken in de zon. Anderen krijgen zelfs al gouden haren, nee niet die van uit het sprookje, de echte president. En dan pas hebt ge aanzien. HET KLEUR VAN GOUD, maar dan wordt ge echt gek als je de verkiezingen niet meer wint. ha, ha.

 3. Is er juist nu geen NV-A minister die deze zaken zou moeten regelen? Pano weet waarom zij nu juist met deze aanklacht komen. Dit probleem is niet van gisteren, maar een zeer dat al tientallen jaren woekert. Pano is zeker niet begaan met de gezondheid van de Vlaamse mensen, integendeel. Denk ook niet dat in ons buurland Wallonië beter is.
  Het verloederen van het land vindt zijn oorsprong in 1830, de stomme toen en nu nog steeds.

 4. Is het niet zo dat de rioleringswerken in Antwerpen en omstreken zijn uitbesteed aan een Nederlands bedrijf ? je ziet ze dagelijks , de gele zuigwagens met Nederlandse Nummerplaten, en dan bedoel in niet MOURIK dat is een Cleaning bedrijf voor de haven ,de incompetentie van Vlaamse intercommunales is hiervoor verantwoordelijk , de prijs van het rioolonderhoud moest naar omlaag want de “po-co ” apparatchiks van diverse partijen hun penningen waren blijkbaar te laag , uitbesteden dan maar ,geen enkele democratische controle toegelaten , pottenkijkers zich onthouden ,hoeveel ministers en staatssecretarissen hebben wij ondertussen gehad ?? waarom worden die niet op het matje geroepen ? omdat wij nu eenmaal het corruptste land ter wereld zijn .

 5. Had begrepen dat de reporter zelf in die wijk in Bonheiden woonde, dus een beetje eigenbelang, anders was hij er niet op gekomen.
  Sprak niet eens van de zuiveringsunits die voor verspreide bewoning per woning kunnen worden voorzien. Zijn hier in Landegem 2 jaar geleden ‘quasi’ opgelegd geworden…
  Dus een heel versnipperd beleid, al naargelang de drinkwatermaatschappij die zogezegd verantwoordelijk zijn voor de rioleringen…

 6. Nochtans, Bonheiden is qua gemeentebelastingen zowat de duurste van de regio. Ik denk dat de politieke graaiers die obligaat de raden van bestuur van de intercommunales bevolken en er alleen maar het fluweel van de stoelen verslijten, veel meer belang hechten aan hun zit-, steek- en andere penningen dan aan de gezondheid van de bevolking. Hoe zeiden ze dat ooit weer? Eigen zak eerst dacht ik.

 7. Ik heb het reeds altijd gezegd dat er een fout sloop in wat je zelf doet. Wat jezelf doet ? Doe je altijd verkeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *