ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vivaldi draagt groene soepjurk onder vele pruiken – 't Scheldt

Vivaldi draagt groene soepjurk onder vele pruiken

In de gratis bakkerskrant ‘De Zondag’ zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert dat hij Bart De Wever de hand wil reiken en zelfs samen een eindje wil gaan lopen…

In de gratis bakkerskrant ‘De Zondag’ (15112020) zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert dat hij Bart De Wever de hand wil reiken en zelfs samen een eindje wil gaan lopen.

**

Lachaert loste paars-geel en dus de N-VA maar zit federaal wel met de tandem Groen-Ecolo opgescheept. Voelt Lachaert de bui al hangen?

De Vivaldi-coalitie diende na maanden vruchteloos gepalaver en eeuwig rondjes draaien koste wat kost op de been te worden geholpen om het corona-spook zo efficiënt als mogelijk te bestrijden. Heel even leek het er zelfs op dat het corona zou lukken de tegenstellingen en stammentwisten tussen liberaal, sociaaldemocraat, christendemocraat en groen te begraven. Tot er een werkzaam vaccin in meer dan 10 miljoen Belgische bovenarmen kan worden geprikt. Maar de wittebroodsweken zijn sneller voorbij dan begroot. Met name de profileringsdrang van de groene familie begint de donkerblauwe kiezer en het trouwe Open VLD-ledenbestand danig op de zenuwen te werken. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens krijgt het op de heupen.

Groen gekrijs

Voor Groen-Ecolo kunnen er domweg niet genoeg belastingen worden geheven. En dat in een nijver land waar de belastingen – die op arbeid zeker – tot de hoogste ter wereld behoren. De gretigheid waarmee Ecolo in elk interview of televisieklucht wil scoren met de effectentaks en de koolstoftaks, is niet alle coalitiepartners naar de zin. Met name het hennetje-de-voorste-gedrag van Zakia Khattabi is menig liberaal een doorn in het oog. Begrijpelijk.

Haar aanwijzing als federaal staatssecretaris voor Milieu, Klimaat, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal kan niet los worden gezien van een resem incidenten die – gelukkig – toch tot in Vlaanderen zijn doorgedrongen. Mevrouw Khattabi moest en zou rechter bij het Grondwettelijk Hof worden. Hoewel zij in het Nederlands – taal van de Belgische meerderheid – geen hoogspringster is. Zelfs geen juridische achtergrond heeft. Khattabi weigert zich in dezelfde ruimte met een N-VA’ er te bevinden. Laat staan hoffelijk de hand te reiken zoals in pré-coronatijden gebruikelijk is geweest. Ze drijft de spot met Jan Jambon die ze getrukeerd en wel met gestrekte arm afbeeldt. Met een kleine verschrijving: geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Economisch links. Qua immigratie en integratie zo blind als een naïef watje. Getuigend van een misprijzen voor alles wat Vlaams, Vlamingen en Vlaanderen betreft. Een staatssecretaris onwaardig.

De kern van de zaak

Aan Vlaamse kant lijkt Tinne Van der Straeten het groene weer te willen maken. In tegenstelling tot Petra De Sutter – met het saaie Ambtenarenzaken – kreeg Van der Straeten wel een bevoegdheid die bij haar profiel past: Energie. Ter herinnering: om premier te kunnen worden heeft de Toscaanse herenboer Guy Verhofstadt de groene familie gelijmd met het gevaarlijke en riskante sprookje van de kernenergie-uitstap in 2025. Da’s niet lang meer. Ons land ligt vol zwaar gesubsidieerde zonnepanelen. In de af en toe draaiende wieken van onze windmolens vliegen duizenden zeldzame vogels zich te pletter. Nabije bewoners kunnen de slaap niet vatten. Of het zoden aan de dijk brengt? Energiespecialisten, economen en wetenschappers twijfelen. Daar hebben ze onderbouwde argumenten voor. Het probleem in het kernenergiedebat is domweg dat er geen debat meer mogelijk is. Met dank aan de groenen is kernenergie des duivels geworden. Terwijl het de enige werkbare energiebron is die CO2-neutraal is! En dus de opwarming van de aardkloot kan afremmen. Omdat België terecht vreest het straks zonder warm water, afhaalmaaltijden, elektrische tandenborstels, boormachines en zware industrie te moeten doen, gokt het op zwaar vervuilende gascentrales die van de Belgische energievoorziening een smerig boeltje zullen maken.

De Britse klimaatdenktank Ember waarschuwt: ‘Belgische stroom straks bij de vuilste van Europa’ (De Tijd 13112020). Als de boel stilvalt, kunnen we in kerncentrales opgewekte schone elektriciteit gaan kopen bij onze buren Frankrijk en Nederland. Tegen de hoogste prijs. Die Belgen moeten maar zo dom niet zijn, bulderlachen ze daar in hun oksel.

Wolven in schaapskleren

De aanwezigheid van Groen-Ecolo in de federale Vivaldi-coalitie lijkt de fundamentalistische stoottroepen de wind in de groene soepjurk te geven. Op Vlaams niveau wordt Zuhal Demir (N-VA) geconfronteerd met een zwik actiegroepen die zich met man en macht maar zonder enig valabel argument verzet tegen de verdere uitbouw van scheikundereus Ineos in de Antwerpse Haven. Nu Zaventem nog wel even op zijn kont zit, is de Haven van Antwerpen met voorsprong de grootste werkgever van het land. Maar mag van groene actiegroepen niet groeien, niet innoveren, niet investeren en toptalent noch tewerkstelling aanzuigen. Ineos vervaardigt plastic! Om korte-keten-fruit, bio-groenten en kleffe tofu langer in de ijskast te kunnen bewaren, tiens. Ineos zorgt voor de grondstof(fen) van mondmaskers, handgels, gezichtsbeschermers, astronautenpakken voor het zorgpersoneel. Nee, weet het groene pluimvee. Ineos mag om haar site te vergroten geen boompje omhakken. Terwijl het met de hand op het hart heeft beloofd elders een veelvoud daarvan aan te planten. Noot: het gaat hier om een investering van 3 miljard.

Papegaaien zonder papieren

Ook met allerlei rare beesten lijkt het onder Vilvaldi en de groenen goed te zullen gaan. Natuurpunt, Natuur en Bos, Dennenboom de Klos, Leve de Jakhals, Nodig eens een Vos uit in je Dovy Keuken, Geef Arme Wolven te Vreten, De Mol vrij baan onder uw Getrimde Grasmat. Geen probleem zo groot of er staan minstens twintig actiegroepen op. Niet zelden gesubsidieerde actiegroepen. Met een directeur-generaal, gepolitiseerde raad van bestuur, persdienst, permanentie, kantoor en een Fair Trade-koffiezetapparaat van het hippe merk Castro.

Bij het Familiepark Malter in Heusden werden door de federale instelling Cites vier papegaaien weggehaald. De slachtoffertjes van de niets of niemand ontziende illegale handel in rare beesten mochten hier niet zijn. Nike, Arie, Krak en Robbie beschikten niet over de juiste identiteitspapieren.

Dieren zonder papieren, ‘sans papiers’.

Nog een prioriteit voor het Vivaldi-beleid.

***

Verzorg jezelf. 1 artikel per dag van ‘tScheldt is gelijk aan een vers geperst glas vol vruchtensap. Kies een abonnement:

8 reacties op “Vivaldi draagt groene soepjurk onder vele pruiken

 1. Natuurlijk wil ecolo zich van al die taksen niets aantrekken. 80% wordt door Vlaanderen betaald en 50 % gaat hiervan naar Wallonië. Ge zoudt dus voor minder.

 2. Wie zo’n “vriend” heeft , hoeft geen vijanden meer, want die heeft een liberaalblauwtje (op)gelopen….

 3. Ik weet het nu zeker, ik verander terug van gedacht en geslacht want “verandering van spijs doet eten” anders wordt het veel te saai. Trouwens rechtopstaand kunnen pissen is toch veel gemakkelijker tijdens een wandeling, bomen genoeg……;

 4. Let op, dit is nog maar het begin. ze zijn nog maar 6 weken bezig. Wat zal het zijn in 2024? Ik vermoed dat ons land er dan als Syrië zal uitzien: helemaal om zeep en met de islamisten de baas onder het bewind van een dictator van vader op zoon. Zoek straks maar de 7 verschillen. Als België dan toch kapot moet, eerst Vlaanderen is hun motto. Met hartelijke dank aan Liegbert.

 5. Geachte,

  Alsdat gij wederal de spot aan het dreiven bent met mijn figuur en bestaan, zal ik er ernstig overwegende zijn om deurwaarders en echte advokaaten naar uw huis te sturen. I

  Hoogachtent

  Echtbert

  1. Ik ben dol op ECHTE “advocaat” eierlikeur, stuur gerust enkele flessen naar mij thuis . Heerlijk op vanille ijskreem of op cake.

 6. Wat kan men anders van een advocaat verwachten? Vandaag zo praten en morgen juist het tegenovergestelde zeggen. Hopelijk laat Bartje zich niet vangen. Meer dan de helft van Vlaanderen weet wij hij ( Bartje ) zou moeten doen. Doet jij het ook ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *