ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vernieuwde VDAB vult al meteen 3 x knelpunt gouverneur in! – 't Scheldt

Vernieuwde VDAB vult al meteen 3 x knelpunt gouverneur in!

Jongere lezers contacteerden ons met de terechte vraag wat een gouverneur eigenlijk doet. Wij gingen graven in ons selectief geheugen…

Jongere lezers contacteerden ons met de terechte vraag wat een gouverneur eigenlijk doet. Wij gingen graven in ons selectief geheugen.

**

Een gouverneur is de vertegenwoordiger van de monarch in zijn of haar provincie, want een koning kon in de vorige eeuwen niet overal tegelijk zijn, zoals pakweg een moderne viroloog dat in de media wel kan. Deze gouwleider is ook het opperhoofd der burgemeesters binnen zijn of haar ambtsgebied. Vroeger mocht je je als verknipt persoon geschikt achten om de vele lintjes door te knippen. Je mocht ook onverbloemd Miss Aardbei in de billen knijpen zonder billen toeknijpend flauw protest. Een gouverneur was ofwel een afstandelijk soort aristocraat of een volkse allemansvriend die door zijn partij werd beloond met levenslang. Tegenwoordig zijn de benoemde partijcreaturen vooral bekwaam in het extra paniek zaaien bij rampen. Een gouverneur is trouwens voor alle duidelijkheid niet iemand zoals Governator Arnold Schwarzenegger die Californië runde. Neen, daarvoor is een Belgische gouverneur politiek echt te impotent. In de meeste gevallen bovendien incompetent.

De tot dit ambt geroepenen in buitenland Wallonië gaan we hier niet uit hun sarcofaag tillen. In Vlaanderen hebben we ene Carl Decaluwé van de CD&V, de West-Vlaamse schreeuwlelijkerd die altijd tegen de golven lijkt in te roepen en mensen per se van de kust wil weghouden. In Antwerpen is er het gouverneureke Cathy Berx. Ach Cathy, Cathy, zong Marc Aryan al in 1963 (toen nog met een K). Begonnen als een spring-in-het-veld met een rugzakske groeide ze op in de CD&V-kerststal. Geen terreurbom in dat zakske, ook geen seksbom zelve zijnde, maar wel bomvol kennis. Om haar van een ministerpost weg te houden spoorde toenmalig voorzitter Etienne Schouppe haar naar het inmiddels gesloopte en voor veel te veel geld vervangen  Provinciehuis. Later zou iedereen claimen dit voor haar te hebben gerealiseerd, maar zelf wist ze wel beter. Ooit was elke Antwerpse journalist er op uit om de drijfnatte provincierecepties bij te wonen. Meerdere zuiplappen op de redactie droomden ervan gouverneur te spelen, gezellig zonder mening of gevaar op ontslag je ding doen. Niet zo bij Cathy die verslaafd is aan gezonde voeding en gretig automobilisten wil koeioneren met misplaatste drankcontroles. ‘Multicultural minded’ is ze ook vanuit een vreemde soort sociale christelijkheid. Lange tijd dreef haar geslacht op een fleuve artistique. Ook nu nog vragen bezorgde kijkers zich af wie dat jongetje is die bij plechtigheden naast de Majesteit staat te verbleken. En dan hebben we het nog niet eens over haar garderobe.

Over die 3 nieuw benoemde gouverneurs voor Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg kunnen we begot niets zinnigs zeggen, laat staan iets onzinnigs, want we kennen die lui niet. Zullen wel brave mensen zijn die hun partijtop een eind weg hebben weten te masseren zodat voor hen een happy ending uiteindelijk onvermijdelijk bleek. Als België in zijn overbodigheid blijft bestaan, dan doen de gouverneurs graag mee. Neen, zulke mensen zijn klagers noch zagers. Vive le Roi en vul nog eens bij!

***

Illustratie: van links naar rechts: Jan Spooren (Vlaams-Brabant)(N-VA), Jos Lantmeeters (Limburg)(N-VA) en Carina Van Cauter (Oost-Vlaanderen)(Open Vld). De benoeming van Carina Van Cauter is omstreden. Een headhunter kwam op objectieve wijze tot conclusie dat ene Wim Leerman de beste kandidaat gouverneur was voor Oost-Vlaanderen. De Open Vld die zelf eerst had aangedrongen op de aanstelling van een headhunter om een politieke benoeming te vermijden, schoot zichzelf in de voet toen ze de conclusie van de headhunter weigerde. De Open Vld wilde kost wat kost Carina Van Cauter benoemd zien. Testresultaten die gelekt werden openbaarden dat Carina Van Cauter absoluut de mindere was van Wim Leerman. Omdat Open Vld niet kreeg waarop ze had gehoopt werd de procedure via het selectiebureau stop gezet. Twee jaar later werd de aanstelling van Carina Van Cauter via een politieke benoeming doorgeduwd. Dit terwijl er nog een zaak bij de Raad van State loopt over de omstreden benoemingsprocedure…

***

Als zelfs hedendaagse politieke partijen toegeven dat de benoeming van gouverneurs, politieke benoemingen zijn… dan is er maar 1 conclusie…. Vlaanderen heeft nog veel meer ‘tScheldt nodig om dergelijke onzinnige politieke constructies aan te kaarten. Verzorg jezelf en je omgeving! Kies een abonnement!

7 reacties op “Vernieuwde VDAB vult al meteen 3 x knelpunt gouverneur in!

  1. Als de grond te heet onder de voeten wordt, als het kiespotentieel afkalft en dus de “poshjes” schaarser worden, verkassen vele polletiekers (m/v/x) naar ‘elders’, bv het Europees Parlement, en vooral de Privé of de Parastatalen, enz. Wie kent Inge V. nog, ooit Minister v/d tjeven ? En Cathy B., die dan maar gouverneur werd, toch ook een lucratief “poshje”, zonder veel gevaar en beslommeringen, politiek gekrakeel en kritiek, een ‘neutrale posietsie’ in het algemeen belang, ja ook voor u Nonkel Juul & Tante Zulma. Zoek maar eens uit waar al de gewezen bollebozen, uitgerangeerd of niet meer verkozen, van Groen, SPa, CD&V, enz terechtgekomen zijn….. Er staan er weinig aan den dop, verre van…. De Netwerken doen hun best om alleman een zachte landing te laten maken, idem in de media, de VRT, enz Altijd en overal is er wel iets te verhapsjassen, bij eender welke gelegenheid, verre van of dicht bij huis, zoals bij de ATV (tel het aantal negerinnen werkzaam als reporter-of-zoiets….). Ook in de ‘cultuur’ sector zijn er altijd wel leuke ‘poshjes’ te versieren (de Roma….), of bij Unia, of als ‘onderzoeker’ aan de een of andere linkse univ…. Onderzoek doen naar het racisme, de kansarmoede, de sociale ongelijkheid, of een combinatie van dat alles…, en de resultaten natuurlijk breed uitgesmeerd in de media, de VRT op kop. Onderdeel van de indoctrinatie en manipulatie al decennialang, we kennen dat intussen. Ook in Nederland is het idem dito : burgemeesterschap van A. voor een gewezen Groen-Links lijdster, een andere (toevallig ook een Jood) een hoge positie in het Onderwijswezen, enz en de hoofdvogel was wel ene Melkert (PVDA= de sossen). Na zijn smadelijke nederlaag tegen de (vermoorde) Pim Fortuyn, werd hij omgeboekt tot Voorzitter van de Wereldbank in New York meen ik, een jobke dat ‘schuift’ in de honderdduizenden dollars, yep. En zo worden de verliezers uiteindelijk winnaars, financieel toch…. Overigens zie ik nog een gozer uit het Brusselse een bed&breakfast openen in Brazilië als zijn rol hier uitgespeeld is, anderen verkassen dan weer naar Toscane, Umbië,… met al zijn wijngaarden…. Jaja, wie goed zorgt voor zichzelf zorgt voor ne goeie…

    1. En toch hoort men bitter weinig van onze “EU”-“verkozenen”.De maffia lacht zich een breuk met ons weggegooid belastingsgeld.Moeilijk ,niet waar om met onze schuldenberg achter de vrekkige landen te gaan staan.NL doet het wel.

  2. Mooie proza hierboven ,dan zijn er nog de ‘combinnekes’ waar menig waardeloos sujet deelachtig is geworden van intercommunales ,dank zij het verbod op cumul zijn het er veel meer die mee mogen rijven en graaien ,ons ken ons !

  3. Ik heb 10 jaar examens georganiseerd en afgenomen bij het Vast Wervingssecretariaat (het latere Sailor).
    Voor de laagste (en bijgevolg minst betaalde graden) waren er voor dat niveau soms vragen die bijna aan het absurde grensden. (ik stelde die niet op)
    Maar om gouverneur te worden is geen examen vereist en volstaat het om elders als politicus uitgespuwd geworden te zijn, of… nog veel beter, lid te zijn van de “ons kent ons” club zodat je, lekker en comfortabel onderuitgezakt in een kruiwagen, door de politieke vrienden het provinciehuis wordt binnen gereden.. Competentie is in de verste verte geen vereiste en als men écht een ruggengraatloze meeknikker is die slaafs de partijbonzen volgt, dan zit men met een niet onaardig loontje gebeiteld tot men van ouderdom (en zeker niet van ‘t werken) doodvalt.

  4. De auteur van het stuk vroeg zich in eerste instantie af wat een gouverneur doet. Waarom antwoordt hij daar niet op? Nogmaals: Wat doet een provinciegouverneur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *