Vermogen van kunstenaar Luc Tuymans bedraagt 29 miljoen euro…en er mogen geen vragen over gesteld worden… – 't Scheldt

Vermogen van kunstenaar Luc Tuymans bedraagt 29 miljoen euro…en er mogen geen vragen over gesteld worden…

Schilder Luc Tuymans heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een zakenman is. Met zijn “Luc Tuymans-Arocha bvba” bewijst hij bovendien een zeer succesvol zakenman te zijn. Zijn vermogen bedraagt immers vandaag een slordige 29 miljoen euro

Schilder Luc Tuymans heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een zakenman is. Met zijn “Luc Tuymans-Arocha bvba” bewijst hij bovendien een zeer succesvol zakenman te zijn. Zijn vermogen bedraagt immers vandaag een slordige 29 miljoen euro.

Temidden van de huidige onaardse discussies over subsidies voor kunstenaars verscheen er deze week een interview met Tuymans waarin wordt teruggegrepen naar de volgende vraag van Tuymans:

Tuymans: “Als iemand schatrijk wordt met pakweg inlegzolen te maken, heeft niemand daar problemen mee. Als een kunstenaar schatrijk wordt, wordt hij scheef bekeken. Waarom eigenlijk?”

We vonden het bij ‘tScheldt hoog tijd om op de vraag van Tuymans een antwoord te formuleren:

Een inlegzolen-marchant die schatrijk wordt, heeft heel zijn parcours zelf moeten afleggen, in weerwil van de overheid, een overheid die hem vanaf dag 1 beschouwd heeft als de kip met gouden eieren, en die hem vanaf dag 1 ge- en achtervolgd heeft om hem in de pas te doen lopen en daar waar kon bedankt heeft met belastingsaanslagen allerhande.

We gaan er vanuit dat de inlegzolen-marchant ook door zwarte sneeuw is moeten gaan, het ultieme moment van de overheid om hem te bedenken met boetes, deurwaarders en incassobureau’s. In het geval de inlegzolen-marchant de zwarte sneeuw heeft overleefd komt hij uiteindelijk aan het hoofd te staan van een bedrijf waar tientallen zoniet honderden inlegzolen-medewerkers een loon verdienen waar de marchant gezwind het dubbele voor betaalt aan diezelfde overheid die hem al heel zijn leven tracht kort te wieken.

Een kunstenaar als Luc Tuymans moet ook een parcours afleggen vanaf dag 1. Maar dat parcours werkt als een meertrapsraket gebaseerd op gesubsidieerde cultuurhuizen, en dit zowel in binnen- als buitenland. Zo heeft onze inlegzolen-marchant nooit hulp gehad van instellingen als BOZAR, MuHKA, Kassel, het Antwerps Fotomuseum, het MAS of het Wiels-centrum voor hedendaagse kunst te Vorst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Stuk voor stuk gesubsidieerde instellingen waar Luc Tuymans ooit mocht tentoonstellen en die op kosten van de bevolking de biografie en de werken van Tuymans middels glossy drukwerk en gelakte websites wereldwijd hebben helpen promoten.

Schilderij versus inlegzool

Het feit dat Tuymans een schilderij produceert en onze inlegzolen-marchant een inlegzool, is voor Tuymans blijkbaar voldoende om aan te geven dat zijn rijkdom even eerlijk is verdiend als de rijkdom van de inlegzolen-man. Daar gaat het zelfs niet om. Los van de intrinsieke waarde van een schilderij ten opzichte van een inlegzool is het gereden parcours van Tuymans een grotendeels gesubsidieerd parcours en dat van de inlegzolen-man totaal niet. Het gesubsidieerd parcours van Tuymans is er bovendien een van ons kent ons, waarbij honderden andere kunstenaars geslachtofferd worden door de eigenwijze beslissingen van door de overheid duur betaalde museumdirecteurs die de internationale kunst’business’ mee in stand houden.

Ziedaar mijnheer Tuymans het antwoord op Uw vraag waarom er wel degelijk vragen mogen gesteld worden bij een Belgisch kunstenaar die schatrijk wordt. Kunstenaars doen graag alsof ze buiten de maatschappij staan en hun succes louter en alleen aan zichzelf te danken hebben, gebaseerd op een periode van zwarte sneeuw. Het tegenovergestelde is waar. Kunstenaars vandaag zijn onderdeel van het ‘establishment‘. Het zijn de ondernemers die vandaag buiten de maatschappij staan en verplicht worden te avonturieren en die geheel zelf hun weg moeten zien te vinden met alle oorlogswonden vandien.

Ons hart, voor alle duidelijkheid, ligt in deze bij de inlegzolen-marchant. We zouden met plezier één van zijn inlegzolen inkaderen en ophangen op de ‘tScheldt redactie. Kans is groot dat als we een mooie lijst gebruiken, er heel veel mensen denken dat we Grote Kunst hebben hangen aan de muren van ‘tScheldt.

***

Noot: Laatste jaarrekening Luc Tuymans – Arocha bvba

 

 

 

5 reacties op “Vermogen van kunstenaar Luc Tuymans bedraagt 29 miljoen euro…en er mogen geen vragen over gesteld worden…

  1. Omhoog gevallen “kunstenaars” kunnen enkel met geld van de kleine man hun “ding” doen ,maar kijken neer op diezelfde kleine man als “kunst” niet gesmaakt wordt ,in hun € ogen niet begrepen dus.
    Iemand die dat goed heeft begrepen en er zeer goed zijn zakken heeft mee gevuld is Adriaan van Raemdonck van de galerij zwarte Panter ,hij heeft jaren geteerd op figuren als een Frank Mahieu , Fred Bervoets ,en nog enkelen waarvan ik de naam vergeten ben onder het mom van deze figuren tegen zichzelf beschermen .

  2. Bijzonder buitensporige inkomsten voor bijzonder middelmatige schilderijen. Tegenwoordig zijn de Vlaamse meesters vooral meesters in oplichting. Het artistieke talent staat helemaal niet in verhouding met de geleverde subsidies en gratis reclame via staatsmedia. En de boer, hij ploeterde voort.

  3. Kunst is voor iedereen anders. Je vindt het mooi of niet mooi ! En alle “kunst” is waard wat de zot er wilt voor geven ! Maar niet met gemeenschapsgeld, want dan laat je de smaak van enkelen, betalen door iedereen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *