ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vaarwel La Palma, onstuimige jeugd – 't Scheldt

Vaarwel La Palma, onstuimige jeugd

Met de sluiting van feestzaal La Palma in het West-Vlaamse Gits, verdwijnt een brok sociaal-cultureel en zelfs erotisch erfgoed in de nevelen van de tijd. Tongen draaien zal nooit nog hetzelfde zijn…

Met de sluiting van feestzaal La Palma in het West-Vlaamse Gits, verdwijnt een brok sociaal-cultureel en zelfs erotisch erfgoed in de nevelen van de tijd. Tongen draaien zal nooit nog hetzelfde zijn.

**

Toen de meeste Vlamingen nog werkten en zelfs werkten tot ver na zaterdagmiddag, bleven alleen zaterdagavond en zondagnamiddag over voor vertier en ontspanning. Daten bestond niet. Tinder evenmin. Van Facebook, Twitter en andere verslavende illusies had niemand ooit iets gehoord. Maar je moest wat, met dat opwindende, betoverende verlangen. Wie droomde van een meisje mooier dan alle andere mooie meisjes pakte de fiets en trapte zich door de vier Vivaldi-seizoenen richting La Palma in Gits.

Jongens van 16 die reeds aan de slag waren in de talloze KMO’s die het hart van West-Vlaanderen nog altijd rijk is, verplaatsten zich met de brommer. De slanke, in het nabije Zedelgem gebouwde Flandria Sport met knetterende 49cc motor, dubbele zit en een wapperende kattenstaart was tot diep in de jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw een statussymbool dat kon tellen.

Jongens die nog studeerden en geen rotte frank te trakteren hadden, kwamen er bekaaid af in La Palma. Daar zaten ze dan. Met hun verregende Parka-jassen, opgerolde broekspijpen, grijze puntlaarsjes van Bob Dylan aan de voeten. Op het puistige aangezicht een John Lennon-brilletje geschroefd. Geen Viviane, Yvette, Rita of Carine keek naar hen om. Al deze lokale schoonheden hadden meer oog voor Rudi, Ronny, Patrick en Filip. Die reden met zo’n Flandria. Of met een Zundapp. Zij werkten in ’t fabriek of in de bouw. Zij hadden wel het geld om op een geuze met grenadine, een Fanta met een rietje of een Sprite te trakteren. Zij droegen wijde broekspijpen. Lederen jasjes. Een geruite das waarmee je op een voormiddag honderd ramen kunt zemen. Zelfs hun haar was het onze niet. Smokie/The Bay City Rollers versus Rory Gallagher/Jimi Hendrix. Zoiets. Cultuuroorlogen zijn van alle tijden.

Anjers en rozen

Tot diep in de jaren zeventig was La Palma in Gits zowat de laatste strohalm waar het charmezingende Vlaamse heir zich kon aan vastklampen. De met aller belastinggeld gefinancierde openbare omroep, deed alsof het Vlaamse populaire lied en het brede publiek domweg niet bestond. Zelfs geen bestaansreden had. Sommers, Frey, Tura, Severs, Fabry? Nooit van gehoord. De komst van VTM en ‘Tien om te zien’ in het bijzonder heeft bewezen dat het hautaine misprijzen van de openbare omroep voor het volk een maat voor niks is geweest. Iedereen die in La Palma Gits een optreden van een van bovengenoemden heeft meegemaakt, heeft de gelukkige paartjes en gezichten gezien. Of ze allebei zestien of allebei 77 waren, maakt niets uit. Zestien en 77 mocht toen ook nog. De stoelen gingen aan de kant, de lange tafels vol schuimend bier werden losgelaten. Men pakte elkaar vast. En schuifelde over de gladde tegels naar het andere eind van de wereld. ‘Zeven Anjers, Zeven Rozen’, een bruidsboeket voor jou. Hechtingsstoornissen bestonden niet. Het was slechts tastend zoeken naar dat ene haakje onder een oranje-groene nylon bloes dat nog meer beloofde dan de Mechelse catechismus en Mao’s rode boekje samen. La Palma is niet meer. Tongen draaien zal nooit nog hetzelfde zijn. Geen wonder dat ik ween.

***

Alleen in ‘tScheldt… Steun ons met een abonnement:

 

16 reacties op “Vaarwel La Palma, onstuimige jeugd

 1. De Teloorgang van het Avondland beknopt samengevat. Beuling met appelmoes i.p.v. couscous, knikkers i.p.v. flikkers, oorlappen i.p.v. lichaamssappen, zondags de kerk in maar voor het zingen de kerk uit (!), bier van ‘t vat i.p.v. cocktailnat, houten stoelen i.p.v. yuppiesmoelen, velospelden i.p.v. pantoffelhelden, CVP i.p.v. CD&V, BSP i.p.v. Vooruit, koorknapen i.p.v. Tinder-apen, verse vis i.p.v. diepvriesdis, griffel en krijt i.p.v. computertijd, vastigheid i.p.v. rottigheid, eigen volk i.p.v. importtolk, veel wijven en zessen i.p.v. plasticflessen, geen kranten en weinig geld i.p.v. ‘t Scheldt, ja those were the days my friend.

   1. Ja, liever plaatsen dan censureren, want daar hebben zelfs jullie tot m’n ergernis soms een handje van weg…. Er zijn geen zekeringen meer zei de electrieker.

     1. En ik ben blijkbaar niet de enige hier : nog iemand (Lupis Lupis ?) klaagde dat z’n bijdragen verschwunden waren…. Die van mij (vooral onder het item ‘Kristien H.’) ook grotendeels opgekuist.
      Een grapje dat niet in extreem-rechts-flamingantische aarde valt, verschijnt gewoon niet, terwijl ronduit vulgair braaksel uw kolommen vult…. Ach, je m’en fou, of in ‘t vloms ‘ik veeg er m’n nikkel aan’, al heel m’n leven niet gekozen voor eender welke partij, tenzij accidenteel een zuippartij en die censureren niet, (ver)oordelen niet, kennen geen brandstapels, dolken-in-de-rug, achterklap en manipulaties of malversaties, partijen zijn pest & cholera onder eender welke vorm, politiek, religieus,…. Voor de rest nog een Romeinse groet, inderdaad mét de rechterarm;-).

     2. Sorry maar dan klopt er iets niet. Bij Lupis Lupis hebben we begrepen dat hij een ban heeft gekregen op zijn Facebook account van 7 dagen. Hij verloor artikelen op Facebook. Op deze website zijn ALLE reacties van Lupis Lupis onder artikelen allemaal toegestaan geweest. Dat geldt ook voor jou. Wanneer er een reactie op een artikel komt van jouw email adres laten we dit toe. Wij hebben, tenzij we ons vergissen, nog nooit iets van je verwijderd. Wij zijn wel verschillende malen gehacked geweest waardoor we de site terug hebben moeten opstarten vertrekkende van een oudere back up…. het is mogelijk dat jij (en Lupis Lupis) intussen een reactie hadden gepost. Dan is het mogelijk dat er misschien een reactie van jou of Lupis is verdwenen. Excuses daarvoor, maar dan gebeurde dit door een technisch mankement en zeker niet intentioneel vanuit de redactie.

    1. Beste “De Ziel”, moi je trouve kij moet skrijf “heeft verwijderD” et pas verwijdert. Nu ga ik leer mijn nieuwe zus de nederlands!

 2. Bon, dan zullen we maar terug vriendjes worden ?;-). Alhoewel, die gehackt toestanden was normaal (nou ja, wat heet normaal) maar ‘ze’ kunnen toch niet ‘half hacken’ ? Eerst een reeks posts, dan allemaal foetsie, en dan de helft terug erop, bizar…. En dit bij diverse artikels maar vnl bij K.H. Nochtans vertel ik zelden onwaarheden tenzij als joke maar dan ligt het er wel vingerdik op, al overtreft de realiteit soms de fiksie…. Enfin, bij HLN, De Morgen, enz enz is het andere koek, onge8 of ik superbeleefd ben (de minzaamheid zelve quoi) of in duivelse toorn losbarst. ‘t Is de inhoud waar men over struikelt (“uw account geblokkeerd”), en laat het nou net dààrom draaien, snappu. Tja, lange tenen, het is een universele trend, maar dan moet men wel aangepaste sandalen aanschaffen, anders is het géén zicht;-).

 3. Bij deze dus ; Ik mag terug braaf zijn op smoelenboek , niet dat het mij veel beroerd ik heb daar geen zin meer in en ook geen tijd ,maar een reden dat mijn posts verdwenen was ,dat het controle fabriekje van Suikerberg
  tot ver in je persoonlijke bestanden kan doordringen via hun algoritmes en er zelfs mails verdwenen of “aangepast “waren ,niks censuur hier dus !
  Terug on topic ,Ook ik had ooit nog een Flandria sport ,een Royal Nord , en een Zundapp 100cc ,uiteraard ook veel grieten in mini rokjes om ‘achterop ‘te zitten ,dat was voor mijn verplichtte legerdienst in mijn toenmalige woonplaats Limburg ,als ik er nu passeer is er totaal niks meer over van toen , De beruchte Texas bar te Waterschei , Rudi’s In Zwartberg ,de toet florisserende Vennestraat te Winterslag -Genk ,Later in Antwerpen was er ‘den Dove ‘ en de ‘Washington’ op het eilandje of de ‘Al Jolson’ allemaal bekende dancings en muziekcafés , nu rest er enkel nog peperdure Bistro’s en dito ‘food factory’s’ alles ver-Engelst
  en gericht op jonge tweeverdieners die zelf niet kunnen koken en daar hun centen achterlaten .het jonge volkje is dan ook fantasieloos en zwaar verslaafd aan Iphone en smartphone ,hun mobiele hersens !

 4. Bij deze dus ; Ik mag terug braaf zijn op smoelenboek , niet dat het mij veel beroerd ik heb daar geen zin meer in en ook geen tijd ,maar een reden dat mijn posts verdwenen was ,dat het controle fabriekje van Suikerberg
  tot ver in je persoonlijke bestanden kan doordringen via hun algoritmes en er zelfs mails verdwenen of “aangepast “waren ,niks censuur hier dus !
  Terug on topic ,Ook ik had ooit nog een Flandria sport ,een Royal Nord , en een Zundapp 100cc ,uiteraard ook veel grieten in mini rokjes om ‘achterop ‘te zitten ,dat was voor mijn verplichtte legerdienst in mijn toenmalige woonplaats Limburg ,als ik er nu passeer is er totaal niks meer over van toen , De beruchte Texas bar te Waterschei , Rudi’s In Zwartberg ,de florisserende Vennestraat te Winterslag -Genk ,Later in Antwerpen was er ‘den Dove ‘ en de ‘Washington’ op het eilandje of de ‘Al Jolson’ allemaal bekende dancings en muziekcafés , nu rest er enkel nog peperdure Bistro’s en dito ‘food factory’s’ alles ver-Engelst
  en gericht op jonge tweeverdieners die zelf niet kunnen koken en daar hun centen achterlaten .het jonge volkje is dan ook fantasieloos en zwaar verslaafd aan Iphone en smartphone ,hun mobiele hersens !

 5. LA PALMA IN GITS :
  Proza hierboven om van te snoepen. Zo prachtig weergegeven. Zelden zulke deskundige omschrijving gelezen over tijdsgeest en verdoken begeerten. Elke man die eens jong was moet zich in deze tekst herkennen. Felicitaties voor de auteur

 6. Alsof daar alleen maar tongen gedraaid werd. Helemaal achteraan werd er ook geneukt. ‘t Was daar donker en vanuit de zaal zag je niets. Half Roeselare en omstreken is daar verwekt. Mijn moeder heeft het me ooit verteld. Ik ben daar verwekt. Tussen de dampende stoelen en tafels, SAS pils, Fanta, Samo chips en muziek van Paul Severs. Geen wonder dat ik af en toe ween. Ik daar verwekt??? ‘t Is geen referentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *