ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ursula von der Leyen, het schandaal te weinig – 't Scheldt

Ursula von der Leyen, het schandaal te weinig

De kogel is door de kerk. Op 1 november verdwijnt de Luxemburgse alcoholist en billenknijper Jean-Claude Juncker eindelijk van het Europese toneel. En maakt daarbij plaats voor Ursula Gertrud von der Leyen. Een naam als een klok. En bovendien een zeer deskundige en aantrekkelijke persoonlijkheid. Maar wie is nu eigenlijk deze mevrouw von der Leyen?

De kogel is door de kerk. Op 1 november verdwijnt de Luxemburgse alcoholist en billenknijper Jean-Claude Juncker eindelijk van het Europese toneel. En maakt daarbij plaats voor Ursula Gertrud von der Leyen. Een naam als een klok. En bovendien een zeer deskundige en aantrekkelijke persoonlijkheid. Maar wie is nu eigenlijk deze mevrouw von der Leyen?

Ursula von der Leyen stamt uit de Noord-Duitse familie Albrecht en woonde tot haar dertiende in Brussel. Von der Leyen is de dochter van Ernst Albrecht (1930–2014), voormalig minister-president van Nedersaksen, en Heidi Adele Stromeyer (1927 –2002). Voor de muziekliefhebbers onder ons: de dirigent George Alexander Albrecht is haar oom. Ursula von der Leyen heeft vijf broers, onder wie Hans-Holger Albrecht, CEO van de muziekstreamingdienst Deezer en Donatus Albrecht, voormalig directielid van de participatiemaatschappij Aurelius.

Ursula Von der Leyen is in 1986 getrouwd met Heiko von der Leyen, professor in de medicijnen en ondernemer, telg uit een adellijk geslacht van textielbaronnen. Het paar heeft maar liefst zeven kinderen (geboren tussen 1987 en 1999) en woont sinds 2007 in Burgdorf-Beinhorn (bij Hannover) op het landgoed van wijlen Ernst Albrecht.

Ondanks het feit dat von der Leyen in Duitsland al meermaals geheel ten onrechte door het slijk is gehaald, toont ze een ijzeren wil en doorzettingsvermogen als het om haar eigen carrière gaat. Zo werd ze in 2016 door VroniPlag Wiki van plagiaat beschuldigd. Haar proefschrift uit 1990 waarin ze op moedige en ook geniale wijze de these opperde dat baden een positieve invloed heeft op zwangere vrouwen met voortijdig gebroken vliezen zou voor twee derde zijn overgeschreven van anderen. Door een universiteitscommissie werd dit gelukkig direct weerlegd. Ze had vergeten de bronnen te noemen, van voorbedachte rade was geen sprake.

Vorig jaar werd von der Leyen ervan beschuldigd als minister van defensie in 4 jaar tijd meer dan 2200 keer externe consultants te hebben ingeschakeld die als zelfstandig ondernemer optraden maar in werkelijkheid vaste medewerkers van het ministerie waren. Boze tongen beweerden bovendien dat het Amerikaanse organisatieadviesbureau McKinsey, waar haar zoon David tot de directie behoort, grof geld heeft verdiend aan de hervorming van de Bundeswehr onder von der Leyen.

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden te horen uit de heimat. Reeds in 2014 nam Ursula von der Leyen een sympathieke Syrische jongen op in haar krappe behuizing. Zij ondersteunde dit 20-jarig knaapje bij de integratie op de Duitse arbeidsmarkt en hielp hem hoogstpersoonlijk aan een toelating voor de pilotenopleiding in Hamburg. Ook nu nog viert de jonge Syriër elk jaar kerstmis met de familie. Von der Leyen over deze huisvriend: “Voor mijn kinderen was het een ongelooflijke ervaring om te zien hoe iemand zelf de afvalcontainer buitenzette.”

Ardy Beld

***

Met een abonnement op ‘tScheldt weet U zich verzekerd van een dagelijkse dossis absurdistan, het beste medicijn tegen de Belgische pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *