‘tScheldt-Jeugdjournaal: het Fabeltjesland België – 't Scheldt

‘tScheldt-Jeugdjournaal: het Fabeltjesland België

Voorbij het Buitenste Buitenbos wonen bijzondere dieren met bijzonder menselijke trekken. De Fabeltjeskrant houdt ons getrouw op de hoogte van de avonturen aldaar en Mijnheer De Uil leest eruit voor alvorens ons met zijn ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ een zachte nacht binnen te leiden…

Voorbij het Buitenste Buitenbos wonen bijzondere dieren met bijzonder menselijke trekken. De Fabeltjeskrant houdt ons getrouw op de hoogte van de avonturen aldaar en Mijnheer De Uil leest eruit voor alvorens ons met zijn ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ een zachte nacht binnen te leiden.

In België wonen bijzondere mensen met bijzonder dierlijk gedrag: haantjesgedrag, gehengst, gekakel, gebalk, geloei, gehinnik, gegrom, gekrijs, gezoem, gesis, gebrul, geblaat en gespin. Dit bos heet ‘De Wetstraat’ en dat is best een sprookjeswoud. Ze spreken er Nederlands en Frans door elkaar en gebruiken woorden waar zelfs de volwassenen mee worstelen. Woordkunstenaar Jorge Luis Borges zou hebben genoten van bedenksels zoals ‘confederalisme’, ‘cordon sanitaire’, ‘notionele interestaftrek’, ‘financieringswet’, ‘communautair’, en zeker de mystieke ‘zevende staatshervorming’.

Meindert het Paard is eigenlijk Alexander De Croo die zonder oogkleppen maar mét toegeknepen ogen tandeloos komt toelichten wat iedereen inmiddels al weet over begrotingsgaten en hoe het is om een vrouw te zijn. Zijn feministische pleidooien leidden alvast tot vrouwenurinoirs op de Gentse Feesten. De vriendelijke gluiperd Woefdram wordt met bravoure vertolkt door Koen Geens die zich langs achteren bij je aan komt schurken om allerlei lekkers in je oor te fezelen. Net als Woefdram is zijn soort onduidelijk. De taterende betweterige Juffrouw Ooievaar is duidelijk Meyrem Almaci, op haar manier bevallig zonder te bevallen. Dierenvriend Ben Weyts speelt de sjachelaar Piet de Pad. De trage Stoffel de Schildpad die zich regelmatig wat ‘appelig’ voelt lijkt op Liesbeth Homans op haar betere momenten. Greta Bontekoe? Joke Schauvliege natuurlijk. De bezige huisvrouw Truus de Mier met haar gevleugelde ‘tuut-tuut-tuut-tuut’ moet wel Antwerps gouverneurke Cathy Berx zijn. De gebroeders Van Rompuy geven gestalte aan Ed en Willem Bever die als technici altijd twijfelen om stokken in de wielen te steken of ze net eruit te halen. Freya Van den Bossche gedraagt zich als Frija Forel. En neen, de extremistische partijen mogen uiteraard niet meespelen in het Grote Dierenbos. De nooddruftige dieren met hun democratische gevoeligheid moeten hiertegen beschermd worden.

Mo Vanelders

***

Hoe kan ik zoiets lekkers als ‘tScheldt steunen? Klik hier!

3 reacties op “‘tScheldt-Jeugdjournaal: het Fabeltjesland België

  1. Dit is uit het hart gegrepen….ik denk dat Lupis lupis gelijk krijgt….Bor de wolf uit het zwart bos die is zich aan het klaar maken voor de strijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *