ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ‘tScheldt bracht als eerste het nieuws over Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert – 't Scheldt

‘tScheldt bracht als eerste het nieuws over Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert

Bert Murrath, de stichter en eigenaar van ‘tScheldt, overleed in 2018. Enkele dagen voor zijn dood werd hij gefilmd en legde hij in detail uit hoe de primeur tot bij hem gekomen is.

Moeder Sybille de Selys Longchamps met dochter Delphine Boël

In 1997 bracht de eigenaar van het Waalse satirische blad “Père Ubu”, de eigenaar van ‘tScheldt, Bert Murrath, op de hoogte dat koning Albert een buitenechtelijke dochter had. Gezien zijn intieme banden met het koningshuis kon de eigenaar van Père Ubu dit nieuws niet zelf brengen in zijn magazine zonder zelf het risico te lopen zijn relatie met het koningshuis te beschadigen.

Bert Murrath was stomverbaasd dit nieuws te vernemen. Hij publiceerde het bericht enkele dagen later. Het grappige was dat het blad Père Ubu het nieuws overnam van ‘tScheldt, alsof ze het nieuws voor het eerst vernamen in ‘tScheldt.

De moeder van Delphine Boël, Sybille de Selys Longchamps, zou later verklaren dat zij in het Brusselse alle krantenkiosken is gaan aflopen om te trachten alle Père Ubu’s op te kopen om te vermijden dat het nieuws verder uitlekte. Ze kende waarschijnlijk het Vlaamse ‘tScheldt niet, of was niet op de hoogte dat de bron van het nieuws zich in Antwerpen bevond en niet in Brussel.

Geen enkele Vlaamse krant nam het nochtans spectaculaire en authentieke bericht over. De Morgen liet weten dat ‘tScheldt ‘raaskalde’.

Pas twee jaar later, in 1999,  zou ene Mario Danneels het bericht verwerken in zijn biografie over koningin Paola getiteld “Paola. Van ‘la dolce vita’ tot koningin”. Van toen af aan wordt het boek foutief als bron beschouwd van de primeur van de voorbije eeuw. In eerste instantie deed het Paleis het bericht af als een roddel. Maar in zijn kerstboodschap van 1999 gaf koning Albert enigszins halfslachtig toe dat er meer aan de hand was dan louter een ‘roddel’. Hij zei:

“De koningin en ikzelf hebben teruggedacht aan heel gelukkige tijden, maar ook aan de crisis die ons koppel heeft doorstaan, nu dertig jaar geleden. Samen, zijn wij erin geslaagd die moeilijkheden te boven te komen en hebben wij sedert lang een diepe liefde en eendracht kunnen herwinnen. Die crisisperiode werd ons onlangs in herinnering gebracht. “

Bert Murrath, de stichter en eigenaar van ‘tScheldt, overleed in 2018. Enkele dagen voor zijn dood werd hij gefilmd en legde hij in detail uit hoe de primeur tot bij hem gekomen is.

In werkelijkheid komt de primeur over het buitenechtelijke kind van koning Albert dus toe aan Bert Murrath van ‘tScheldt.

Foto: Moeder Sybille de Selys Longchamps met dochter Delphine Boël

 

3 reacties op “‘tScheldt bracht als eerste het nieuws over Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert

  1. Volgens mij vergiste Bert Murrat zich in de naam van het 2e satirische tijdschrift “PAN”, dat moet “PAF” zijn, dat was ook uitgegeven door wijlen Rudy Bogaerts, leraar van Prins Laurent. Rudy Bogaerts was ook hoofdredacteur van Père Ubu en had het regelmatig aan de stok met Laurette Onkelinx.
    24 ookt 07
    http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=927&Itemid=2
    26 OKT 07 Rudy Bogaerts
    http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=936&Itemid=0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *