ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Therapeutisch biechten met Trudeau: het wast je witter dan wit – 't Scheldt

Therapeutisch biechten met Trudeau: het wast je witter dan wit

Als je je voor een verkleedfeestje nu ook al gaat verkleden ben je dezer dagen echt wel fout bezig. Met de nauwsluitende normen van de zelfcensuur moet zelfs Lulletje-Rozenwater Justin Trudeau door het stof kruipen voor een kleurloze futiliteit uit 2001…

Als je je voor een verkleedfeestje nu ook al gaat verkleden ben je dezer dagen echt wel fout bezig. Met de nauwsluitende normen van de zelfcensuur moet zelfs Lulletje-Rozenwater Justin Trudeau door het stof kruipen voor een kleurloze futiliteit uit 2001.

De Canadese premier gaat als een beate boeteling op de knieën voor de verongelijkte minderhedenmaffia. Hij mag na zoveel onheil nog blij zijn niet op straat te worden doodgeschoten. Zijn mensonterende misdaad? Zich te hebben uitgedost als Aladin uit Duizend-en-een-Nacht op een fuif met als thema, jawel, Duizend-en-een-Nacht. Ontstellend, huiveringwekkend en goor, want de doorgaans juiste Justin had onjuiste schmink op om een forse Moorse Arabier te spelen. Een neger dus, aldus de immer goed menende goegemeente en dat is nu net wat een blanke nooit mag doen, de neger uithangen.

In het midden: Justin Trudeau draagt een ‘blackface’ of een ‘brownface’ tijdens een Arabische Nacht op de West Point Grey Academy in april 2001

Dat doet denken aan The Black and White Minstrel Show (die op de BBC in Engeland nog werd uitgezonden tot in 1978) of nog eerder aan crooner Al Jolson die meespeelde in de allereerste geluidsfilm ‘The Jazz Singer’ uit 1927 en die vaak optrad met zwarte schmink. Of gaan we nog eerder terug naar de tijd van de slaven? Of nog eerder bij het Bijbelse begin met de zondeval? Pff. Moeten vrouwen zich dan voortaan excuseren voor de gevolgen van Eva’s appelflauwte in de Hof van Eden? Komaan, zeg. In een interview met De Volkskrant over zijn omstreden essaybundel ‘Wit’ stelt Bret Easton Ellis dat hij zich niet wil laten wegzetten omdat zijn huidskleur iemands gevoelens zou kunnen kwetsen. Way to go, Bret!

Waarom verontschuldigt niemand zich ooit voor een begrotingstekort? Of voor gebroken beloftes? Of voor een manke dienstverlening? Of voor straffeloosheid bij zogenaamde minderjarigen? Om vergiffenis te komen smeken voor het vertellen van een gekruide mop of het dragen van een gek hoedje staan ze echter in de rij. Men grabbelt in je verleden tot men iets verdachts aantreft om je op het publieke schavot te villen. Premier Justin De Gezuiverde beseft nu hoe racistisch hij was in die tijd, brabbelt hij beteuterd voor de ongenadige camera’s. Hij meent zichzelf net voor de verkiezingen te kunnen proper praten zoals hij dat al jaren doet. In werkelijkheid is deze verwerpelijke huilebalk, die uit politiek piepschuim is gespoten, een hypocriete huilebalk die het voor iedereen wat gaat zitten verknoeien. Doe nooit iets minder politiek correct dan je buur of je reputatie wordt verwoest met Amazonevlammen van verontwaardiging. The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood ‘verbleekt’ erbij. In dat boek en in de serie verklikt iedereen elkaar onder het alziend oog van een religieuze dictatuur. De biecht van Trudeau voedt de angst uit de bocht te gaan. Als de man met de witte ziel een ‘donkere’ kant in zich herbergt zijn we allemaal wellicht verdacht. Wie eerst komt met het verwijt gaat zelf vrijuit!

Pas dus op dat u nooit van negerinnentetten snoept in het bijzijn van getuigen. Zorg ervoor dat u niet in het zwart werkt en vooral dat ze u nooit betrappen op het tappen van deze mop: Een neger wandelt over de Grote Markt van Brussel en komt zijn blanke maat tegen. Die vraagt hem: ‘Hey Mufwamba, hoe is’t ermee?’. ‘Goed, en met u, bwana?’. ‘Oké jong, maar zeg, Mufwamba, nu is het putteke winter en gij draagt een zonnebril. Waarom is dat?’. Zegt die neger: ‘Allee bwana, dat is geen zonnebril; dat zijn mijn neusgaten’.

Pico Bello

***

Het is nu wachten op de excuses van Europees Commissaris van Justitite Didier Reynders

Didier Reynders als ‘Noiraud’ in 2015. De Noirauds waren rijke burgers die in de 19e eeuw in de buurt van de Zavel restaurants binnenstapten om geld en eten te gaan vragen voor kinderen in nood. De Noirauds schminkten zich zwart, droegen een hoge hoed en witte kraag. Deze traditie wordt elk jaar herdacht.

***

Het verbod om zich te verkleden als zwarte medemens is nakende. Samen met dat verbod komt het verbod om zich te verkleden tout court. Je mag alleen nog jezelf zijn. Maar let op, want dat laatste zal belast worden door de overheid. De wereld heeft een gigantische portie satire nodig, om zichzelf te ‘resetten’, denken wij dan. Daarom, steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *