ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terugkeer van kolderieke Spitting Image: vanaf 3 oktober gaan de poppen aan het dansen… – 't Scheldt

Terugkeer van kolderieke Spitting Image: vanaf 3 oktober gaan de poppen aan het dansen…

Vanaf 3 oktober 2020 keert het onnavolgbare ‘Spitting Image‘ terug in de UK… Wie maakt er samen met ‘tScheldt een Vlaamse versie van?

Een van onze favoriete satirische shows op televisie was ‘Spitting Image’. Met groteske poppen die beroemdheden en politici voorstelden hakten de makers in op hun kleine kantjes. Parodie, spot, uitvergroting en ridiculisering waren de wapens tegen het establishment van toen. De stemmen waren puike imitaties. De koppen waren karakteristiek (let altijd op de oren).

Het was de tijd van Brits premier Margaret Thatcher die als een dictatoriale macho werd neergezet. Ook president Ronald Reagan was een typisch doelwit. Hoe hij met zijn slaapmuts in bed twijfelde tussen 2 rode knoppen ‘Nanny’ en ‘Nuke’ (oppas bellen of nucleaire bom lanceren) was onvergetelijk. De Britse ministers werden als machtsgeile zwakkelingen geportretteerd. De Thatcher-pop blafte hen af als zijnde ‘Groenten’ (Where are my vegetables?). De huiselijkheid van een suf koningshuis, de superlippen van Mick Jagger en de terreur zaaiende vakbondsleiders, het passeerde allemaal de revue. Het waren de jaren 80 en de polarisatie in Engeland was serieus.

Stand up-komieken als Ben Elton (coauteur van ‘Blackadder’) leken wel verzetslui. De toon van ‘Spitting Image’ was eerder anarchistisch links, zonder echter de salonsocialisten te vergeten bij het sneren. Ian Hislop, uitgever van het magazine ‘Private Eye’ en boegbeeld van de BBC-nieuwssatire ‘Have I got news for you’ schreef ook mee. Het programma liep van 1984 tot 1996 en trok zo’n 15 miljoen kijkers.

We kondigden het hier al aan in februari 2020 met ons stuk “Filet de Satire: het unieke en uitdagende ‘Spitting Image’ komt terug!” Nu is het zover. Vanaf 3 oktober 2020 tien weken lang te zien via de streaming service BritBox. Deze betaal-app brengt series en shows van BBC en van de commerciële ITV.

Medebedenker van het eerste uur Roger Law (begonnen als illustrator-cartoonist bij o.a. ‘The Observer’) is uitvoerend producent en belooft dat de satire nu nog scherper en uitzinniger zal zijn. Wie de poppen bekijkt kan al beginnen watertanden. Poetin, Byonce, Kim Kardashian, Adele en het duo Harry en Meghan. Zeker Donald Trump en Boris Johnson springen er uit. Alle poppen zijn met de hand gemaakt en de sketches worden zo laat mogelijk opgenomen om de actualiteit te blijven benaderen. Uiteraard zijn er ook al fragmenten opgenomen met tijdloze humor.

U vindt nu al online trailers terug van de vernieuwde show die een herkenbaar ironische Britse kijk op het wereldgebeuren zal bieden. Op de vraag of politiek correct links even pittig wordt aangepakt als stoer rechts, antwoordde producent Roger Law: ‘Natuurlijk, wat had u gedacht? Meer dan ooit’.

***

U las dit het eerst op ‘tScheldt. Neem een abonnement om onze heel erg onafhankelijke stem te steunen in onze dagdaglijkse strijd tegen de politiek correcte Regimepers. Kies een abonnement:

4 reacties op “Terugkeer van kolderieke Spitting Image: vanaf 3 oktober gaan de poppen aan het dansen…

  1. In mijn vergiftigde verbeelding zie ik ze al optreden: Almaci, Calvo, De Winter en Tommeke, De Block en Tommeleyntje, Weytske en Conner om de zijne majesteit niet te vergeten. Wie begint eraan? Ikke niet, want te oud en te versleten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *