ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Talentverdunning aan de top: hoe Cortebeeck en Moykens ooit als bekwamen binnenkwamen – 't Scheldt

Talentverdunning aan de top: hoe Cortebeeck en Moykens ooit als bekwamen binnenkwamen

Tja, vakbondsbazen zijn ook maar mensen, zeker? Terwijl ze zich uitsloven in het verdedigen van ‘de mensen’ (wie anders?) durven ze zich wel eens Menschliches, Allzumenschliches te gedragen…

Tja, vakbondsbazen zijn ook maar mensen, zeker? Terwijl ze zich uitsloven in het verdedigen van ‘de mensen’ (wie anders?) durven ze zich wel eens Menschliches, Allzumenschliches te gedragen.

**

Neem nu de onvermijdelijke Luc Cortebeeck die als onbekwame kapitein het ACV-schip deed parkeren op een zandbak van gemor bij het eigen personeel, bedrog van de kleine ARCO-spaarder, jarenlang gerotzooi met het interne te dure computersysteem, activistische vertroebeling van het maatschappelijk discours en vooral het DEXIA-schandaal dat velen – het ACV inbegrepen – aan de rand van de afgrond bracht. Lucske met zijn Ringelingbaardje krijgt er maar niet genoeg van ons geduld uit te persen en zijn eigen beurs vol te zuigen. Als voorzitter van de ‘vernieuwde’ VDAB gaat deze gepensioneerde van 70 lentes de Vlaamse werklozen bijstaan. Gepersonaliseerd op elkeens talent gericht gaat de werkzoekende begeleid worden naar een droom-job. Blijkbaar is er in dit land niemand normaal meer geschikt om een openbare instelling of gewoon een regering te leiden.

Neem nu die allercharmante voorzitter Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. Door wie is zij gebeld om onze gezondheid veilig te komen afbakenen? Zij was ‘secretaresse-generaal’ van het Departement Welzijn. Deze CD&V-gekleurde topambtenaar uit Herselt werd zelfs in 2019 gevierd als overheidsmanager van het jaar, een kampioenstitel die ze vandaag volkomen waarmaakt. Ook in haar capaciteit als crisismanager bij de taskforce die de woonzorgcentra moest behoeden voor viraal onheil, scoorde ze als geen ander. Telkens deze buitenissige beauty zich in de media ontvouwt met de sussende uitspraak dat de tracing ‘drastisch versneld en verbeterd’ is, vlamt er in menige huiskamer een WOEHA-gebulder op.

Maar dit terzijde, we hadden het over lefgozers als Luc C. Hij behoort tot de besturende club die België de voorbije decennia vierkant hielp draaien. Akkoord, een werknemer op rust mag best wel wat om handen hebben, maar hem aan het hoofd van de VDAB ‘plaatsen’ is er wellicht wat over.

Zie ook het artikel ‘ACV got talent’ op ‘tScheldt dat vorig jaar verscheen maar nog niet is vervallen.

***

Illustratie: Luc Cortebeeck, Uw VDAB-Consultant

***

1 artikel op ‘tScheldt = 1 aspirine tegen politieke correctheid. Kies je abonnement:

 

6 reacties op “Talentverdunning aan de top: hoe Cortebeeck en Moykens ooit als bekwamen binnenkwamen

 1. Pfoe… zou men die sukkelaars nu nog met de vinger gaan aanwijzen omdat ze na een leven van grijpen en graaien in hun oude dag nog wat bijschnabbelen…? Zie bvb Jos “Kop” Van Eynde, minister , baas van “den bond” en derhalve een fervent verdediger van de belangen van de kleine man. Wellicht was hijzelf niet groot en diende ZIJN belang dus verdedigd te worden. Enfin, een kennis die begin jaren 70 in A’pen op het Ministerie van Financiën zat, heeft de bezittingen van die prediker van “eigendom is diefstal” eens uitgevlooid en het resultaat was verbijsterend (eerder degoutant) wat die vent via de politiek allemaal had bijeen gegraaid. Trouwens het liedje “Vivan de vakbond” van de Strangers was volledig op hem van toepassing.
  Maar denk erom, ze doen dat allemaal voor U! hahahaha!!!!

 2. Wie herinnert zich nog ene illustere Jef Houthuys….. Wie erbij was in Poupehan (què?) weet het nog wel.
  Ach, sossen of tjeven, het maakt allemaal niet veel uit, in de grond (maar ge moet ze d’r in krijgen;-))).
  Nog een speciaal geval was Louis Major….Maar daarover een andere keer, humor moet druppelsgewijze.

 3. Hoed je steeds voor personen die alleen een ringbaardje hebben en geen snor….
  En als men toch over vakbondbonzen bezig is, mag men zeker Jos “Kop” Van Eynde niet vergeten! Die verkondiger van “eigendom is diefstal” en “verdediger van de kleine man” had als minister en vakbondmogol een fortuin en een pak onroerend goed bijeen gesprokkeld om van achterover te vallen (dit werd me begin jaren 70 toevertrouwd door een bediende van het Ministerie van Financiën/afd Kadaster). Het liedje “Vivan de vakbond” van De Strangers was trouwens gebaseerd op die graaier.

  1. Sorry, Jos van Eynde is nooit minister geweest. Werd wel benoemd tot Minister van Staat in 1969 en dat is iets heel anders. De man stond bekend voor zijn luidruchtige reacties, vooral als hij publiekelijk werd herinnerd aan zijn “brief”, belastend briefje dat niet werd uitgebracht door rechtse tegenstanders maar door de toenmalige naoorlogse communistische partij. Jos met zijn markante kop was een geliefd onderwerp voor spotprenten in ‘t Pallieterke.

   1. Hij was dacht ik volksvertegenwoordiger, en de manitou van de Volksgazet (vrolijke anecdote : sommigen wilden de koers iets veranderen of zo, waarop De Kop woedend met zijn vuist op tafel sloeg en brulde “da’s MAAIN gazet !”;-). Nou ja, ze is dan ook overkop gegaan, opgevolgd door De Morgen (onder gauchistische supervisie, we hoeven geen namen te noemen), die ook al snel in de problemen kwam (veel te weinig lezers – het proletariaat haakte af, de intuelen kwamen deels in de plaats-; te weinig reclame-inkomsten, enz enz). Allerlei steunacties en benefiets, hervormingen qua vorm en inhoud, en ja, de krant bestaat nog, voor hoelang geen idee, bij een abonnement kreeg men enkele jaren geleden een….fiets, of was het een laptop, enz (eat your heart out, ‘t Scheldt;-). Nu, de ganse geschreven pers zit in moeilijkheden, ook de TV, een reclamebudget kan men slechts keer uitgeven…)
    Ook de fameuze Volkshuizen zijn ter ziele gegaan en dit reeds lang. In mijn gemeente hebben ze al vele transformaties ondergaan (o.a. een Pakistaanse nachtwinkel, no joke; een bio-restaurantje; enz).
    De proletariërs hebben andere ontspanningsmiddelen ontdekt, op reis gaan bv., de ontelbare TV-kanalen, de sociale media, enz enz. Bij de tjeven ligt dat anders, die houden hun troepen veel meer bijeen, van de parochiehuizen tot de vrouwengildes tot de scouts tot de fanfares tot de NGO’s (Broederlijk Delen, Caritas Controlica, de kristelijke feestdagen, enz enz). Maar ook daar : minder en minder. Alleen sportmanifestaties en mega-muziekfestivals zijn nog wervend, maar niet noodzakelijk ‘verbindend’. En nu met het carola-virus is het helemààl naar de filistijnen. Nog lang geen gouden dageraad dus (…). En het ergste moet nog komen, op velerlei gebied…. Ach, que sera sera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *