Taalconstipatie of hoe het woord ‘terreur’ de mensen verdeelt – 't Scheldt

Taalconstipatie of hoe het woord ‘terreur’ de mensen verdeelt

Wat had men na de aanslag op de tram in Utrecht toch ontiegelijk veel moeite met het t-woord. De Morgen blokletterde de dag erna op bladzijde 3 dat het GEEN terreur was. Ook de andere media kregen het er maar niet uit gewurmd. De taalconstipatie was bijzonder hardnekkig. Een schietpartij, een incident, een familiedrama, een eremoord, gedrag van een dolgedraaide gek, echt alles, behalve…terreur.

Wat had men na de aanslag op de tram in Utrecht toch ontiegelijk veel moeite met het t-woord. De Morgen blokletterde de dag erna op bladzijde 3 dat het GEEN terreur was. Ook de andere media kregen het er maar niet uit gewurmd. De taalconstipatie was bijzonder hardnekkig. Een schietpartij, een incident, een familiedrama, een eremoord, gedrag van een dolgedraaide gek, echt alles, behalve…terreur. Het was zelfs schandalig het t-woord te gebruiken in deze delicate tijden waarbij een kwetsbare gemeenschap zo vlug wordt geviseerd, kregen we ingepeperd. De moslims waren nog net aan het bekomen van de schok door het gebeuren in Nieuw-Zeeland. Daar, in Nieuw-Zeeland, had een ‘normale blanke man’ met abnormale extreemrechtse ideeën wél terreur gezaaid. Karrevrachten deskundigen werden aangesleept om het verschil te duiden. Hier, in Utrecht, ging het om een goeie knul met problemen. Had hij zijn pink niet gesneden aan de verpakking van de gestolen spullen bij zijn recentste winkeldiefstal? Had hij misschien een enge aandoening opgelopen bij die “kankermongool” (zijn woordkeuze voor onbedekte vrouwen) wier zondige vlees hunkerde naar verkrachting? Had hij zich enigszins bezeerd bij zijn gewelddadig/weldadig vandalisme? Deze jongen was akkoord een persoonlijkheidsonderzoek te ondergaan waardoor de rechter hem prompt had vrijgelaten. Zulke beloften maak je immers niet zomaar.

In ‘De wereld draait door’ riep iemand met veel ervaring op de teller de jongeren op om zeker te gaan stemmen voor de Provinciale Staten 2019, want de oudere kiezers gingen ongetwijfeld rechts reageren na dit akkefietje. Ook hier geen daad van terreur denkbaar en indien denkbaar was het onuitspreekbaar en aan het eventuele uitspreken kleefde vast een klodder duiding. Maar best toch zwijgen zoals de site De Correspondent die een dag niet correspondeerde. Geen nieuws is goed nieuws! Na de constipatie drenst de diarree van vergoelijkingen. Het briefje met het merk van zijn god in de vluchtauto, de medeplichtige, het willekeurig en onverdoofd slachten, allemaal toeval. Maar goed, zoals een uroloog tijdens zijn lezing over penisverlenging graag eindigt met het grapje dat ‘hij het niet te lang wil trekken’ ronden we deze oprisping zachtjesaan af. Echter niet zonder chapeau voor onderzoeksjournalist Faroek Özgünes van de VTM die het veel vlugger doorhad dan zijn VRT-collega’s. Of hadden ze het maar al te zeer door en deed het afgeknepen inzicht zeer?

Mo Vanelders

***

Foto: Op het vaak door IS aanhangers gebruikte Telegram kanaal verschenen na de ‘terreur’ aanslag in Utrecht steunbetuigingen voor moordenaar Gökmen Tanis.

***

Steun ‘tScheldt zodat we onze redactie kunnen onderbrengen in een schuilkelder met een goedgevulde ijskast anti-politiek-correct bier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *