ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Syndicalist is een vak – 't Scheldt

Syndicalist is een vak

Columniste Anneleen De Bruyne fileert geheel terecht de vakbond als instelling. De bijgevoegde zwart-wit foto is van een ABVV-meeting in Ronse rond de jaren 1950. Op de foto onder andere v.l.n.r. De Smet, Vanderhaegen, Arthur Haustraete en Van Es. Op de affiche staat: “Als lichtbakens stralen de mutualiteitsdiensten van Bond Moyson over onze gewesten”. Schattig.

‘You don’t get me, I’m part of the union’, zongen The Strawbs al in 1973. Volgepropte annalen met historische verdiensten ten spijt zwalpen de vakbonden vandaag echter weg van hun origine. Als bedrijf met belangen bedrijft het syndicaat nu liever politiek dan de reële verzuchtingen van de werkmensen te behartigen.

Zo ontving elke Antwerpenaar tijdens de verkiezingscampagne een glimmende folder in de bus met als titel ‘Ik heb genoeg van het kille beleid’. Er moest gekozen worden voor een ander Antwerpen, warm en sociaal. Neen, dit kwam niet van de Bond Zonder Naam, maar van een bond mét naam : ABVV Regio Antwerpen. De met lidgelden betaalde affiche loonde dubbel en dik : de Antwerpse SP.A behield een kloeke helft van haar electoraat. Cool !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *