ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Striptekenaar William Tai, alias Malik, bedenker van Cupido, sterft in merkwaardige woningbrand – 't Scheldt

Striptekenaar William Tai, alias Malik, bedenker van Cupido, sterft in merkwaardige woningbrand

Gisterenmorgen eindigde het leven van striptekenaar ‘Malik’ in het Waalse Huppaye. Volgens de eerste berichten zou het gaan om een woningbrand. De 72-jarige William Tai, alias Malik, vond daarbij de dood…

Gisterenmorgen eindigde het leven van ‘Malik’ in het Waalse Huppaye, Ramilies, België. Volgens de eerste berichten zou het gaan om een woningbrand. De 72-jarige William Tai, alias Malik, vond daarbij de dood.

**

William Tai (1948-2020) tekende verschillende stripreeksen. Hij zou de kleinzoon geweest zijn van een minister uit de entourage van Chiang Kai-shek.

Striptekenaar Willian Tai, alias ‘Malik’, overleden

William Tai werd geboren in Parijs op 2 januari 1948. Zijn ouders waren twee Euraziaten. Zijn jeugd bracht hij door in Indo-China. Hij kwam tijdens zijn pubertijd terug naar België, ging naar de jezuïeten en studeerde daarna aan de Academie voor Schone Kunsten. In 1986 verhuisde hij naar het dorpje Huppaye, ten zuiden van Brussel. Hij woonde er alleen tot aan zijn dood afgelopen vrijdagochtend.

Volgens uitgeverij Dupuis leerde Malik bij de jezuïeten zowel heiligen tekenen als mooie meisjes die naar een nabijgelegen school gingen.

In 1970 ging William Tai voor Spirou/Robbedoes werken. In 1971 ontmoette hij daar scenarist Jean-Marie Brouyère met wie hij samen de stripreeks Archie Cash op poten zette.

Onder het pseudoniem Phénix tekende hij erotische prenten voor het magazine Bédéadult.

Malik tekende ook ‘target posters’ voor de Belgische politie. In zijn realistische tekenstijl bootste Malik gevaarlijke situaties na. Naar verluidt zou ook de Franse en Amerikaanse politie de target tekeningen van Malik gebruikt hebben.

ARCHIE CASH

Archie Cash is een stripreeks gebaseerd op de avonturen van filmheld Charles Bronson.

Op scenario van Jean-Marie Brouyère tekende Malik de eerste 15 albums van Archie Cash voor uitgeverij Dupuis.

 1. Eiland in verschrikking (1973)
 2. Carnaval der ontzielden (1974)
 3. De deserteur van Toro-Toro (1975)
 4. De hinderlaag (1976)
 5. Levens voor Long-Thi (1977)
 6. Het rijk der ratten (1977)
 7. De duivel met engelenhaar (1978)
 8. Asfalt (1982)
 9. Bivakmuts en rode ogen (1983)(Aan dit album werkte ook scenarist Thierry Martens mee onder het pseudoniem Terence)
 10. De krijger van de groene dood (1984)
 11. The Popcorn Brothers (1985)(Aan dit album werkte ook scenarist Thierry Martens mee onder het pseudoniem Terence)
 12. De kleine boeddha’s (1986)
 13. De blauwe nar (1987)
 14. Hartenjagen in Koa-Gule (1987)
 15. Curare (1988)
  *
 16. Wie heeft Jack London vermoord? (2019)

Curare leek het laatste album te worden van Archie Cash. Malik vond echter nog een scenario van Brouyère  in een lade na diens dood in 2009. Malik maakte er het album “Wie heeft Jack London vermoord?” van in 2019. Uitgeverij vzw Arcadia bracht het album uit voor de Nederlandstalige markt. Voor de Franstalige markt gaf Malik het uit in eigen beheer.

CUPIDO

Toen de reeks Archie Cash in 1988 stopte met het album Curare startte Malik de humoristische reeks Cupido op scenario van Raoul Cauvin.

De eerste 17 albums verschenen zowel in het Nederlands als het Frans bij uitgeverij Dupuis. Vanaf album 18 werd de Nederlandse vertaling stop gezet.

Malik en Cauvin maakten samen 21 albums voor uitgeverij Dupuis. Album 22 en 23 maakte Malik alleen, zonder Cauvin. De twee laatste albums werden terug in het Nederlands uitgegeven ditmaal door uitgeverij  vzw Arcadia. Het laatste Cupido album kwam uit op 25 mei 2016 en heette “Gek van Vleugeltjes”.

 1. Aanstekelijke liefde
 2. Liefdesdrankjes
 3. Passie en vuur
 4. Concerto Amoroso
 5. De regenboog
 6. Hartediefje
 7. Apetrots
 8. Verliefd … een beetje
 9. Leve de bruid
 10. Bliksemoperatie
 11. Tussen maan en vrouw
 12. In de wolken
 13. Een prachtige dag
 14. Alle liefde van de wereld
 15. Nooit meer alleen
 16. Een geschenk uit de hemel
 17. Gekooide liefde
 18. Rien que pour vous! (niet in het Nederlands verschenen)
 19. Solitude (niet in het Nederlands verschenen)
 20. Elles et moi (niet in het Nederlands verschenen)
 21. Le Nœud du problème (niet in het Nederlands verschenen)
 22. Een vriendinnetje voor Cupido (terug in het Nederlands verschenen)
 23. Gek van vleugeltjes (terug in het Nederlands verschenen)

CHIWANA

Chiwana is een Western stripreeks. Malik schreef en tekende de reeks. Ze verscheen in Spirou/Robbedoes in 1979. Naderhand werd de reeks in albumvorm uitgebracht door Arcadia in 1984 (collectie Action 22).

BLUE BIRD

Een strip ballade uit 1977. Tekeningen Malik, scenario Jean-Marie Brouyère. In een realitische tekenstijl volgt het tweeluik een groep jongeren in een verlopen Amerikaans stadje. De strip verscheen in Spirou/Robbedoes nummer 2048. Een van de neven-personages gebruikte Malik later in een detective avontuur.

JOHNNY PARAGUAY

Johnny Paraguay was een mildere variant van Archie Cash om het publiek van Spirou/Robbedoes niet zo voor het hoofd te stoten als met Archie Cash. De eerste episode was op scenario van Yves Varende. Vervolgens schreef en tekende Malik alleen. De reeks werd in albumvorm uitgebracht door vzw Arcadia in 1983 en 1985 (2 volumes).

DROOM JE, NICK?

“Droom je, Nick”, was Maliks interpretatie van Winsor McCay’s “Little Nemo”. De strip is bijna helemaal het tegenovergestelde van het hyper gewelddadige “Archie Cash”.

BIG JOE

Een reeks uitgebracht door vzw Arcadia.

CHANSONS COCHONNES

PUTOI DU BAHUT

LES COLONNES DU CIEL

**

Target posters van William Tai, alias Malik

**

Tekeningen van Malik

**

GEZOCHT: stripfanaten die de wereld van de strip voor de lezers van ‘tScheldt in beeld willen brengen. Liefst niet op kortstondige basis. Liefst de komende 25 jaar.

***

Schenk een abonnement op ‘tScheldt voor Kerstmis. Kies je abonnement en stuur ons het e-mailadres van de gelukkige. Wij doen de rest:

5 reacties op “Striptekenaar William Tai, alias Malik, bedenker van Cupido, sterft in merkwaardige woningbrand

 1. In mijn bezit ook nog strips van Joop Klepzeiker ,Dick van Bill , geharrewar aan de bar ,en nog vele andere figuren over het dagelijkse leven in Amsterdam door gelauwerd tekenaar Schreurs ,nog originele strips van de Fabulous Furry Freak brothers and fat Freddy’s cat , By Gilbert Sheldon,die jaren in een afkick kliniek zat wat hilarische strips opleverde ,ik ben altijd een stripfanaat geweest en kan hier niet alles opsommen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *