Stiefpapa Greta Thunberg scoort op Eurovisie-songfestival in Tel Aviv! – 't Scheldt

Stiefpapa Greta Thunberg scoort op Eurovisie-songfestival in Tel Aviv!

Afgelopen zondagavond werd de belangrijkste en onbetwist saaiste muzikale happening van dit jaar officieel geopend: het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

Afgelopen zondagavond werd de belangrijkste en onbetwist saaiste muzikale happening van dit jaar officieel geopend: het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

Een vreemde eend in de beet op dit festival van mainstream tear jerkers was de Zweedse recht-voor-zijn-raap-zanger Victor Fritz Crone voor outsider Estland. Crone, nu al zeker van een plaats in de finale, raakte in 2015 bekend in eigen land dankzij zijn deelname aan Melodifestivalen, de Zweedse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. In de tweede ronde werd hij uitgeschakeld door de Stockholmse gangsterrapper Muhammamad. Deze niet geheel frisse muzikant die sinds 2018 wegens heling in hechtenis zit, wist Crone door intimidatie en afpersing buitenspel te zetten. Vier jaar later waagde Victor zijn kans in Eesti Laul, de Estische preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Omdat in Estland gangsterrap verboden is, wist hij moeiteloos de finale te bereiken, en deze uiteindelijk ook te winnen.

Victor Crone is echter niet alleen zanger en muzikaal supertalent. Hij raakte in Zweden vooral bekend als man aan de zijde van Greta Thunberg. In de zomer van 2018 gingen schokkende beelden door de media, Greta’s papa was verdrongen door een donkerblonde man met grote tanden: Victor Fritz Crone! De twee hadden elkaar tijdens de talkshow “Gröne Vecka” in de hoofdstad ontmoet. Vooral van Greta’s kant was het liefde op het eerste gezicht. Victor werd, zoals hij later zelf toegaf, “een ietwat afgestoten door het Inuit-uiterlijk van kleine Greta, maar toen ’s avonds het licht in de hotelkamer uitging, spatte de passie eraf” (bron: Interview in Västerviks Tidningen – 29.2.2019).

Met zijn lied “Storm” bracht hij een ode aan Greta:

“All my life I’ve wondered why
I keep fighting all the tides
For a million reasons that I find
But I might, I might be all wrong”

Met deze woorden werd zowel zijn aardse liefde voor Greta als de eeuwige strijd om een beter milieu in een uiterst aantrekkelijk muzikaal jasje gestoken. Ondersteund door de Estse gitarist Pokka heeft Victor een nummer dat liefhebbers van eerlijke rock-’n-roll over de hele wereld een hart onder de riem zal steken. Ik raad alle kijkers in Vlaanderen en Nederland aan op deze te gekke jonge gast te stemmen. Bij deze verkiezingen hebben we niets meer te verliezen, maar kunnen we alleen nog maar winnen. Om met Greta te spreken: “Our house is on fire! Burn mother fucker, burn!”

Ardy Beld

***

Steun ‘tScheldt in onze nimmer aflatende strijd tegen slechte muziek van klimatologische oorsprong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *