ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sofie Lameire, hou op met bleire ! – 't Scheldt

Sofie Lameire, hou op met bleire !

“Van alle straten die in Vlaanderen naar personen zijn vernoemd, is de verhouding man vrouw 85-15. Een gigantische wanverhouding”, aldus één van onze 21.954 TV-figuurtjes die ons land rijk is, ene Sofie Lameire die zich hardnekkig een weg naar aandacht lijkt te zoeken nadat ze in 1992 derde werd in de poëzie wedstrijd van de lagere school in Muizen, met haar gedichtje over haar dood konijn Rambo (“O O Rambo, gij doet nu voor altijd dodo, ik mis je toch zo zo zo”)…

“Van alle straten die in Vlaanderen naar personen zijn vernoemd, is de verhouding man vrouw 85-15. Een gigantische wanverhouding”, aldus één van onze 21.954 TV-figuurtjes die ons land rijk is, ene Sofie Lameire die zich hardnekkig een weg naar aandacht lijkt te zoeken nadat ze in 1992 derde werd in de poëzie wedstrijd van de lagere school in Muizen, met haar gedichtje over haar dood konijn Rambo (“O O Rambo, gij doet nu voor altijd dodo, ik mis je toch zo zo zo”).

Aangezien er bij een verder afkalvende VeeRT misschien wat fris gekapte kopjes zouden kunnen sneuvelen, heeft deze babbelfreule zich kordaat een weg naar de aandacht gezocht, en het feminisme dan maar ontdekt. Er zaten immers al genoeg geiten op de mesthoop van de klimaatopwarming. Vol overgave tatert ze erop los. U heeft immers ook al genoten van het reeds 254 keer uitgezonde propaganda filmpje, waarin ze driftig door Antwerpen sjeest (“ik heb jaren in Antwerpen gewoond en daar allemaal straten gezien vernoemd naar mansvolk”), hups namen van straten naar tal van vieze venten genoemd opsommend, hierbij de stelling brengend dat er te weinig vrouwen een straatnaam gekregen hebben in het verleden (waarin vrouwen nu eenmaal minder aanwezig waren als krijgsheer, politicus, beeldhouwer, architect, schilder, dichter, … snappie, Sofie?).

Jammer overigens dat ze niet stilgestaan heeft bij de Isabella Brantstraat, de Hélène Fourmentstraat, Belpairestraat, Teichmanplaats, … Ze ziet alleen de venten. Een gezonde houding, uiteraard, van een gezonde vrouw. Zo moesten er meer zijn, verdorie! Altijd welkom op de redactie! Liefst op vrijdagmiddag! Ze wil dus meer straten naar vrouwen genoemd zien. Aangezien er niet veel straten meer bijkomen, een hele uitdaging. Misschien een paar straten hernoemen? De Zagerijstraat in Borgerhout? Het Mestputteke? De Zakstraat? De Leguit? Het Ruckersplein? Of wat creatief zijn, en De brug van den Azijn herdopen? Dit laatste zal niet makkelijk zijn, aangezien er een voorstel loopt om dit kunstwerk de Eric Van Rompuy brug te gaan noemen. Simpel wordt het echt niet, achtenswaardige lezer. Sofie heeft hulp nodig! Alle ideeën welkom! ‘tScheldt coördineert dit graag!

En verder durven wij al vrezen dat er een volgende campagne van Sofie komt. “Van alle beelden in Antwerpen is 95 % die van een vrouw, da is nie OK !”, waarbij ze pront door het stadscentrum struint en met het vingertje de problematiek duidt. Inderdaad. De drie standbeelden op het stadhuis, ….Vrouwe Justitia, Vrouwe Prudentia en de Maagd Maria…. Op de gildehuizen er rond, allemaal madammen! En verder 354 Mariabeeldjes, overal in ’t stad. Die arme Jozef – heel zijn leven uitgelachen omdat zijn Mieke bezwangerd werd door een duif, Heilige Geest genaamd, de loser – heeft géén enkel standbeeldje. De Boerentoren, nog wat madammekes. Enzovoort. Mannen in het straatbeeld? Teun de Eierboer. Juist. Een sukkeltje dat eieren verkocht. En de dokwerker van Meunier. En Brabo op de Grote Markt. Valt het u nu op, beste lezer, dat als er mannen een standbeeld krijgen, ze aan het werk zijn ? Eieren verkopen, een zware zak torsen, handje van de reus weggooien? En die vrouwen, die staan daar maar te staan…. En voorts, beste lezer, al gezien wat die arme Brabo aanheeft? Niets. Zelfs geen broek. Zijn vrouw alle centen misschien op gaan shoppen op de Meir, de voornaamste winkelstraat? Die overigens vernoemd is naar Lameire omdat ze daar – op 28 december 2014 – het werelduurrecord giechelshoppen (inerdaad, de “combiné”) verbroken heeft? Verder staan wij even stil bij het voornaamste bouwwerk in de Koekestad de Onze Lieve Vrouwekerk. Alweer een dame… U leest het goed. Wat een sexisme! De opdracht om dit recht te trekken is niet simpel. Een titanenwerk. Zoals reeds gesteld, wij steunen Sofie in deze nobele strijd!

Tot slot willen wij de geruchten tegenspreken dat Lameire in de nabije toekomst op een vinnige manier de ellendige discriminatie van transgenders in het straatbeeld gaat aanpakken. Je ziet die gasten (nu ja) immers nergens, buiten het Stadspark en het Schipperskwartier. Ofwel in ’t donker, ofwel voor de spots. Deze strijd zal niet door haar aangebonden worden, maar door Bo Van Spilbeeck. Die heeft er de beste inzichten op, en kent de thematiek van binnen en van buiten (snapt u hem?). Er wachten ons mooie tijden.

Blatt Leser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *