ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Socialistische krabbenmand vol messen, afrekeningen, intriges en rooie ego’s – 't Scheldt

Socialistische krabbenmand vol messen, afrekeningen, intriges en rooie ego’s

De Canvas-reeks ‘Wissel van de Macht’ biedt een bij momenten ontluisterende inkijk in de coulissen van de macht en de partijcenakels in het bijzonder. In weerwil van de meerstemmige jubel voor het onderzoeksjournalistieke werkstuk van VRT-coryfee Marc Van de Looverbosch, bleven we toch wat op onze honger zitten. De opener ‘De erfenis van Stevaert’ liet meer dan een handvol cruciale vragen onbeantwoord. Ook de tweede aflevering omtrent de VLD van Verhofstadt-De Gucht-Dewael bleek in hetzelfde bedje ziek.

De Canvas-reeks ‘Wissel van de Macht’ biedt een bij momenten ontluisterende inkijk in de coulissen van de macht en de partijcenakels in het bijzonder. In weerwil van de meerstemmige jubel voor het onderzoeksjournalistieke werkstuk van VRT-coryfee Marc Van de Looverbosch, bleven we toch wat op onze honger zitten. De opener ‘De erfenis van Stevaert’ liet meer dan een handvol cruciale vragen onbeantwoord. Ook de tweede aflevering omtrent de VLD van Verhofstadt-De Gucht-Dewael bleek in hetzelfde bedje ziek.

***

Eén van de meest pijnlijke passages in ‘De erfenis van Stevaert’ is de berekende, achterbakse en niets en niemand ontziende manier waarop Frank Vandenbroucke brutaal aan de kant werd geschoven. Met een paar dossiers op schoot zat hij te wachten op voorzitster Gennez. Doch het voormalige tennistalent had voor een andere plek gekozen om de ministerposten te verdelen.

Uitgespuugd door de PS

Louis Tobback – ook wel de Machiavelli van Leuven genoemd – liet zich quasi terloops ontvallen dat PS-baas Di Rupo nooit gebrand is geweest op Frank Vandenbroucke. Diens aanwezigheid op het federale niveau was nooit echt gewenst. Van de Looverbosch verzuimde evenwel aan Rotje knor Tobback te vragen waarom dat zo is. De sociaaldemocraat en academicus Vandenbroucke is niet bepaald een soepele kameraad in het wespennest van de Belgische socialistische familie. Door de PS en meer nog door de hardleerse kopstukken van de crypto-communistische vakbond FGTB, wordt Vandenbroucke net niet uitgespuugd.

Vandenbroucke is een calvinistische puritein die water of melk drinkt. Hij walgt van de Latijnse, laat-maar-waaien maffia-corrupte PS-ritselcultuur. Het zat/zit Frank Vandenbroucke hoog dat ons voortreffelijke systeem van sociale bescherming jarenlang werd/wordt misbruikt als een door Vlaanderen gefinancierde hangmat. Waarin vooral de Luikse en Carolo PS-coryfeeën – na een paar flessen van het betere rood – hun apparatsjiks, militanten en kiezers behaaglijk in slaap wiegen. Nog erger: Frank Vandenbroucke was/is niet ongevoelig voor de verzuchtingen van de Vlamingen in de Brusselse Rand. Ook die terechte bekommernis heeft hem de kop gekost. En geen enkele Vlaamse rooie kameraad heeft een poot uitgestoken om dat verhinderen. Integendeel. Nogal wat SP.A-ers die intellectueel nog niet tot aan de enkels van Vandenbroucke komen, wreven zich opgelucht in de handen: blij dat we van die drammerige professor Weetal verlost zijn.

De VISA-kaarten van Janssens

Het verhaal van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens leest ook niet als een voorbeeldig heiligenleven. Uit meer dan één getuigenis blijkt dat de voormalige reclame-ondernemer Janssens een opportunistische fellow-traveller is geweest. Surfend op het succes dat vooral door Steve Stevaert in elkaar werd gedokterd, was Janssens vooral bezig met zichzelf en een vorstelijk betaald tweede luik in zijn professionele carrière. Onbeantwoord bleef opnieuw de cruciale vraag in welke mate Janssens de Antwerpse VISA-crisis heeft laten escaleren om er zelf beter van te worden. Had hij, de slimme marketeer de hand in het bezorgen van bezwarende documenten in een bruine envelop zonder afzender in de brievenbussen van Dewinter & Co? Nadat Janssens van De Wever had verloren, verliet hij huilend zijn geliefde Antwerpen, zijn partij in de grootst mogelijke verwarring stuurloos achterlatend. Louis Tobback: ‘Janssens gebruikt mensen en laat ze vallen wanneer hij ze niet meer kan gebruiken.’

De dubbele honger van Stevaert

Voorzitter en Redder in de Hoogste Nood Steve Stevaert had maar weinig op met de ideologische verkokering van de Vlaamse socialisten. Hij opende de deur voor het Spirit-vehikel van Bert Anciaux. Voor veel stamboeksocialisten ne voile zwitte van de Volksunie. Steve Stevaert schreef een boek over het geloof, een opening naar het traditioneel katholieke/sociale middenveld. Steve Stevaert schreef ook een kookboek. Zot van gloriol verkende hij gretig de beste restaurants van Brussel. Ook zijn seksuele honger was aan de stevige kant. Jammer dat Van de Looverbosch hier niet dieper op is ingegaan. De combinatie ‘er kan mij toch niets overkomen’ met nog meer goesting in opwindende dames van allerlei pluimage heeft Stevaert wellicht de das omgedaan en voor de vlucht vooruit doen kiezen. Weg uit Brussel, weg uit de fraaie en gratis provinciewoning in Hasselt. Tot hij helemaal verstrikt raakte in zijn eigen nesten. En voor de exit van een zelf gekozen dood in het Albertkanaal koos. Het bevreemdt dat geen van de bevoorrechte getuigen/partijgenoten op die tragische, intrigerende en zelfs fascinerende achtergrond alludeert. Ook de dames Caroline Gennez, Kathleen Van Brempt en Freya Van den Bossche niet. Wie toch nog in de waan mocht verkeren dat vrouwelijke politici empathischer, zachtmoediger, warmer en emotioneler zijn dan hun mannelijke macho-collega’s met een Eeuwige Stijve is er aan voor de moeite. De politicus en de politica zijn in hetzelfde bedje even ziek als koortsig. Trekken, duwen, uit de weg ruimen, defenestreren, voorbij steken, zwart maken, uitschakelen en laten vallen als een baksteen.

In de tweede aflevering over het wel en wee van de VLD was het niet anders. Als het u kan troosten: nergens is het anders, in geen enkele partij. Niet op de rechterflank van het VB, niet op de linkerflank van de PVDA en alles wat daar tussen zit. Op de aftiteling van ‘Wissel van de Macht’ lezen we de naam van trendy brillenmaker Theo Hoet. Heer, heb meelij met onze Vlaamse VRT-pensionado. En help Marc Van de Looverbosch in de volgende afleveringen van ‘Wissel van de Macht’ nog beter te zien, te horen en niets te (ver)zwijgen.

Frits Van Robaais

1 reactie op “Socialistische krabbenmand vol messen, afrekeningen, intriges en rooie ego’s

  1. Het getuigt van een grote naïviteit te geloven dat de heer M.V.D Looverbosch de algehele vrije hand heeft gehad in de eind productie van zijn onderzoek , zeker bij de rode broeders op de subjectieve pravda zender.
    De geïnterviewde dames en heren lispelden maar wat raak en ontluisterende vragen waren Taboe ,blijkbaar was St. Stevaert een halve heilige net zoals het triumviraat de dames Van Brempt ,Van den Bossche ,en roeptoeter Genez die mij ooit verweet verzuurd te zijn wat ik als een groot compliment ervoer .
    Nu hun kameraden partijtje op apegapen ligt mogen ze de kijkers -die hen nog willen zien -nog wat blazen wijsmaken ,ik zou zeggen goed geprobeerd , voor de rest kijk ik nooit of zelden naar deze zenders ,maar hier wou ik de objectiviteit even testen , ik ben eraan voor de moeite .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *