Slopersbedrijf Afbreken & Zn werft massaal aan – 't Scheldt

Slopersbedrijf Afbreken & Zn werft massaal aan

Behalve uw geliefd blad zijn er weinig bedrijven die niet te lijden hebben onder de corona-ellende van de voorbije maanden. Nog een merkwaardige uitschieter is het snel groeiende Afbreken & Zn met maatschappelijke zetel te Antwerpen…

Behalve uw geliefd blad zijn er weinig bedrijven die niet te lijden hebben onder de corona-ellende van de voorbije maanden. Nog een merkwaardige uitschieter is het snel groeiende Afbreken & Zn met maatschappelijke zetel te Antwerpen en bankrekeningen op de Kaaimaneilanden en in Zwitserland. Afbreken & Zn is gespecialiseerd in het omver halen van standbeelden en historisch, religieus en architecturaal waardevol erfgoed.

Het orderboekje loopt helemaal vol. Om niet te zeggen het orderboekje loopt over, de spuigaten uit. Om het knellende personeelstekort op te lossen, wordt gedacht aan een gerichte aanwervingscampagne op maat van moeilijk bereikbare doelgroepen. Afbreken & Zn is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het focust op de talloze arbeidskrachten in het Antwerpse district Borgerhout en de Brusselse wijk Matonge. Sollicitanten en ernstige kandidaten hoeven geen specifieke diploma’s of getuigschrift te kunnen voorleggen. Het is voldoende dat de kandidaat-slopers fysiek sterk zijn, boordevol onbestemde, dwingende woede zitten en zowel hitte, traangas & bittere kou durven trotseren. Kinderen, meisjes, homo’s, transgenders en vrouwen zullen tijdens de aanwervingsprocedure niet worden gediscrimineerd, benadrukt de woordvoerster van Afbreken & Zn.

Het aandeel van Afbreken & Zn, nauwelijks een paar weken geleden uit de grond gestampt, schiet op de BEL 20 door het dak. Onderstaande greep uit het orderboek illustreert dat Vlaanderen een performant en welvarend bedrijf rijker is, een internationale speler die alles heeft om door te groeien tot de wereldtop. En, niet onbelangrijk, Afbreken & Zn genereert een immateriële toegevoegde waarde in onze samenleving die niet meteen in centen of dividenden kan worden uitgedrukt. Een greep uit het elke dag nog voller lopende orderboek, illustreert dat ten volle. ‘We zijn klein begonnen met het vernielen, bekladden en omver halen van standbeelden’, zegt CEO Kamiel van de Woestijne terwijl hij een door zijn secretaresse achtergelaten pluisje van zijn kobaltblauwe pak blaast. ‘Leopold II, Columbus, Churchill: dat soort nare vogels. De komende weken, zeg maar maanden en jaren, zitten er veel grotere, zeg maar indrukwekkende opdrachten aan te komen. Een hele uitdaging voor ons toch nog jonge bedrijf. We rekenen op werkzaam Vlaanderen, op het enorme reservoir vandaag niet-gebruikte arbeidskrachten in Brussel en Wallonië om het groeitraject van Afbreken & Zn te ondersteunen. Samen maken we onze stoutste dromen waar!’.

Orderboek Afbreken & Zn

 • Rome (Italië): afbreken Colosseum en Sint-Pietersbaseliek
 • Gizeh (Egypte): afbreken piramides, ontmantelen farao-graven
 • Santiago de Compostella (Spanje): tot ontploffing brengen van de Sint-Jakobskathedraal. Smelten grootste wierookvat ter wereld.
 • Peru: Inca-erfenis onzichtbaar maken.
 • Amsterdam (Nederland): met een keukenmes worden alle moorkoppen uit de tekeningen en schilderijen van Rembrandt weggesneden.
 • Peking (China): alle stenen beelden (+/- 12.680) van Grote Roerganger Mao worden vermalen om aan de vraag in de sociale woningbouwsector te kunnen voldoen.
 • Griekenland: herbestemming Akropolis (wordt wellicht nieuwe site Tomorrowland). Athos: hippe jeugdherberg?
 • Rwanda (in voorbereiding/onderhandeling): met de Hutu’s wordt bekekenen wat van de Tutsi’s nog kan worden afgebroken. Met de Tutsi’s het omgekeerde (afspraken ontwikkelingssamenwerking dringend finaliseren, KvdeW)
 • Antwerpen: met de grond gelijk maken Centraal Station, Zoo, Nationale Bank (besmet door Leopold II!).
 • Cambodja: Angkor Wat-complex zit verdere ontwikkeling van het waterbouwkundig project Pol Potpolder in de weg.
 • Midden-Oosten: elk spoor van de christelijke beschaving moet worden uitgewist, samen goed voor het duizendtal nog resterende kerken & abdijen.
 • Rusland & Voormalig Oostblok (nog op te lijsten, vragen aan secretariaat Nathalie, quid paleis Ceausescu Boekarest?)

Kamiel van de Woestijne komt net niet klaar in zijn kobaltblauwe broek wanneer hij ons slechts twee pagina’s uit het orderboek van Afbreken & Zn als een wervend gedicht heeft voorgedragen. Na een hippe latte in het trendy kantoor van Afbreken & Zn op het Antwerpse Eilandje terug op de redactie, vragen wij ons af of de invloed van recreatief coke-gebruik nefast zou kunnen zijn voor het decimeren van elk historisch besef.

***

‘tScheldt = gezond verstand op een bedje van satire. Kies een abonnement:

1 reactie op “Slopersbedrijf Afbreken & Zn werft massaal aan

 1. Onderbroek Opbouwen & Zn
  °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
  Ja, afbreken is gemakkelijk, maar opbouwen ? ! ? zei m’n opa zaliger…..
  En kijk, een significant segment van de slapers/slopers wordt in no time omgeschoold tot metsers/stukadoors/bezetters en bekisters. Zij zullen op vakkundige wijze en tegen een proletarische prijs standbeelden opzetten, maar wel niet (wel niet, niet wel, jamaar wat is het nu ?;-) van Jan & Alleman, of het nu Jan Breydel of Jan Jambon is, om maar iets te noemen. Uit de catalogus zal men enkel kunnen kiezen uit standbeeld van : Lumumba, Nelson Mandela, Che Guevara (toeslag voor standbeeld mét pet), Castro, Camiel Huysmans, Boumedienne (qué?), Arafat (toeslag voor gespikkelde sjaal), Ho-Chi-Minh (toeslag voor elke centimeter baard), Nasser, Bart Somers (korting op alle uitvoeringen), Mieke Vogels (met of zonder Volvo = toeslag of korting), Shihame Al Bourkaoubikini (toeslag voor bos krulhaar{boven}), Freddy Willockx (moeders mooiste, een gunstkoopje), Pater Leman, Conner R. (toeslag voor de sloefkes), Joachim Coens (toeslag voor de geruite jas), Patrick Dewael (toeslag voor de scheve smoel), William Boeva (halve prijs), Maggie Deblock (prijs X 3), Kristof Calvo (toeslag voor Salvo), Mao (toeslag mét gestrekte arm), enz. Het gamma kan en zal nog aangevuld worden. Prima afwerking, cement van topkwaliteit, marmer van Carrara, geen koper of andere metalen wegens de nabijheid van Roemeense Roma’s, onderschriften in vele diverse (diversiteit !) talen, én gebarentaal voor de anaalfabeten, dankoewel astemblieft. At your servies !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *