ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sjakossengevecht in de klimaatkerk – 't Scheldt

Sjakossengevecht in de klimaatkerk

Het heeft nog lang geduurd maar het zit er bovenarms op in de klimaatkerk. Kyra Gantois en Hare Heiligheid Anuna De Wever kunnen niet langer door een en dezelfde deur. Kyra heeft het gevoel dat ze helemaal wordt platgedrukt door Anuna, bij zoverre dat ze dreigt te stikken…

Het heeft nog lang geduurd maar het zit er bovenarms op in de klimaatkerk. Kyra Gantois en Hare Heiligheid Anuna De Wever kunnen niet langer door een en dezelfde deur. Kyra heeft het gevoel dat ze helemaal wordt platgedrukt door Anuna, bij zoverre dat ze dreigt te stikken.

De besteller van Anuna De Wever en Kyra Gantois “Wij zijn het niet eens”. In sommige alternatieve winkels heet het boek “Wij zijn het klimaat”.

Dat Youth For Climate het idealistische antwoord zou zijn op de vastgeroeste Belgische politiek, klopt voor geen centimeter. Net als aan de top van eender welke politieke partij knetteren de opgeblazen ego’s tegen elkaar aan. Gantois beweert zelfs dat haar wachtwoorden voor mailbox en sociale media buiten haar medeweten door Youth For Climate werden gewijzigd. Het type achterbaks gemanipuleer waar vader Louis en zoon Bruno Tobback een patent op hebben. Om de SP.A waar beiden have en goed aan te danken hebben finaal te gronde te richten. Kan het de Leuvense dynastie wat schelen. De zeilboot ligt in het droogdok. Het vetgemeste pensioenvarken hoest een veelvoud op van de kiesbelofte 1500 euro per maand voor elke arbeider. Net als eender welke politieke partij blijkt ook Youth For Climate een ordinaire krabbenmand van trekken en duwen, buitenmaatse ego’s, achterklap en leugen te zijn. Wat een ontgoocheling voor de duizenden die met een bord voor hun kop en een krijtje in hun schoenen in al die stoeten en processies hebben meegelopen. Zullen zij dit ordinaire sjakossengevecht net zo makkelijk verteren als een korte keten slaatje met een granola van inlandse, Vlaamse noten?

Pukkelvlag

Tegen de achtergrond van de landelijke commotie en verontwaardiging die is ontstaan na het vlaggenincident op Pukkelpop, gooit Kyra Gantois een wel zeer merkwaardig zinnetje in de groep. Mocht u vandaag pas uit vakantie terug zijn: tijdens de Pukkelpopeditie 2019 dook Anuna De Wever plots één van de podia op. Vergezeld van ‘frequent flyer’ en kalende Gentse bedelmonnik Nic Balthazar. In de beste jezuïtische traditie staken ze een bezwerende donderpreek af teneinde het klimaat te redden. In een en dezelfde retorische move probeerden ze te vermijden dat er op de Pukkelpopterreinen een paar honderd lycra-tenten, plastic strandstoelen, met schuimrubber gevulde slaapzakken, condooms met lokaal gerijpte bijensmaak en tienduizenden onaangeraakte blikken bier zouden blijven rondslingeren. Millenials houden van een reine en groene omgeving! Hun moralistische van dik hout zaagt men regenwoudplanken-interventie werd behalve op gejuich ook op boe-geroep onthaald. ’s Nachts zou een handvol jongelui, slechts gewapend met collaboratievlaggen en een fles urinezuur, op de camping naar Anuna hebben gezocht. Helemaal fout! Terechte verontwaardiging alom. Kyra Gantois corrigeert: ‘Anuna zegt dat ze van niets weet en heel de nacht heeft doorgeslapen, maar ze kon wel zeggen dat het ‘jongeren met een Vlaamse vlag waren’. (…) Dan kwam de frustratie over het feit dat Anuna een klacht ging indienen bij het parket en een onderzoek ging starten. Een terechte vraag: een klacht indienen tegen bedreigingen die je niet gehoord of gezien hebt?’

Aandachtziek

Gantois zegt en schrijft wat velen al langer vermoeden: mensen met een eigen mening zijn niet welkom in de kerngroep van Youth For Climate. Ongepolijst: ‘Ik zat gewoon vast in een one man show voor de aandacht (…) Ik had gehoopt dat ik dit verhaal nooit ging moeten doen, maar er is een punt waarop genoeg genoeg is en ik ben het beu om behandeld te worden als een stuk vuil.’

Harde woorden die het met plasticbolletjes vervuilde zeewater tussen deze twee heilig verklaarde klimaatactivisten nog dieper lijkt te zullen maken. Benieuwd wat het effect hiervan is op de door Anuna aangekondigde schoolstakingen die volgend schooljaar – zij het tegen een lager toerental – opnieuw zullen worden opgestart. Benieuwd ook of het Anuna en Kyra lukt om een afspraak met een milieubewuste smid van oud-Vlaamse snit te maken. Om de fraaie trofee die bij de Arkprijs van het Vrije Woord hoort in twee gelijke stukken te zagen. Voor boven ons bedje. Naast de knuffeltjes.

Suskewiet

***

In de Klimaatkerk wordt het onaangenaam bidden, kom een Weesgegroetje bidden in de plezantse club van ‘t land. De hosties liggen klaar! De wijn is uitgeschonken. Kom naar ‘tScheldt. Klik hier!

2 reacties op “Sjakossengevecht in de klimaatkerk

  1. Ik heb 3 volwassen kinderen en ben blij dat ze gezond en normaal zijn. Zij en wij proberen zo “ proper” mogelijk te leven. Ieder van ons vervult elke dag de plichten en spijbelen is een woord dat we pas enkele maanden geleden leerden kennen.
    Bij welke partij moet ik zijn om in de media te komen en een paar extra “ vrije “ dagen te versieren?

  2. Leugens en bedrog ,het handelsmerk van de groene en rode fascisten ,de apostelen van het eigen grote gelijk , waar ze hun vinger niet in de pap hebben dient te worden vernietigd ,de N.V.A heeft een grote kans gemist om al de augiasstallen eens grondig uit te mesten en de duizenden gesubsidieerde VZW’kes op te doeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *