Sissen in de coulissen met de moedige militanten van de CD&V – 't Scheldt

Sissen in de coulissen met de moedige militanten van de CD&V

In het Antwerpse Fakkeltheater vlamde dinsdag (5 nov 2019) de toorts der vurige wederopstanding van de christendemocratie in gebalde trots. Tenminste, dat was de bedoeling, maar er viel geen bal te beleven. Nochtans had de partijtop uit angst voor lekkend gemor het zekere voor het onzekere genomen: enkel met een lidkaart kon je binnen geraken…

In het Antwerpse Fakkeltheater vlamde dinsdag (5 nov 2019) de toorts der vurige wederopstanding van de christendemocratie in gebalde trots. Tenminste, dat was de bedoeling, maar er viel geen bal te beleven. Nochtans had de partijtop uit angst voor lekkend gemor het zekere voor het onzekere genomen: enkel met een lidkaart kon je binnen geraken.

Uw reporter heeft dan wel geen kaart maar wel een lid (zoals zijn oude humanioraleraar Dode Talen kan beamen). De CD&V-jongeren stoven weg in alle richtingen toen een snode journalist hen naar hun voorkeur trachtte te polsen. Ze zijn zo moedig, die schalkse ruiters uit het tsjeven-nest. De gemummificeerde Jos Mees (90), bekend van De Dag van de Vriendschap en ‘ombudsman voor jan en alleman’ zoals hij recent in Het Laatste Nieuws werd omschreven, proclameerde dat hij sowieso de nieuwe voorzitter zal steunen. Consternatie alom, want als deze uitvinder van de ouderwetsheid je bijspringt valt de reputatieschade niet te overzien. In diezelfde krant stelde Jos dat enkel de naastenliefde alles kan oplossen. Daarom gaat hij in de ‘omvolkte’ wijk ‘t Kiel met zijn 68 procent ‘anderen’ op straat tegen de jongeren met vrije tijd zeggen: ‘Jullie zijn de toekomst van ons volk’. Misschien niet meteen de toekomt van de CD&V, beste Jos.

Bij de belegen aanwezigen werd flink wat gal opgeburpt over de procedure. Noch enige tijd voor een heldere uiteenzetting door de kandidaten noch een morzel tijd voor vragen. Waarom zo hijgerig gehaast? Proefde men al de partij-apocalyps? Sommige leden wilden niet in beeld komen, werd er aan de pers uitgelegd. Tja, als militanten zich verstoppen, dan is dat meestal omdat de buitenwereld hen niet meer accepteert (denk aan al de Vlaams Belang-leden die syndicaal werden geschrapt of die werden gebroodroofd door sommige kakkebroek-werkgevers). Het kan ook betekenen dat de leden zich schamen voor de inhoudsloze strapatsen van hun partijkader. Een christendemocraat mag als politieke slangenmens immers niet over een ruggengraat beschikken.

Na 3 kwartier vertrok er al een jubelend persbericht over de goede sfeer. Euh? De afdeling Hoboken kondigde vrijwel meteen een promo-avond aan met Sammy Mahdi terwijl oud-havenschepen Marc Van Peel en zijn acolieten de Boerin van Tienen Katrien Partyka steunden. Zij is daar wel degelijk burgemeester maar Van Peel dacht waarschijnlijk aan de Antwerpse kroeg De Boer van Tienen. Als Koen Van den Heuvel haar goed genoeg vindt, dan wij ook, hikte de gemarineerde oud-voorzitter in het diepst zijner gedachten. Die andere havenbaas uit Zeebrugge Joachim Coens ijvert voor een regering van technocraten. Begrijpelijk dat hij ons type democratie meer dan beu is. Enkele laaggeschoolden die dachten naar een toneelstuk te zijn gekomen, waardeerden Walter De Donder voor zijn oproep hen naar het parlement te sturen. De CD&V blijkt een soort eenzame hartenbureau te zijn geworden. Ze verstoppen hun leden en hun visie achter gesloten deuren. Wie over echte problemen in zijn habitat wenst te praten staat bij de CD&V-top intussen al heel lang voor een gesloten deur.

Mo Vanelders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *