ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sihame El Kaouakibi (Open VLD) vergist zich (deerlijk) – 't Scheldt

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) vergist zich (deerlijk)

Vanuit het pluche van het parlement lanceerde Sihame El Kaouakibi de verbijsterende stelling: ‘Burgerzin en solidariteit zitten niet ingebakken in het Vlaamse DNA.’

Sihame El Kaouakibi (33) is een verstandige en ambitieuze jonge vrouw met een Marokkaanse achtergrond. Zij zet zich met hart en ziel in om het samenleven in Vlaanderen beter te maken. Bij de verkiezingen van mei 2019 haalde ze voor Open VLD op de tweede plaats – na haar ontdekker Bart Somers – 10.704 voorkeurstemmen. Zij mag zich sindsdien Vlaams parlementslid noemen.

Vlaams DNA

Om elk misverstand te vermijden: zeer velen in Vlaanderen betreuren dat er niet meer jonge vrouwen en mannen met de inzet en het doorzettingsvermogen van Sihame El Kaouakibi het voortouw nemen om aan de weg vooruit te timmeren. In de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard (18/19/04/2020) gaat Sihame evenwel heel erg kort door de bocht. Ze betreurt dat de speel- en spelruimte voor jongelui in verstedelijkt gebied wordt ingeperkt. Ze wijst er op dat niet iedereen digitaal is verbonden en fysieke contactpunten wenselijk en noodzakelijk blijven. Ook dat is een valabele opmerking. Want de corona-ellende dreigt de kloof tussen sociaaleconomische en cultureel-religieuze groepen nog veel groter te maken. Zo blijven we met de gebakken peren zitten. Toch hebben we onze poten gebroken bij het struikelen over de kern van haar betoog: ‘Burgerzin en solidariteit zitten niet ingebakken in het Vlaamse DNA. We gehoorzamen niet graag en doen liever ons eigen ding.’

Gul en solidair

Nou, nou! Deze moet u toch even herlezen en herkauwen. Hoewel nog maar kort in het gul bedeelde Vlaams Parlement zou Sihame toch moeten weten dat er in Europa en wijdere omgeving geen enkel volk te vinden is dat jaar na jaar, decennium na decennium met ontelbare miljarden even vrijgevig is geweest voor arme buurman Wallonië dan Vlaanderen. Een Vlaming die wordt belast zoals maar weinigen in Europa en wijdere omgeving worden belast. Een hardwerkende Vlaming die op goed honderd jaar tijd een economische en sociale sprong voorwaarts heeft gemaakt die weinigen in de wereld Vlaanderen nadoen. Ook met de Vlaamse burgerzin in deze corona-misère valt het wel mee. Het leeuwendeel van de Vlamingen houdt zich koest in zijn kot, een paar malloten niet te na gesproken. We doen allemaal ons best, Sihame, in weerwil van ons foute DNA! Hoe het met de burgerzin, de solidariteit, social distancing en het naleven van alle corona-maatregelen in sommige buurten en stadsdelen van Molenbeek, Schaarbeek, Borgerhout en Kuregem-Anderlecht is gesteld, weet u als zeer goed geïnformeerd parlementslid, invloedrijk allochtoon (Knack 2014) en één van de 30 sterke vrouwen die de wereld veranderen (Knack 2013) beter dan wie dan ook. Als het tijdens de nakende ramadan overal zo rustig blijft als de voorbije weken in vastend Vlaanderen, horen we het van elkaar.

***

Sihame El Kaouakibi leeft al heel haar leven van Vlaamse subsidies. ‘tScheldt leeft van geen subsidies. Steun ‘tScheldt zodat we de zaken even in perspectief kunnen plaatsen. Kies een abonnement:

2 reacties op “Sihame El Kaouakibi (Open VLD) vergist zich (deerlijk)

  1. Deze dame zit in de verkeerde partij om zich uit te spreken over de geschiedenis van Vlaanderen in het bijzonder de Vlaming. Eenvoud siert, maar daar kan ik ze niet op betrappen. Altijd met de voeten vooruit, geen nuance doorspekt met vooroordelen. Jammer. De franskilons waren de liberalen die liever Frans spraken dan Vlaams en deze zijn nu juist de oorzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *