Rutten en haar onblusbare Goesting – 't Scheldt

Rutten en haar onblusbare Goesting

Zoals we al maanden geleden rapporteerden is het voor de zoveelste keer de individuele ambitie van een individuele voorzitter die de liberalen in tweeën splijt. We verhaalden dat Gwendolyn Rutten via de MR van de PS de hoogste post in het vooruitschiet kreeg indien ze toestemde met een paars-groene regering, al dan niet gestut door de CD&V en/of CDH. Dat leek zulke politieke science fiction dat het bericht onaangeroerd bleef…

Zoals we al maanden geleden rapporteerden is het voor de zoveelste keer de individuele ambitie van een individuele voorzitter die de liberalen in tweeën splijt. We verhaalden dat Gwendolyn Rutten via de MR van de PS de hoogste post in het vooruitschiet kreeg indien ze toestemde met een paars-groene regering, al dan niet gestut door de CD&V en/of CDH. Dat leek zulke politieke science fiction dat het bericht onaangeroerd bleef.

Na de veelvuldige ruzies binnen het Open VLD-bestuur die naar buiten kwamen werd duidelijk dat de partijtoppers hun keuze hadden gemaakt voor paars-groen. Soms in de ogen van sommigen als enige realistische uitweg, dan weer als verzekering om niet uit de boot te vallen, maar telkens weer die ene constante: Rutten en haar Goesting.

Nadat vorige week maandag een dosis blauwe plekken was ontstaan en de nota Magnette vanuit blauwe hoek werd gelekt is de botsing der ego’s openbaar geworden. En nadat de geheime ontmoeting tussen de zes ruggengraatpartijen van toekomstig paars-groen N-VA en CD&V de gordijnen had ingejaagd vond er afgelopen zondag alweer een geheime vergadering plaats, ditmaal enkel met liberale kemphanen. Diepe wonden werden geslagen op een toppersbijeenkomst die niet zo toppie-toppie verliep. Over de twee kampen kon men inmiddels al volop overal in de pers lezen, ook over de opstand van een pak liberale burgemeesters.

Zondag viel echter voor het eerst het woord ‘afscheuring’. Wat gaan die opstandelingen doen? Zich aansluiten bij de N-VA waardoor er wellicht weer wat misnoegde Vlaams-nationalisten naar het Vlaams Belang versassen? Of komt er alweer een nieuwe formatie op het politieke speelveld? De wederzijdse afkeer zat zondag ongezond diep dit keer. Een Alexander De Croo bijvoorbeeld wil echt niet onder een Rutten in een federale regering belanden. Als men nu zelfs de geplande voorzittersverkiezing van maart 2020 zou overwegen te moeten uitstellen tot er een regering ter wereld komt zegt dat alles over de blauwe gemoedstoestand. De scheldwoorden over en weer vind je zelfs niet in ‘tScheldt terug. Intussen gaan Joachim Coens van de CD&V en Georges-Louis Bouchez (à la reine?) van de MR als maagdelijke voorzitters de ‘Mannen uit de Gamma’-sketch van Bart Peeters en Hugo Matthysen naspelen. ‘Ik wilde graag enige informatie omtrent een inlichting over een vraagske’. Ze kunnen ook nog OXO spelen op de geruite clownsjas van Joachim.

Pico Bello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *