ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Rel in Merksem over schone jonkvrouw – 't Scheldt

Rel in Merksem over schone jonkvrouw

Een prent van de Merksemse kunstenaar Frank-Ivo van Damme doet heel wat stof opwaaien…

Burgemeester Luc Bungeneers van Merksem is er het hart van in.

Een prent van de Merksemse kunstenaar Frank-Ivo van Damme doet heel wat stof opwaaien.

De frivole prent van van Damme portretteert een leuke jonge dame en enkele symbolen die verwijzen naar de tijd van het jaar en naar Merksem.

De 88-jarige kunstenaar maakte de tekening op vraag van het districtsbestuur om mee ingestoken te worden in de wintereditie van MXM, het blad van Merksem. Het bestuur zag de kaart als een cadeautje voor de bewoners voor het eindejaar.

Een kleine groep kan de tekening duidelijk niet smaken en voert hevige oppositie op verschillende sociale mediakanalen. Het moet zijn dat er terug een golf van preutsheid door Vlaanderen waait. Het is duidelijk niet alleen preutsheid. Antwerps schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (sp.a) distantieerde zich ook al fel van de prent. Bij hem spelen allicht religieuze motieven.

Misschien moeten Bachar en de zijnen er even een kunstboek van Rubens op naslaan, gewone Vlamingen hebben door de band geen probleem met een prent waarop blote borsten staan.

Wat de pezewevers die de tekening niet OK vinden vergeten, is dat de tekening voornamelijk één ding doet temidden van coronamiserie: ze doet minstens glimlachen.

Wat doet de tekening ook? Ze beroert. Letterlijk en figuurlijk. Ze beroert de gemoederen, ze beroert harten en tongen, zowel voor als tegen, en wie weet beroert ze zelfs lendenen, wie zal het zeggen.

De tekening sluit aan bij een grote traditie in Vlaanderen, die van de stripcultuur. Velen zullen een zweem van jeugdige stripheldinnen ontwaren in de tekening.

En wat velen ongetwijfeld ongemakkelijk maakt is dat de tekening speelt met symbolen. Jongeren die de laatste 10-jaar hun breincellen te leen hebben gegeven aan de digitale games-industrie zullen allicht even krabben in het haar bij het aanschouwen van deze tekening. Wel dan, perfect…. laat de tekening een topic zijn van verwondering en verbazing.

**

In de tekst op de achterzijde van de prent wordt meer uitleg gegeven:

Nieuwjaarsprent van Frank-Ivo van Damme aangeboden aan alle inwoners van Merksem

Het districtsbestuur van Merksem schenkt je bij de wintereditie 2021 van het districtsmagazine MXM een prent van Merksems kunstenaar Frank-Ivo van Damme.

Frank-Ivo van Damme is geboren en getogen in Merksem. Hij is wereldwijd bekend voor zijn grafische kunsten, maar bovenal voor zijn Ex librissen waarvan hij er meer dan 850 op zijn naam heeft staan. Zijn interesse in wereldliteratuur en de Griekse en Romeinse mythologie is terug te vinden in zijn werken. Een toelichting ter ondersteuning van zijn werk mag voor hem dan ook niet ontbreken.

Nieuwjaarsprent
Een mooie jonge vrouw domineert de tekening want in deze ontredderde tijden staan jonge mensen voor de toekomst van ons district.

De druivelaar met beloftevolle trossen die haar omgeeft en de krans van hopbellen die ze als sieraden draagt, zijn een teken van vertrouwen in nieuwe perspectieven. Zij staat in een korenveld dat straks de stroboeren werk zal geven. Vandaar de bijnaam van de inwoners van Merksem: de stroboeren.

Ze biedt warme soep en een hartversterkende drank aan, niet alleen om de winterkou te trotseren, maar ook als symbool van
troost tegen angst, eenzaamheid en verdriet. De vrouw staat voor de skyline van ons geliefd district Merksem met centraal de hoofdkerk. Sint Bartholomeus is niet enkel de heilige die er vereerd wordt. Ook heel wat gebouwen, straten en verenigingen zijn naar hem genoemd. Daarom siert hij op de tekening ook het schild van Merksem.

Het districtsbestuur van Merksem wenst je een gezond en gelukkig 2021.

**

Potsierlijk protest van een gefrustreerde Facebookgebruiker:

Ter referentie voor de vreemd-gelovigen die menen dat Vlaanderen zich moet schikken naar hun geloof en omfloerste zeden omdat zij toevallig op deze morzel grond wonen: een meesterwerk van Rubens… We maken er met een plezier een nieuwe Kerst- of Nieuwjaarskaart van…

**

Oeps je hebt nog geen abonnement. Kies een abonnement:

9 reacties op “Rel in Merksem over schone jonkvrouw

 1. Import primaten en kunst zijn als een tang op een varken ,de door deze kansenparels reeds bekeerde “progressieven” joelen dapper mee op de tonen van de lof der zotheid ,alhoewel …….

  1. Goed gezegd! Dat dekt wel de lading, die deze kunstvorm bekritiseert, de ‘import primaten’, die zelf niet vies zijn van moorden en verkrachten, en zelf niet vies zijn van mijn kinderen te trouwen!

 2. Maar wij zijn dol op tetten in alle formaten !. Noem ons echter geen ‘tettenzot” maar wees politiek-correct en betittel ons als “boezemwaanzinnige”

 3. Het zicht van vrouwen die er niet bij lopen als een versleten toegeplooide parasol moeten ongetwijfeld een verschrikkelijke pijn veroorzaken aan de ogen van die geïmporteerde stenentijdperkers.

 4. Die van Rubens waren eigenlijk allemaal vroegtijdige travestieten he , ferme gespierde venten met een koppel flinke konijnen .. LOL

 5. Ik zou tegen alle Karim Bachars en andere geïmporteerde middeleeuwers willen zeggen: “als je oog je hindert, ruk het dan uit”

 6. Die ander “Karim” deed of doet nog aan ballengedoe en daar hebt ge een volledige ronde bal voor nodig en niet twee halve ballekens gelijk tetten. Vandaar waarschijnlijk zijn protest. Verder, google eens “Karim Bachar” en “Forcom” ter herinnering…..

 7. Ik weet niet of de reeks Rode Oortjes nog bestaat,anders zouden we mijnheer Bachar voor zijne Nievejaar er een paar cadeau kunnen doen?Voor zijne Kessemis zijn we wat laat,daarbij dat viert hij toch wellicht niet want dat is voor “ongelovigen”.Ze hebben in de sp.a nogal kastaars binnengehaald! En zeggen dat ik lang geleden voor de socialisten heb gestemd.Toen waren het nog echte maar die carrièristen van vandaag….!
  Zoveel socialist als hun “sloefkes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *