ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Poppentheater Gatz – 't Scheldt

Poppentheater Gatz

’tScheldt heeft een goed geheugen en een slecht karakter. Een mooie combinatie voor kwibussen zoals Sven Gatz. Wat stelde Gatz herhaaldelijk in september 2011? Dat hij recht had op 300.000 euro uittredingsvergoeding. Ook al nam hij vrijwillig ontslag om onmiddellijk een andere baan aan te nemen. Hij accepteerde het geld. Maar gaf het onder massale druk terug. 8 jaar later herinnert alleen Gatz het zich helemaal anders.

Decennialang vrolijkte ze de Vlaamse jeugd op, de creatievelingen van Poppentheater Pats. Nooit gedacht dat een bijna-naamgenoot jaren later ons nog smakelijker zou doen laten lachen dan deze pedagogisch onderlegde snaken. En toch is het zo; Sven Gatz die op een mooie zondagavond zoals die van 17 februari 2019 glorieus uitpakt met zijn “weigering” indertijd om de ontslagvergoeding van 300.000 euro op te strijken, toen hij in 2011 de politiek verliet voor een soortgelijke wereld, die van de Unie van Belgische Brouwers. “Bier is mijn hobby” stelde hij toen, en wie het voorrecht heeft Sven in de ogen te mogen kijken weet dat hij het meent. ’tScheldt heeft een goed geheugen en een slecht karakter. Een mooie combinatie voor kwibussen zoals Gatz. Wat stelde hij herhaaldelijk in september 2011? Dat hij recht had op die centen. Ook al nam hij vrijwillig ontslag om onmiddellijk een andere baan aan te nemen. De druk werd te groot en hij kapseisde.

Om het met de woorden van De Standaard (26/09/2011) te stellen “De liberaal incasseerde driehonderdduizend euro uittredingsvergoeding, terwijl hij zelf was overgestapt naar een goedbetaalde job in de biersector. Na een storm van publiek protest gaf hij het geld terug.”

Het Vlaamse Parlement veranderde diezelfde maand nog het systeem dat ook een vrijwillige vertrekker een uittredingsvergoeding mocht meegraaien. Voilà. Orde op zaken.

Gatz van zijn kant stampte – treurend om de verloren centjes – nog even stevig na … hij haalde (eveneens in DS, vlak na zijn teruggave) uit naar ‘allen die de voorbije dagen op een gratuite, betweterige of soms zelfs agressieve manier hebben gemeend hem de les te moeten spellen’. ‘Was uw boodschap ingegeven door een superieur moreel besef of door afgunst?’ Anders gesteld, Svenneke gaf onder zware druk en dik tegen zijn goesting het geld terug.

En nu komt deze paljas, na een dag in het zonnetje – en teveel Duvels, Orvals, Kriekelambieks en Koninckskes ? – breed glimlachend en met lichtelijk dikke tong op Radio 2 verklaren dat “hij dat geld graag weigerde” …. Gatz is een humorist. Wis en zeker. Ging hij het doorspoelen van TV-reclame bij uitgesteld kijken ook niet verbieden? Heeft iemand daar ooit nog iets van gehoord? Ook zijn voorstel tot het verbod van borrelnootjes te gaan halen, uw madame een tong te draaien of pipi te gaan doen tijdens de TV-reclame hebben het niet gehaald.

Blatt Leser

Foto: Sven Gatz illustreert het Vlaamse gezegde: “geld door de neus boren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *