ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ‘Plumpudding Riots’ tegen feestbedervers van Kerstmis (alsof er toen al OpenVld-ers rondliepen) – 't Scheldt

‘Plumpudding Riots’ tegen feestbedervers van Kerstmis (alsof er toen al OpenVld-ers rondliepen)

Kerstmis 1647, Engeland. De puriteinen zijn aan de macht en die vinden een uitbundige viering van Jezus’ geboorte maar niets…

Kerstmis 1647, Engeland. De puriteinen zijn aan de macht en die vinden een uitbundige viering van Jezus’ geboorte maar niets.

**

Er moet gewerkt worden (Arbeit muss sein!). Winkels mogen niet sluiten omdat het een feestdag is, er moet geld verdiend worden ter ere van de Heer. Verlies je tijd niet met vreugdevol samenzijn maar werk in het zweet uw aanschijns. De puriteinse pretbedervers verachtten de aardse genoegens, hunkerend als ze waren naar het eeuwig Paradijs. Gelukkig kwamen vele burgers hiertegen in opstand. Zij wensten opnieuw familiaal amusement, genieten met vrienden en welk beter eerbetoon aan God dan Kerst te vieren met alles erop en eraan. In Canterbury hadden de inwoners hun buik vol van een lege maag en een droge keel. Weg met de zuurpruimen wier angst voor de toorn Gods elke morzel jolijt wilden vertrappelen.

Zodoende kwamen de mensen met heimwee naar een deugdelijk kerstfeest in Canterbury op straat. Ze speelde een primitieve vorm van voetbal waarbij men de bal liet ketsen tegen gevels en in het geval van een puriteinse snoodaard versplinterde de bal klingelend diens raam. Het werk werd neergelegd en de bevolking zette de machthebbers een neus. Al gauw sloeg dit sympathiek verzet over op naburige steden en streken. Aangezien op veel plaatsen ‘plumpudding’ werd verorberd op eerste kerstdag ging deze opstand de geschiedenis in als ‘The Plumpudding Riots’. En zo werd de viering van Kerstmis alsnog gered van de afgrijselijke zuiveren van geest. Deden we die rellen maar over om onze kerst te redden uit de klauwen van de hedendaagse puriteinse controlemonsters. Doe de rede tollen met het nodige geestrijk nat en wees dankbaar dat we het leven samen mogen vieren.

***

Nog op zoek naar een kerstgeschenk? Schenk een satirische lach. Kies een ‘tScheldt abonnement en stuur ons het emailadres van de gelukkige. Wij doen de rest:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *