ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Paars-groene draaideurkomedie draait Vlaanderen de nek om – 't Scheldt

Paars-groene draaideurkomedie draait Vlaanderen de nek om

Het is niet de eerste keer dat het gebeurt en het zal straks niet anders zijn: Vlaanderen krijgt andermaal een regering die Vlaanderen niet heeft gewild. Waarnemers, academici en politicologen noemen dat: democratie.

Het is niet de eerste keer dat het gebeurt en het zal straks niet anders zijn: Vlaanderen krijgt andermaal een regering die Vlaanderen niet heeft gewild. Waarnemers, academici en politicologen noemen dat: democratie.

**

Het is Vlaanderen en de Vlaamse politieke partijen andermaal gelukt de regie van de federale Belgische regeringsvorming uit handen te geven. Aan de Franstalige liberaal Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR en de voetbalclub Francs Borains. In gesprek met zakenkrant De Tijd (22082020) zegt Bouchez dat voorrang moet worden gegeven aan het sociaaleconomische in plaats van het communautaire. Hoe vaak dient het nog te worden gezegd dat zonder fundamentele communautaire hervormingen, de vleugellamme Belgische draak gedoemd is tot sociaaleconomisch verstelwerk waar iedereen toch weer zijn broek aan scheurt, de gulle solidaire Vlaming het meest van al. Wie droomde dat een nieuwe generatie politici van dit corona-momentum gebruik zou maken om de contouren van de samenleving en economie van morgen uit te tekenen en met verfrissende ideeën te bevruchten, is er aan voor de moeite. De paars-groene regering die de alchemist Egbert Lachaert in mekaar aan het knutselen is, dreigt te verzanden in gesteggel, halfslachtigheid en politique politicienne. Het klassieke bordje amuses waar de kiezer stilaan de buik van vol heeft of zich richting spuwemmer haast. Hoe Lachaert deze trapeze-oefening aan de ondernemers, bakkers en beenhouwers van Vlaanderen moet verkopen, is velen een raadsel.

Qua kijk op sociaaleconomische vraagstukken kunnen Open VLD en N-VA zonder veel kleerscheuren door één deur. Wat doet Lachaert? Hij kiest voor Groen/Ecolo, partijtandem die grossiert in voor economie en samenleving vitale kwesties: terugbetaling van geslachtsoperaties, verkeersvrije speelstraten en welig tierend onkruid tussen de stoeptegels. De V van Vlaamse Libelaren en Democraten kan Lachaert helemaal schrappen. Noch Magnette (PS), noch Bouchez (MR), noch Jean Marc Nollet (Ecolo) hebben enige affiniteit met de Vlaamse grieventrommel. De drie Franstalige coalitiepartners van Lachaert delen slechts één schietgebed: moge de kraan van Noord naar Zuid rijkelijk blijven stromen. Zonder transparantie, zonder afdwingbaar resultaat, zonder beterschap inzake armoedecijfers, tewerkstellingsgraad of loopbaanlengte. Toch lijkt Bouchez begrepen te hebben dat Brussel en Wallonië niet met vuur en eindeloos Vlaams geduld kunnen blijven spelen. ‘De Franstaligen moeten eerst zelf orde op zaken zetten’, zegt Bouchez in De Tijd (22082020). We zullen deze flamboyante tattoo-boy regelmatig aan zijn intentie herinneren.

Walg

De toegevoegde waarde van de tandem Groen-Ecolo voor Vlaanderen is onbestaande. Groen walgt van alles wat Vlaams is. Haar progressieve mandatarissen hielden lang voor de corona-crisis reeds de handen in de zakken om collega’s van radicaal-Vlaamse obediëntie in de Kamer niet te moeten groeten, al was het maar uit beleefdheid. ’t Vlaams werkvolk moet van Groen ook weinig goeds verwachten. Mocht de Open VLD van draaikont Lachaert alsnog op de knieën gaan en de sluiting van kerncentrales slikken, zal de energiefactuur van Mijnheer en Mevrouw Modaal pas echt de pan uit swingen. Net zoals nog meer isolatie-eisen de zwaksten in de meest geteisterde woonwijken en woontorens van Vlaanderen, Brussel en Wallonië het hardst zullen treffen. Dat een energiefactuur met 100 euro of meer wordt aangedikt, merkt iemand die om en bij de 10.000 euro per maand bij mekaar harkt in de Wetstraat niet of nauwelijks. De alleenstaande moeder achter de kassa van de Knaldi merkt dat wel. Nog geen klein beetje.

Groen is bij een uitstek een partij voor rijkeluiskinderen die zich verbeelden dat ze links zijn omdat ze een bakfiets van 2500 euro hebben gekocht en thuis twee elpees van Fela Kuti op de plank hebben staan. De kleine gepensioneerde met zijn dieseltje van tien jaar oud mag ondertussen de stad niet meer in vanwege de Lage Emissie Zone. Is zijn karretje toch nog net goed genoeg dan kan hij à 3 euro per uur parkeren op looprekafstand van de vertrouwde handelszaak voor bio-thermisch ondergoed, steunkousen voor Marcella en een tros radijzen uit volle onbespoten grond. Over Ecolo, de zusterpartij van de tandem Almaci-Calvo, kunnen we nog korter zijn. Als het aan Ecolo ligt worden in Brussel en de Brusselse Vlaamse Rand alle talen van Babel gesproken, behalve het Nederlands, ‘la langue des boches’, de taal van de Vlaamse boerkes. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts merkt terecht op (GVA 22082020) dat het onderscheid tussen de sociaaleconomische voorstellen van Ecolo en de ongeneeslijke maoïsten van de PTB hem niet altijd even duidelijk is. En voegt er aan toe dat paars-groen voor Vlaanderen een ramp wordt. Weyts vreest – terecht – dat wat we voor Vlaanderen en de Vlamingen willen, federaal teniet zal worden gedaan.

Slingerschijt

Dat de paars-groene draaideurkomedie zich afspeelt tegen het gitzwarte decorum van de grootste economische en gezondheidscrisis sinds WOII, maakt van heel deze nu al 454 dagen aanhoudende cinema een draaideurtragedie. Een mens vraagt zich af in welke zuurstofvrije bubbel die dames en heren politici leven. Elke dag, elke avond haasten deze van zelfvoldaanheid glimmende ijdeltuiten zich van studio naar praatstoel om te spinnen, te liegen, voorzetten te geven, messen in de rug te draaien, te bruskeren en moedwillig te doen mislukken. Ondertussen vrezen duizenden moeders, vaders en singles voor hun baan, zal het straks faillissementen regenen, moeten onze kinderen en kleinkinderen veilig naar school en klimt de staatsschuld elke dag met duizenden euro. Sense of urgency? Nooit van gehoord. Business as usual! Er is maar één voorspelbaar/onvoorspelbaar vooruitzicht waar de Wetstraat en haar eindeloze stoet filialen de slingerschijt van krijgen. Precies: angst voor verkiezingen kleurt de kobaltblauwe broekspijpen kakibruin. Langs Vlaamse kant dreigen verkiezingen tot spijt van wie ’t benijdt het vermaledijde Vlaams Belang richting 30 procent te stuwen. De weldenkenden die vervolgens nog een keer die partij langszij laten, moeten goed beseffen wat ze riskeren.

Na de tandeloze Weimar republiek was Hitler aan de beurt.

***

Foto: Georges-Louis Bouchez

***

‘tScheldt is het laatste eiland van het Gezond Verstand in een oceaan van Politieke Correctheid. Wees welkom op ons eiland! Kies een abonnement:

5 reacties op “Paars-groene draaideurkomedie draait Vlaanderen de nek om

 1. De “koninklijke opdrachtgever” Lafaert wil dit land blijkbaar hélemaal nekken. Wat een politieke rotzak moet je zijn om tegen de wil van de kiezer een regering van een bende (door de kiezer uitgespuwde)losers te willen vormen. Wat mij nog het meest stoort is, dat wanneer zo’n smerige coalitie er zou komen, die dikke en de dunne (Almaci en Calvo) met hun belerende kop weer zullen staan juichen alhoewel hun partijtje met de verkiezingen slechts de stem kreeg van 5 man en een paardenkop. Als zo’n onzalig samenraapsel van verliezers ons gaat regeren, betekent dit dat ze op de kiezer spuwen, neen, kotsen en tevens het einde van de democratie en worden we zéker 2e rangburgers in eigen land.

 2. De kogel is bijna door de kerk. Alhoewel Vlaanderen massaal rechts heeft gestemd, zal het wellicht de meest linkse regering ooit krijgen. Zoiets heet volgens de trado’s “democratie”. Misschien kan men dit woord ook uit alle boeken beginnen te schrappen, zoals men in Griekenland deed in 1967. Als de groene fascisten mee regeren dan mogen we ons verwachten aan een oneindige regelneverij, een belastingverhoging voor de tweeverdieners. Stel je voor… met 2 gaan werken om het wat beter te hebben, terwijl druggerelateerde luiaards nauwelijks in leven kunnen blijven en door de gutmenschen met alle zorgen worden overladen en geld en gratis ziekenzorg behoeven. Dat kost geld hé! Een aftopping van de “schandalig hoge” ambtenarenpensioenen behoort ook tot het groene gedachtegoed. Hela, niet iedereen was enkele jaren minister of een andere politieke graaier en het overgrote deel van de ambtenaren had gedurende zijn 40 jaar of meer loopbaan een eerder modest salaris. Maar dan kan de horde van volgevreten Almaci en schrale Calvo, geholpen door bolle Somers (is dat nu een blauwe of een hevig groene?) het gestolen geld met gulle handvollen uitdelen aan: beroepsdoppers, werkonwilligen en andere luiaards, goudzoekers en economische vluchtelingen van alle pluimage. Uiteraard moeten er ook bakken kindergeld worden uitgedeeld aan de geïmporteerde broedmachines en ten lange leste en zéker niet te vergeten: hun eigen diepe zak. Als Lafaert het presteert om het land te laten besturen door zo’n samenraapsel van politieke rommel betekent dit hopelijk het einde van dit wegrottend land.

 3. Geef toe dat het GENIAAL is vanwege de MR met nog geen 10% van de zetels in het belgisch parlement er in slagen om én het europese presidentschap, en de eurocommisaris voor justitie (la belgique à un justice de rois nègres) én de eerste minister én ALLE belangrijke ministerposten BZ, Defensie, Begroting, Pensioenen, Energie in te vullen.
  Vlaanderen moet niet zitten leuteren, wie zijn die idioten die na de staking tegen de eenheidswet de regering Lefevre Spaak uit hun mouw hebben geschud?
  De huidige generatie zijn wel diegenen die riepen: “il est interdit d’interdire”
  Maak van Brussel een Europese zone (Brussels DC) en vermits Vlaanderen GEEN DEEL kan UITMAKEN van EU(SSR) meer nog hoogstens kan toegelaten worden tot de UNO onder de benaming “Deelstaat van het vroegere koninkrijk België genaamd Vlaanderen” zijn meteen alle problemen opgelost.

 4. Word het niet eens tijd dat we eens iets gaan ondernemen tegen al die politieke zakkenvullers. De 2 grootste winnaars van de verkiezingen mogen niet meer meedoen. Voor wie of wat MOETEN wij gaan stemmen ge ziet wat ze doen, ze lachen ons gewoon uit. Dan zwijg ik nog van al die bruin apen die onze maatschappij vergallen terug sturen degene die niet willen integreren, dan is er geen racisme . Boycotten de hele strontketel politiekers enkel degene die verkozen zijn. Of zijn de Belgen weer te laf.

 5. De donkerblauwste liberale logebroeders werden opgetrommeld om ‘s lands eer te redden op vraag van onze koning. Misschien valt nu de meeste mensen hun frank, waarom zij alle cruciale posten bezetten en lachaert aan zet komt om alles die rechts is, eruit te flikkeren. En nu zullen ze willens nillens een supersociaal programma opstellen, zodat de klassieke partijen opnieuw de charmes winnen van Jan publiek. Daag het al een beetje??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *