Handleiding voor de mensheid

De ‘Handleiding voor de Mensheid‘ van ‘tScheldt is de eerste satirische Who’s Who van de Lage Landen. Volgens het Wikipedia principe kan iedereen meewerken aan de opbouw van deze unieke satirische bibliotheek. Klik op de button ‘Voeg personen toe’ en lees hoe dat in zijn werk gaat.

 

 • Zit de persoon die je zoekt er niet bij?
  Voeg personen toe

 • Anuna De Wever

  Klimaatactivisme die pech heeft met haar achternaam

  Anuna is een naam die tot op heden enkel met Chiwawa’s en dwergpoedels geassocieerd werd. Nu dus ook met hun baasjes. Piepjonge, frisse en mondige dame. Werpt zich met veel Ernst op als milieuactiviste en heeft enkele duizenden kinderen een onvergetelijke vrije namiddag bezorgd. Zelf werd ze daar op die Kinderkruistocht in Brussel bijgestaan door haar mama, Katrien Van der Heyden. Die is wereldberoemd in Knack en HLN met haar hilarische stellingen. Zo wilde ze Dries van Langenhove uitnodigen in haar gezin “zijn bedje staat klaar”. Had nog leuk geweest. Want Katrien heeft vanalles in de aanbieding (HLN, 24 September 2018); … “één homo, een gendervariante en de rest is hetero”. Anuna staat in dat artikel mee op de foto. Astemblief! Anuna is inmiddels verder gelanceerd. Als zelfverklaarde klimaatactiviste. Spijtig dat haar reislustigheid (2018: New York, Azoren, Marokko, Bretagne, Tirol, Franse Alpen) zo geëtaleerd werd op haar Facebook pagina. Inmiddels is dit alles op Facebook in een klimaatmist verdwenen, net zoals haar lief ogend vriendinnetje. Onbesuisdheid hoort tot de charme van de jeugd… Voorspelling: binnen een jaar of vijf voorzitster van Jong-Groen of Groen-Jong, of SP-Auw (als die dan nog bestaan). Parlementslid in 2027. Dan heeft ze ook haar jeugddroom gerealiseerd; alle landen van de wereld bezocht te hebben. Met het vliegtuig.

  Rudi Vranckx

  Journalist/kameeldrijver

  Zoals Robbe De Hert zijn handdoek draagt, stoeft Rudi met een woestijnsjaal rond de tere nek. Rudi heeft geen dikke nek omdat hij 24/7 op de televisie ‘verschijnt’. Hij bezoekt graag het Midden-Oosten en praat daar met zeulekes wier woning is kapotgeschoten door geloofsgenoten. “Ge woont hier schoon”, prevelt Rudi dan, “gewaagde renovatie wel”. Al wie beweert van Rudi te houden doet dat uit knagend schuldbesef. Hij grossiert in slechts nieuws om de kijker te raken, het liefst onder de gordel. Kijk eens hoe wreed het leven is en wees dan beschaamd voor al wat die mensen is afgepakt door het Westen. Telkens Martine Tanghe hem live toe zucht “Toch maar best voorzichtig daar, hè Rudi” klaart zijn gemoed op. Zij en Rudi’s moeder zijn slechts de enigen die echt om hem geven. Als men ginderachter Vranckx ziet arriveren slaat de paniek toe, want dan moet het wel vreselijk met hen gesteld zijn. Ander komt Rudi niet. Wadend door een rode zee van ellende brengt deze sombere media-messias geen verlossing, geen soelaas, geen hoop, geen verklaring, zelfs geen snacks. Hij vertolkt een inzicht van zinloosheid. Hij doet de kijker pijn en die geniet er dan – heel even – van.

  Peter Jan Rens

  De Charlie Chaplin van de Lage Landen (wegens zijn vrouw)

  De Grote Meneer Kaktus. Wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland. Bejubeld en verguisd. Acteur, auteur, presentator, zanger, duivel-doet-al. Rad van tong, snel van gedachte. Spreekt tot de verbeelding door de samensmelting met een meer dan 40 jaar jongere vrouw. Parodieerde voor ‘tScheldt de goed foute Kevin Spacey.

  Marc Van Ranst

  "Er wordt niet genoeg gezwanst, vandaar Marc Van Ranst"

  Humorist. Verscheen voor het eerst als stand up comedian ten tonele voorjaar 2009, toen hij als zelfverklaarde griepdeskundige de bevolking de stuipen op het lijf joeg door zijn voorspellingen rond de Mexicaanse griep “7 doden per dag is een realistische voorspelling” (GVA, 4 juli 2009). Hij wilde de regering 20 miljoen vaccins laten bestellen, voor 150 miljoen euro. Verstandiger mensen hielden hem tegen. Uiteindelijk vielen er welgeteld 11 doden in België, minder dan in een normaal “griepjaar”. Zonder vaccins. Zijn banden met leverancier van het vaccin, GSK, zijn nooit bewezen. Zijn kennis evenmin. Houdt zich sindsdien voornamelijk bezig met het bashen van N-VA-leden, want die krijgen geen griep en wil(d)en geen dure vaccins. Heeft op 31 december 2018 zijn record gebroken: 4 berichten over Theo Francken op zijn Twitter Account. Ook een manier om gezellig oudejaar te vieren. Wil investeren in een azijnfabriek.

  Yves Desmet

  Speler met balverlies

  Ooit de getalenteerde commentator en interviewer bij Humo en De Morgen. Vervulde alle denkbare variaties op het begrip hoofdredacteur bij De Morgen ( plaatsvervangend, opiniërend, officieel..). Bracht in 1996 samen met pastor Staf Nimmegeers het puike ‘Gesprekken in Jeruzalem’ uit. In 2006 voerde VTM het praatprogramma ‘Polspoel & Desmet’ abrupt af. Genoot van lekker smikkelen en samenzweren met Gui Polspoel, Siegfried Bracke en Pol Van den Driessche tot het clubje pijnlijk uiteenviel en elkeen de ander beschuldigde van gedrag dat ze zelf nooit zouden vertonen. Soms zie je in het straatbeeld een overladen kromgebogen kapstok staan en dan blijkt dan Yves te zijn die aan het bekomen is van alweer een copieuze schranspartij. Klopte zich op de borst omdat hij Paul Scheffers term ‘kutmarokkaantjes’ durfde neer te pennen in een editoriaal. Gedraagt zich rechts achter een links masker. ‘Niet populair bij de collega’s’ is het meest gigantische understatement denkbaar. Zit soms zielig te wezen in het Antwerpse Ciro’s of strompelt over het Mechelseplein met corpulente boodschappentassen na net iets te veel Bollekes. De Persgroep houdt hem aan boord omdat hij niet zomaar zonder gedoe tot zinken kan worden gebracht. ‘Diene mens met zijne hondenkop’, hoorde je vroeger al eens bij de beenhouwer. Zijn snoeiharde analyses zijn gesnoeid.

  Wout Van Aert

  Fietst veel. Wint wanneer de beste niet meedoet. Is dan content.

  Ieder jaar, wanneer de bladeren beginnen te vallen, begint naast het paddestoelen- het veldritseizoen. Een sport die door enkele tientallen bewoners van de Kempen beoefend wordt, naast het bolderen-met-de-ogen toe, dat eerder een zomersport is. Veldrijden is wereldnieuws in Vlaanderen dankzij de Regimepers. Even saai als de paddestoelen zien groeien. Een uur rijden ze rondjes. Netjes achter elkaar. De eerste wint dan. De bezoekers, in verregaande staat van dronkenschap verkerend, worden wakker gehouden door het hysterische gekrijs van een omroeper. Na een uur wint Mathieu van Der Poel. Als die niet meedoet, wint Wout van Aert. Doet die ook niet mee, dan wint een onbekende. Een Kempenaar. Wout Van Aert is een ernstig man. Hij lacht nooit. Zijn amorfe blik bewijst dat bij iedere mens inderdaad nog genen van de Neanderthaler aanwezig zijn, bij sommigen meer dan bij anderen. In interviews is hij minder sterk dan in fietsen. Hij vermijdt iets interessants te vertellen over de koers, omdat er gewoon niets interessants over te vertellen is. Het weigeren van het uitspreken van woorden met meer dan twee lettergrepen is standaard (aangezien er maar twee goede veldrijders zijn ?). Wout kijkt ook ieder jaar uit naar het Wereldkampioensschap. Naast de collega Kempenaars doen er dan twee wielrenners uit Zimbabwe mee, een Chinees en twee Cambodjanen (waarvan één een been verloor door een landzwijn – of was het een landmijn ?-). Aangezien er maar vier “Belgen” mogen meedoen, mag algemeen aanvaard worden dat het makkelijker is om wereldkampioen te worden dan om een doorsnee veldrit te winnen (dan doen 26 Kempenaars mee). Tenzij Mathieu van Der Poel meedoet. Die rijdt altijd sneller dan Van Aert. Hetgeen gewoonweg oneerlijk is.

  Assita Kanko

  Uit Boerkini Faso

  Dan komt er eens een gearticuleerde en geëngageerde politica de arena binnen met doordachte argumenten en onthutsende ervaringen en meteen gaan de groen-rode zwartkijkers een verongelijkte zeurmarathon lopen. Ze kunnen er gewoon geen chocola van maken dat een niet blanke vrouw (en dus minder erg dan een blanke vrouw en helemaal minder erg dan een blanke man) een ‘rechtse’ overtuiging heeft ontplooid. Zo werkt dat niet in een democratie, sist hun innerlijke gollem. Kanko’s boek ‘Omdat je een meisje bent, verhaal van een besneden leven’ vat samen waarover het echt gaat in de politieke strijd. Een negermop eindigt meestal bij het laatste glas. De blijvende vooroordelen van de bleke weldenkenden liggen voortaan open en bloot in de vitrine.

  Nahima Lanjri

  Lanjri (uitgesproken als Lingerie)

  Begon als assistente van Wivina Demeester en moest omringende gasten verhinderen Wivina als receptietafel te gebruiken. Is vaag allochtoon in de ogen van de meeste allochtonen. Vindt Gelijke Kansen blijkbaar belangrijk. Heeft ook iets tegen armoede. Minder stabiel van karakter en gemoed. Haar mogelijke schepenzetel in Antwerpen bezorgde Bart De Wever een indigestie en hielp om de CD&V in het college te vervangen door de SP.A. Zelf blijft ze vinden dat ze na 15 jaar parlementair mandaat ook wel eens aan haar mogen denken in de partij. Is getrouwd met Guy Fransen van Het Mediahuis. Deze fietsfreak toont zich graag op Facebook in strakke short die te kort is. Pocht tijdens zatte bui graag over de tijd toen hij samen met Jos Geysels het cordon sanitaire uitvond. Heeft eigenhandig ‘zijn’ krant in Antwerpen gekelderd. Lanjri is niet enkel blind voor zijn nerveus gebekketrek, maar ook voor de rauwe realiteit in Borgerhout waar ze woont. Behoort tot de ACW-vleugel, schaamtevol omgedoopt tot Beweging.net. Net een beweging dus zoals Nahima net talentvol lijkt in pakweg Het Nieuwsblad en De Standaard.

  Jinnih Beels

  Prinses Jinnih

  Een straffe madame, oordeelde fijnproever Tom Meeuws toen Jinnih werd geschapen in de socialistische Hof van Eden. Binnen Verzameld Links aanbidt men haar als de Vlaamse Michelle Obama. Zoveel verafgoding voor iemand die tenslotte van de straat komt, zoals ze het zelf uitdrukt. Mevrouw Beels wou best boezemvriendin van mevrouw Meyrem worden, maar het politieke DNA vloekte. Uitwisselen van genetisch materiaal ligt gevoelig in die kringen. Over haar liefdesleven is Jinnih zoals gebruikelijk bijzonder transparant. Haar slogans ? ‘Mannen afpakken is makkelijker dan boeven pakken’. Haar veiligheidsbeleid vat ze samen als ‘Ni vies van de polies’. Zo jammer dat ze bij de politie niet even geliefd is als bij de fossiele SP.A’ers. Ook hier een motto ‘Liever een lid dan een kaart’. Intussen is ze partijlid, is ze verkozen en is ze benoemd tot schepen. Wie zal ze op de post Onderwijs via haar bevoegdheid Inburgering zich eens gaan laten aanpassen ? Die Jinnih ! Wat rijst ze snel omhoog, gelukkig ongehinderd door bagage. Op de nieuwssite van de KU Leuven zegt ze liever aan de rand van een groep te staan dan er binnenin. Jinnih is binnen.

  Wachtwoord vergeten?
  Wachtwoord kwijt? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via de e-mail.
  We delen geen persoonlijke gegevens met derden.