ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Opnieuw conservatieve stem voorgoed verbannen van Twitter, helaas was het een satirische stem… – 't Scheldt

Opnieuw conservatieve stem voorgoed verbannen van Twitter, helaas was het een satirische stem…

Een satirische video van Carpe Donktum over ‘fake news’ werd onverwacht door President Donald Trump naar zijn 82,4 miljoen volgers getweet. De video ging viraal. Waarop Twitter besloot om de satiricus voor eeuwig en altijd te verbannen…

Featured Video Play Icon

Eerder deze week gooide Twitter de beruchte Engelse conservatieve Katie Hopkins voorgoed van haar platform. Een gewaagde zet want Hopkins had zo maar even 1,1 miljoen fans op Twitter.

Hopkins is ondertussen uitgeweken naar het alternatieve platform ‘Parler.com’. Daar heeft ze op dit moment 25.000 fans.

Vanmorgen ging Twitter verder op haar elan, en schrapte ze de conservatieve humorist “Carpe Donktum” voorgoed als gebruiker.

Carpe Donktum is de schuilnaam van een satiricus die ‘memes‘ (grappige video’s of beelden) maakt om te spotten met links en progressief Amerika. De man achter Carpe Donktum geeft toe dat hij een grote fan is van Donald Trump.

Carpe Donktum had al enkele tijdelijke ‘bans’ opgelegd gekregen van Twitter, vier dagen geleden gebeurde er iets wat de emmer bij Twitter deed overlopen.

Vier dagen geleden tweete Donald Trump namelijk een filmpje van Carpe Donktum over ‘fake news” naar zijn 82,4 miljoen (!) volgers. De video genereerde op enkele dagen tijd 14 miljoen views.

In de video zien we een fake CNN reportage over een blanke baby die achter een zwarte baby aanloopt. Op het beeld verschijnt de tekst “Terrified Todler [sic] Runs From Racist Baby” en “Racist Baby Probably a Trump Voter”.

De video verandert dan van toon en laat zien waar de beelden van de twee kinderen echt vandaag kwamen. De beelden eindigen dan met een waarschuwing voor het publiek om op te letten voor fake news. De kijker leest: “America is not the problem. Fake news is” en “If you see something, say something. Only you can prevent fake news Dumpster fires”.

Van zodra Trump de video tweette kreeg de post van Trump een waarschuwing opgekleefd van Twitter, namelijk dat het om ‘gemanipuleerde media’ ging. Blijkbaar hebben ze bij Twitter nog niet gehoord van ‘satire’.

De originele beelden van het tweejarige blanke en tweejarige zwarte jongetje die in elkaars armen vallen op straat staan al sinds september 2019 op het internet. Omdat het een absoluut feel-good filmpje is was het al door honderdduizenden mensen bekeken en had CNN er al een reportage over gemaakt, in het echt dus.

Het is dat filmpje dat Carpe Donktum inspireerde om er een satirische versie van te maken. In de VS zouden er onder de Trump aanhangers mensen geweest zijn die niet doorhadden dat het om satire ging en echt geloofden dat het blanke jongetje een witte kleine racist was die voor Trump stemde.

Naar verluidt legde het digitale rechtenbedrijf Jukin Media uit Californië een klacht neer bij Twitter wegens inbreuk op de auteursrechten. Het bedrijf vertegenwoordigt de papa van het zwarte kindje in de video. Die zal het niet leuk gevonden hebben dat door de tweet van de President een satirische versie van zijn feel-good filmpje viraal is gegaan.

Zowel Twitter als Facebook haalden ondertussen de video off-line.

U heeft geluk dat U bij ‘tScheldt bent, want wij beschikken over de ondertussen overal verdwenen video.

***

U last dit het eerst op ‘tScheldt. Kies een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *