ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Openbare omroep de uitputting nabij – 't Scheldt

Openbare omroep de uitputting nabij

Onrustwekkende, confronterende enquête bij het personeel van de openbare omroep. Maar liefst 1/3 van het personeelsbestand dat de omstandige bevraging heeft ingevuld en teruggestuurd, zegt zich uitgeput te voelen, een burn-out nabij. Net niet de helft – 4 op 10 – zegt door de verhoogde werkdruk ten prooi te zijn aan stress. Griezelige cijfers! Of toch niet?

Onrustwekkende, confronterende enquête bij het personeel van de openbare omroep. Maar liefst 1/3 van het personeelsbestand dat de omstandige bevraging heeft ingevuld en teruggestuurd, zegt zich uitgeput te voelen, een burn-out nabij. Net niet de helft – 4 op 10 – zegt door de verhoogde werkdruk ten prooi te zijn aan stress. Griezelige cijfers! Of toch niet?

De vrijgestelde vakbondsmannetjes stonden gelijk op de eerste rij om met een beschuldigende vinger naar ‘de besparingen van de voorbije jaren’ te wijzen. De besparingen! Welke besparingen? Bij de VRT werkten anno 2017 meer dan 2107 voltijdse equivalenten. Exact 8,5 (!) minder dan het jaar daarvoor. Die halen overigens niet allemaal de 38-urige werkweek, verre van. De openbare omroep grossiert in deeltijds werken, 4/5den, rouwverlof, borstvoedingsverlof, Santiago de Compostella-time-out, herbronning, bijscholing, recuperatie weekendwerk en avondwerk, zwangerschapsverlof enzovoorts. Burn-out en stress komen daar nog eens bovenop. Natuurlijk is de ‘werkbelasting’ dan een werkpunt! Een leger soldaten dat naar de oorlog moet, zit thuis het geweer te poetsen. Of rijdt het gras af.

Erotisch gekreun

Leerrijk om u van de toestand op het terrein te vergewissen is een uitgebreide rondleiding door de gebouwen van de openbare omroep. Trek een paar stevige stappers aan. Het gaat toch al gauw om een paar kilometer eindeloze gangen. U loopt achter de beëdigde gids aan alsof u oprecht geboeid bent door de werkdruk en de democratische, educatieve opdracht van de VRT. Maar u loert kwansuis door elke kantoordeur – en het zijn er veel – die is blijven openstaan. Soms zie je helemaal niets: het betrokken vrouwelijk personeelslid is met afkolfvakantie. Soms zit er onder een loden kantoortafel iemand het vaste 02-inlichtingennummer te repareren. Geen nood evenwel! In kantoor L109 zit een redactrice van Friedl’ Lesage te wroeten in het verzameld werk van Murakami, ter voorbereiding van een vraag omtrent Murakami aan de eerstvolgende praatgast. In kantoor F205 is een stagiair doende met het alfabetisch ordenen van de fichebakken van Michel Wuyts zodat deze ruim op tijd en met facts and figures gewapend naar de Giro/Tour/Vuelta 2019 kan vertrekken. Uit kantoor M207 lijkt zelfs erotisch gekreun op te stijgen. Het betreft Ruth Joos die al drie dagen Homo Sapiens zit te lezen in functie van een vraag omtrent Noah Harari aan de eerstvolgende praatgast. Kantoor G069 is een ‘pop-up’ discotheek: het Studio Brussel politbureau is in conclaaf bijeen om bij geheime stemming te beslissen of Oscar and the Wolf op Stubru best kan of op Stubru juist niet mag. In kantoor H204 jubelt een magistrale Bach: Klara-bazin Chantal Pattyn is aan het werk! Tussen een opera in Parijs, een blote Fabre in Amsterdam en Drie Zusters van Tsjechov door Theater Zuidpool. Ge zoudt voor minder door een burn-out worden geveld!

Wetstraat-kers

Kers op de taart van het geleide bezoek is het betreden van het journalistieke walhalla: de politieke redacties van radio en televisie. Nooit eerder zult u zoveel meisjes en jongens elkaar voor de voeten hebben zien lopen als in het kloppend hart van onze objectieve nieuwsverstrekker. Het Journaal. Terzake. Voor de dag. Na de dag. Panorama. De afspraak. De afspraak op vrijdag. De Zevende Dag. Het Journaal Laat. Het Middagjournaal. Sterverslaggevers, technici, cameralui, chauffeurs, redacteuren, redactrices, praatgasten, knippers, plakkers, eindredacteuren. En de gezichten van al die veel bekeken topprogramma’s natuurlijk. Martine en Phara bevinden zich vanaf 15u00 in de plamuurwerkplaats. Achter gesloten deuren. Die twee krijgt u niet te zien. Kathleen ‘Euh’ Cools en Annelies Beck lopen wel vrij rond. De kunst is stilletjes voor één van die vele glazen kooien te blijven rondjes draaien. Alsof u daar ook werkt. Geen mens die er op let. Tracht overal mee te luisteren naar wat in dat immense kantoorlandschap journalistiek, ideologisch en objectief wordt beslist. Vang op de politiek-correcte marsorders en ideologische directieven. Maar kijk uit voor stress, acute depressie of – godbetert – een echte VRT-burn-out! Tot stakens op woensdag 13 februari 2019!

Suskewiet

Foto’s: de foto’s bij dit stuk komen uit ‘de expeditie naar de VRT’, een reisverslag van de in Gent wonende West-Vlaamse blogster BySilke. De foto’s zijn maatschappelijk relevant omdat uit het reisverslag bleek dat na 16 uur de VRT alleen nog maar scheen te bestaan uit…lege gangen.

*
Op de ‘tScheldt redactie staat een anti-burn-out-ijskast. Gelieve ons te steunen deze ijskast gevuld te houden met een keure aan Vlaams geproduceerde bieren. Vooral die van het type donkerbruin en zwaar zonder dewelke wij verwachten ten prooi te vallen aan tal van burn-outs op de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *