ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Openbaar Ministerie eist 2 jaar gevangenis met uitstel tegen Office Shop eigenaar uit Sint-Antonius Zoersel – 't Scheldt

Openbaar Ministerie eist 2 jaar gevangenis met uitstel tegen Office Shop eigenaar uit Sint-Antonius Zoersel

In Sint-Antonius Zoersel heeft de eigenaar van een kantoor-en computerwinkel jarenlang mensen en bedrijven opgelicht… Het Openbaar Ministerie eist nu een gevangenisstraf, maar het onderzoek is al zo lang bezig dat justitie alle krediet bij de slachtoffers verloren heeft…

Het net rond Peter D, de eigenaar van de kantoor- en computerwinkel Office Shop uit Sint-Antonius Zoersel begint langzaamaan te sluiten. De recente vordering van een gevangenisstraf met uitstel door het Openbaar Ministerie kan echter weinig gesmaakt worden door de talloze slachtoffers die Peter D in de wijde omgeving van Zoersel maakte.

Peter D is een ondernemer die in de beginjaren 2000 voor de eerste maal door de mazen van het net glipte naar aanleiding van enkele faillissementen. Enkele jaren later begon hij opnieuw met een kantoorwinkel op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel onder de naam Office Shop.

In 2014 werd er een klacht ingediend bij een onderzoeksrechter te Antwerpen voor oplichting en misbruik van vertrouwen. In het daaropvolgende onderzoek werden er twee huiszoekingen verricht en kwam er volgens het Openbaar Ministerie een hele reeks misdrijven aan het licht.

Zo organiseerde Peter D een kluwen van bedrijfjes en plaatste hij in deze vennootschappen stromannen uit Nederland om zelf aan het gerecht te kunnen ontsnappen. In het kluwen van bedrijven ging het ene na het andere bedrijf failliet. Met zijn bedrijven lichtte Peter D verschillende mensen op zoals de bekende zanger Pita uit Mechelen. Er is sprake van faillissementsmisdrijven, fictieve maatschappelijke zetels, ontdraging van activa, misbruik van vertrouwen, ruïneus en artificieel krediet, fictieve intra-groepsfacturen, oplichting en valsheden.

De eerste klachten tegen Peter D en zijn vennootschappen dateren al van in 2012 toen verschillende werknemers naar de politie stapten om klacht neer te leggen wegens het niet betalen van lonen of ontslagvergoedingen. Hier begint dan ook het aantoonbare verhaal van het falen van justitie. In plaats van actie te ondernemen en een malafide ondernemer, met een voorgeschiedenis van faillissementen, het gebruik van stromannen, het gebruik van fysiek geweld, te stoppen, deed justitie…. niets.

Het is pas nadat er in 2014 een klacht met burgerlijke partijstelling werd neergelegd dat er een onderzoek werd opgestart. Het is duidelijk dat er zeer veel onderzoeksdaden werden verricht en dat de onderzoeksrechter zeer grondig te werk ging. Maar we zijn ondertussen 6 jaar verder en het is nog niet eens tot een proces gekomen. Dat wil zeggen dat Peter D ondertussen ongestoord zijn gang kon gaan en zijn praktijken wist verder te zetten tot en met zelfs het oprichten van buitenlandse vennootschappen en verder geknoei met personeel.

De onderzoeksrechter legde het netwerk rond Peter D bloot en het Openbaar Ministerie vordert nu straffen tegen Peter D, zijn vrouw en twee stromannen, Raoul H en Robert V.D., die de boel mee hielpen belazeren.

Tegen Peter D wordt twee jaar gevangenis geëist, maar omdat het onderzoek zo lang duurde vraagt het OM zelf dat het om een straf met uitstel zou gaan. Daarnaast vraagt het OM een boete van 2000 Euro en een beroepsverbod van 10 jaar.

Voor iemand die jarenlang tientallen mensen en bedrijven heeft opgelicht, alle schulden van zijn vennootschappen afwentelde op de samenleving en ondertussen koketteerde met zijn dure vrienden uit de nationale en internationale showbizz, is een gevangenisstraf met uitstel niet meer of minder dan een cadeautje van de staat.

Justitie botst hier op haar gebreken. Het onderzoek duurde 3 jaar (2014 – 2017). Het Openbaar Ministerie had twee jaar nodig voor haar eindvordering (2017 – 2019). Vervolgens kwam de fase van de Raadkamer en een eerste inleidende zitting. Nu blijken partijen bezig met het uitwisselen van conclusies. Vanaf de eerste klacht bij de politie (2012) tot en met vandaag zijn er al 8 jaar verstreken. En het eigenlijke proces moet nog komen. Als we ervan uitgaan dat Peter D nog in beroep gaat tegen het te verwachten vonnis zal heel deze zaak meer dan 10 jaar geduurd hebben. Dat is geen justitie, dat is geen ‘recht’ voor alle mensen en bedrijven die slachtoffer werden van Peter D.

Een grote en belangrijke les voor de lezers van ‘tScheldt…. klacht indienen bij de politie in dit soort van zaken van oplichting heeft totaal geen zin. Alleen een klacht met burgerlijke partijstelling waarvoor je moet betalen bij een onderzoeksrechter lijkt te werken om iemand voor de rechtbank te krijgen in een strafrechterlijke procedure.

***

Lees ook: Broer van Grace Jones woonde in bij fraudeur uit Sint-Antonius Zoersel

***

Steun de onderzoeksjournalisten van ‘tScheldt. Kies een abonnement:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *