ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Op cruise met Paul Lembrechts de baas van de VRT? – 't Scheldt

Op cruise met Paul Lembrechts de baas van de VRT?

Wie de media zo’n beetje volgt weet dat er iets niet pluis is aan de top van de VRT. In het kort komt het erop neer dat er heibel is tussen de nr 1 en de nr 2. Terwijl nr 1 op cruise gaat, gaat nr 2 lunchen met het Vlaams Belang. Het eerste mag, het tweede blijkbaar niet…

Wie de media zo’n beetje volgt weet dat er iets niet pluis is aan de top van de VRT. In het kort komt het erop neer dat er heibel is tussen de nr 1 en de nr 2.

Het schaakbord uitgelegd

We schetsen even de situatie. De VRT heeft aan de ene kant een directiecomité en aan de andere kant een raad van bestuur.

In het directiecomité zitten 6 mensen, mediaprofessionals, zij runnen de VRT. De directie wordt voorgezeten door Paul Lembrechts. Hij is de CEO van de VRT.

De raad van bestuur bestaat uit 12 mensen. Zij worden door de Vlaamse Overheid gekozen om te zetelen in de raad van bestuur. Zij zijn voornamelijk politiek gelieerd. De raad van bestuur zet de bakens uit voor de VRT als staatsomroep van de Vlaamse Overheid. Voorzitter van de raad van bestuur is sinds 2010 Luc Van den Brande, een CD&V-er.

Het conflict uitgelegd

Het conflict situeert zich binnen het directiecomité. Dat comité bestaat uit 6 mensen te weten, Paul Lembrechts (Gedelegeerd Bestuurder), Peter Claes (Media en Productie), Lieven Vermaele (Financiën en Operaties), Liesbet Vrieleman (Informatie), Stijn Lehaen (Technologie en Innovatie) en Hans Cockx (HR).

Binnen dat comité wordt nu een schimmig en uiterst vuil gevecht uitgevochten tussen de nr 1, voormalig veearts Paul Lembrechts, en de officieuze nr 2, media-man Peter Claes.

Lembrechts verwijt Claes in essentie dat die laatste manipulatief, polariserend en deloyaal zou zijn.

CEO Lembrechts overtuigde zijn 4 overige directieleden om een brief te schrijven naar de raad van bestuur om daarin het ontslag te eisen van Peter Claes. Tot zijn grote verwondering en afgrijzen ging de raad van bestuur daar niet mee akkoord. Om het conflict niet ten top te drijven werd Claes door de raad van bestuur voorlopig op non-actief geplaatst. Er werd een bemiddelaar aangezocht om de machtsimpasse te ontzenuwen.

De VRT zou de VRT niet zijn of het gemorrel in de hoogste machtsstructuren werd naar buiten gelekt, niet druppelsgewijs, maar zwembadsgewijs.

Elke gazet in Vlaanderen is ondertussen benaderd door iemand van de VRT die meent de waarheid in pacht te hebben om artikels te sturen in het voordeel van of Lembrechts of Claes.

Verschillende kijk op de toekomst van de VRT

Buiten het feit dat er inter-persoonlijk een probleem is gerezen tussen CEO Lembrechts en zijn nr 2 Peter Claes spelen er blijkbaar nog enkele strategische problemen een rol. Zo vecht Lembrechts een strijd uit met de Vlaamse Overheid om de VRT nog meer geld te geven. Claes aan de andere kant zou tegen verschillende politici hebben gezegd niet zo’n probleem te hebben met een slankere VRT. Hij zou dat in een nu fel gecontesteerde lunch hebben gezegd tegen enkele NV-A-ers. Ook het gesprek zelf tussen Claes en de NV-A zou hem kwalijk worden genomen. Wat lichtelijk bevreemdend is want de VRT is in essentie een door de politiek gestuurd orgaan. Het lijkt dan ook logisch dat er vele gesprekken zijn in de marge van de politiek.

Bijkomend stellen veel mensen zich vragen bij de door Lembrechts gehanteerde methodes om Claes ontslagen te krijgen nadat Claes vorig jaar notabene nog een positieve evaluatie kreeg. Een ontslag zonder zware fout zou leiden tot de verplichte uitbetaling van een riante uittredingsvergoeding aan Claes (volgens bepaalde bronnen 700.000 euro).

Van zo’n ontslagvergoeding liggen ze bij de VRT niet wakker want die wordt toch betaald door de Vlaamse man en vrouw in de straat. Elke jaar betaalt iedere Vlaming trouwens zo’n 41,2 euro voor de VRT, dat komt neer op een speelpot van ca 270 miljoen euro per jaar.

Het gevecht in de media

Alsof het grote publiek er zou van wakker liggen wordt het gevecht gevoerd in de media.

De bitsige strijd aan de top van de VRT en de fall-out in de klassieke media is een publieke staatsomroep onwaardig. Het toont aan dat er een groep zogenaamde mediaspecialisten te veel geld van de Vlaamse man en vrouw in de straat ter beschikking krijgen om TV en Radio te maken. Er zijn zoveel hoofden aan het -tig koppige monster dat de VRT heet, dat het spel eigenlijk niet draait om TV en Radio maken, maar gewoon om macht. Macht, geld, prestige, titels en alle geplogenheden die daarbij komen kijken.

Onkostennota’s

‘tScheldt zou normaal geen letter inkt verspillen aan de interne machtsstrijd van de VRT, net zomin als we inkt willen verspillen aan de aanval van een fazant op een groot rode-bosmieren-nest in het bos van Halle-Zoersel, als er gisteren niet dat ene berichtje verscheen in De Morgen en Apache.

In zijn afwezigheid is men op de VRT begonnen om alle ingediende onkostennota’s van de man in het oog van de storm, Peter Claes, te controleren.

Dat is een truc uit het boekje van mediamogul Rupert Murdoch. Als Murdoch iemand wil ontslaan aan de top van één van zijn kranten of TV stations zegt hij heel eenvoudig: “Start digging in the expenses, you will always find a reason for termination, true or not.”

En kijk, onze woorden waren nog niet koud, of wat voor soort artikelen verschenen er in de pers?

“Onkostennota’s Peter Claes verraden geheime lunch meeting met het Vlaams Belang.”

Vermits Vlaams Belang nog altijd het voorwerp is van een cordon sanitaire, is een gesprek tussen Claes en Vlaams Belang voor de VRT blijkbaar een reden om hem zwart te maken en wegens zware fout te ontslaan. Bij een zware fout is het zo dat je de ontslagene niet moet uitbetalen, dus de boodschap is… “zoek de zware fout”.

Niet één medium heeft de ballen om te zeggen dat ingediende onkostennota’s worden goedgekeurd door een hogere in rang, in dit geval Lembrechts. Het achteraf gaan herinterpreteren van onkostennota’s is een Stalinistische methode van waarheidsvervalsing.

Niet één medium heeft de ballen om te zeggen dat een lunch met het Vlaams Belang even normaal is of zou moeten zijn als een lunch met de CD&V of de NV-A en zelfs verstandiger is, omdat deze partij ondertussen de grootste is geworden in Vlaanderen.

Op cruise

Als de professionaliteit van VRT-directeurs blijkbaar afhangt van hun lunches en onkostennota’s dan vragen wij ons af wat CEO Paul Lembrechts dan in godsnaam deed aan boord van de Costa Mediterranea, een luxe cruiseboot die 11 dagen lang onder de vlag van Radio 2, van 22 september 2019 tot 2 oktober 2019, 7 zonnige steden in 4 landen aandeed, vanuit Amsterdam tot in de Middellandse Zee.

Terwijl de VRT moest onderhandelen met de Vlaamse Overheid over een nieuw decreet, bevond CEO Lembrechts zich volgens verschillende bronnen dagenlang aan de rijkelijk met alcohol overgoten feestdis op een cruiseschip.

Een situatie zo’n beetje te vergelijken met de Australische eerste minister Scott Morrison die vond dat het OK was om op vakantie te gaan in Hawaï terwijl zijn land in brand stond.

Misschien is het tijd dat ook de onkostennota’s van CEO Lembrechts eens onder de loep worden gehouden? Of doen ze dat bij de VRT alleen maar bij mensen die men wil ontslaan?

***

Wij zouden ook graag 270 miljoen euro per jaar subsidies krijgen. En op cruise gaan tijdens de werkuren. Helaas pindakaas. Wij moeten zelf werken voor onze boterham. Steun ‘tScheldt. Kies een abonnement:

 

3 reacties op “Op cruise met Paul Lembrechts de baas van de VRT?

  1. De roep om de rode stasizender uit de ether te halen klinkt steeds luider ,maar dank zij de domme kijkers van het type ,zeepjes fanaten , domme spelletjes gapers ,en belachelijke sitcom aanbidders ,zal er niet snel iets veranderen ,ik vraag mij dan ook af wat de andere waakhonden in het directie comité hieraan gaan doen.
    mee aan de dikke vetpotten blijven zitten blijkbaar

  2. De roep om de rode stasizender uit de ether te halen klinkt steeds luider ,maar dank zij de domme kijkers van het type ,zeepjes fanaten , domme spelletjes gapers ,en belachelijke sitcom aanbidders ,zal er niet snel iets veranderen ,ik vraag mij dan ook af wat de andere waakhonden in het directie comité hieraan gaan doen.
    mee aan de dikke vetpotten blijven zitten blijkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *