Onvrij, ongezond, ondemocratisch – 't Scheldt

Onvrij, ongezond, ondemocratisch

De coronacrisis is dan wel niet om te lachen maar de belachelijkheid van sommige maatregelen ertegen is alvast wel om mee te huilen…

De coronacrisis is dan wel niet om te lachen maar de belachelijkheid van sommige maatregelen ertegen is alvast wel om mee te huilen.

**

Is het werkelijk nodig om de braafste burgers boetes op te leggen die bij niet-betaling tot een gevangenisstraf kunnen leiden? Alsof er plaats is in den bak. Dus gaan verkrachters, rovers en drugdealers minder moeten brommen dan geverbaliseerde coronista’s. Bepaalde politielui dromen blijkbaar van een politiestaat en rijden opgedraaid door de straten tuk op overtreders die ze kunnen afblaffen.

Er bereiken ons getuigenissen uit het Antwerpse Wilrijk waar groepen van zo’n 20 à 30 allochtonen in het wild lopen terwijl de combi er wijselijk met een bocht omheen pirouetteert. Gelijkaardige signalen uit het Brusselse en een paar centrumsteden. Staat men trouwens wel eens stil bij de testosteronbom die tikt? Eens de ‘kwetsbaren’ weer officieel buiten mogen gaan spelen zullen we die aan de horizon verdwenen misdaadcijfers vlug genoeg weerzien. We zijn zelf als bemande camera getuige geweest van hufterig gedrag door geüniformeerde types die er duidelijk pap van lusten om iedereen in de pas te laten lopen. Dit mag echt niet al te lang meer duren of de Vlaming lapt nog meer de stringente regels aan zijn laars. We leven hier tenslotte niet in Zweden waar wel een vertrouwensrelatie bestaat tussen gezagsdragers en bevolking. Het voordeel van de twijfel regeert voorlopig maar er borrelt iets rancuneus binnenbuiks. Soms lijkt 2024 in de geesten dichterbij dan de steeds verder schuivende einddatum van het corona-regime.

Waarom mag een dierenkapsalon niet open? Degene die kapt staat toch op veilige afstand achter een toonbank? Wat is het verschil met de toonbank van een uithaalbar of van een bakker? Ah, het is niet-essentieel. Wie ontwart de knopen ontwarren, niet enkel van het hondje maar vooral die van de nakende faillissementen? Nu men in China bewezen heeft dat breed testen én quarantaine voor de getroffenen beter werkt dan louter lockdown mag men de term niet-essentieel best eens wat minder willekeurig en amateuristisch gaan definiëren.

In De Morgen van vrijdag 27 maart houdt Saskia De Coster terecht een warm pleidooi om niet te kiezen voor het Franse regime ‘dat veel weg heeft van een gevangenisregime voor minderjarigen’. En in De Standaard van diezelfde dag lezen we in het opiniestuk ‘De viroloog regeert het land’ van wetenschapshistoricus Bert De Munck hoe sedert de 19de eeuw de bevolking haar gezondheid in handen legt van experts. Wetenschappers neigen echter te goeder trouw eerder tot cijfers en statistieken dan tot de noden en gevoelens van het individu.

Intussen spelen er talloze dragers van mondmaskers al te graag dokterke. Dokter Van Ranst op zijn beurt wisselt van trui naargelang de kleur van het decor waarin hij optreedt. Als hij naast president Trump zou hebben gestaan, dan had hij abrupt diens microfoon afgepakt, balkte hij in De Afspraak. Yeah, right. Gelukkig duurt het van crisis tot normalisering nog een jaar, althans volgens Marc, die staat voor het nieuwe normaal. Waarom ineens geen 10 jaar? Dan mogen we nog 3650 keer van zijn présence smullen. Op één voorwaarde: hij moet een mondmasker dragen. Sommigen zouden zich dat ook willen voorstellen bij Ben Crabbé, maar de afleveringen van diens spelshow die we nu zien zijn al eind jaren 90 opgenomen. In 2040 komt de versie mét mondmasker. Is door de VRT beloofd.

***

Steun ‘tScheldt met een abonnement:

2 reacties op “Onvrij, ongezond, ondemocratisch

  1. Kan iemand mij zeggen waarom een krantenwinkel levensnoodzakelijk is en een vb kledingwinkel, slotenmaker, tuincentrum… neigt
    Is dat werkelijk omdat de regimepers dit eist, of omdat sigaretten en Lotto de staat miljoenen opbrengen?
    Het mag van mij maar stop dan met die heilige pershypocrisie. Of omdat er meer mensen van longkanker moeten sterven dan van Corona.
    Wat een beleid met dweil drie Michel aan het hoofd van de in rust gedompelde geldverslindende juiste kant van de geschiedenis.

  2. Vandaag vernomen dat “politicoloog ” Carl DeVos ” zijn “objectieve” mening in het rioolblad ventileert over wat na de crisis zou moeten gebeuren dat enkel een Vivaldi regering mogelijk is , en “de roep op nieuwe verkiezingen ” gestraft moet worden met een “levenslange politieke quarantaine ” !
    Dit “objectieve ” heerschap ambieert duidelijk een vetbetaald postje in de linkse vriendenkring en wil alles wat naar Vlaamse partijen ruikt meteen naar de vergetelheid sturen ,ik wist niet dat politicoloog een beroep was en je daar een master voor kon halen ,in een niet zo ver verleden werden in Stalin land- blijkbaar zijn favoriete land – sujetten zoals hij verbannen naar de goelags om er te creperen ,.Deze “democraat” krijgt steevast een forum waar hij zijn frustraties kan loslaten op het ‘domme’ plebs en dat dient gestopt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *