ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ontvette hesp moet Vlaanderen gezonder maken – 't Scheldt

Ontvette hesp moet Vlaanderen gezonder maken

Dat de besparingsvoorstellen van de Vlaamse Regering Jambon I voor heftige reacties zouden zorgen, was zelfs zonder een artritische Frank Deboosere gemakkelijk te voorspellen. We houden er twee tegen het licht: de geplande besparingen in de kinderbijslag en in het universitaire onderwijs

Dat de besparingsvoorstellen van de Vlaamse Regering Jambon I voor heftige reacties zouden zorgen, was zelfs zonder een artritische Frank Deboosere gemakkelijk te voorspellen. We houden er twee tegen het licht: de geplande besparingen in de kinderbijslag en in het universitaire onderwijs.

Kinderloze ecologie

Het wordt ons elke dag ingepeperd: we zijn met veel te veel mensen op de aardkloot. Bij de geboorte van elke nieuwe Merel, Mohammed of Kevin springt onze ecologische voetafdruk met een kwantumsprong in de even ijle als vervuilde lucht. Geen kinderen in de Lage Emissie Zone! Daarom is het vreemd dat het terugschroeven van de kinderbijslag voor het derde kind zoals voorgesteld door de Vlaamse Regering Jambon I zo veel commotie en commentaar losweekt. Wie met een condoom om in het pikkedonker van jetje geeft, is ecologisch toch voorbeeldig bezig? Er komt geen kind van al dat gehannes en de windmolens tussen Sint-Niklaas en Wetteren kunnen de schone elektriciteit elders aanwenden: in ziekenhuizen, asielcentra en de doucheruimtes van de Antwerpse gevangenis. Dat het kroostrijke gezin stillekes aan een reliek uit het rijke Vlaamse roomse leven wordt, ligt vooral bij CD&V erg moeilijk. De christendemocraten verzetten zich al jaren tegen een aan het inkomen getoetste kinderbijslag. Elk kind is even veel waard! De kinderen Albert Frère, Colruyt, Tobback en Stella Artois hebben evenveel recht op kinderbijslag als de koters van een werkloze staalarbeider in Charleroi.

Dat er in Vlaanderen straks minder witte kindjes zullen zijn omdat Jambon I op de kinderbijslag voor het derde kind kort, kan het probleem niet zijn. En al helemaal niet voor het lekkere warme midden van het gammele CD&V-bed dat door Hilde Crevits en Wouter Beke moet worden gedeeld. In Nigeria, Egypte, Lagos, Jemen en de Democratische Republiek Congo staan miljoenen kindjes te trappelen om ons qua tewerkstelling, sociale zekerheidsbijdragen en voortschrijdende vergrijzing uit de miserie te helpen.

Relationele rimpeling

Het Turnhoutse groene geweten Jos Geysels merkt op dat een stevige kinderbijslag de meest wenselijke hefboom is om kinderen uit de armoedezone weg te houden. Klinkt erg goed, empathisch en maatschappelijk bezorgd. Maar is het ook waar? Zou het niet waar kunnen zijn dat veel vrouwen en mannen net iets te lichtzinnig aan het vervaardigen van kinderen beginnen om deze schepsels van eigen makelij vervolgens bij de minste relationele rimpeling verweesd achter te laten? Zou het niet kunnen dat bij elkaar blijven de beste remedie is tegen de armoedeval? Niet alleen financieel en materieel. Maar ook pedagogisch, emotioneel en cultureel? ‘Knack’ kopt dat 1 op de 5 tieners met psychische problemen kampt. Daaronder de vraag: ‘Wat kunnen ouders doen?’. Samen blijven in goede en kwade dagen, antwoordt ons gezonde boerenverstand spontaan. Geysels kent de armoedeproblematiek voldoende goed om ook te weten dat kinderbijslag in meer biotopen dan wordt aangenomen als een inkomensgarantie en/of vervangingsinkomen wordt beschouwd. Of als een leuke bonus die via Western Union naar elders kan worden getransfereerd.

Schuim pissen

Conner Rousseau, de nieuwste posterboy van de SP.A op wiens frêle schouders de zware taak rust de sociaaldemocraten van de kiesdrempel te redden, haastte zich om nog meer besparingen in het universitaire en hogeschoolgebeuren aan te klagen. ‘Want’, zegt hij, ‘studenten zitten nu al op de grond om de lessen bij te wonen’. Een beetje socialist zou moeten weten dat dit betekent dat de democratisering van het hoger onderwijs een welgeslaagde operatie is. Arbeiderskinderen, boerenpummels, dokterswatjes: allen zijn welkom in de Vlaamse Alma Mater. Vergeleken bij de rest van de Europa en de wereld is het inschrijvingsgeld in Vlaanderen laag. Na de neofascistische en vrouwonvriendelijke dooprituelen krijgt elk meisje of jongen (of allebei, dat kan in Vlaanderen gelukkig ook) de kans om met dank aan de hele hardwerkende Vlaamse gemeenschap elke nacht te zuipen tot er schuim kan worden gepist. Of straatmeubilair te vernielen en buren uit hun wel verdiende slaap houden. Te bissen en te trissen tot ver voorbij de 26ste verjaardag. Om vervolgens af te zwaaien met een van het internet geplukte thesis vol taal- en stijlfouten behelzende het hoogst actuele vraagstuk ‘Hoe historicus en journalist Marc Reynebeau De Standaard naar de kloten helpt’. Vindt u dat de leerstoel Toerisme moet blijven bestaan? Of de leerstoel Genderongelijkheid bij de Inuit in Groenland? De leerstoel ‘Is Zittend Urineren beter dan Rechtstaand’ misschien?

Na kort redactioneel overleg dunkt het de redactie dat er zowel in de kinderbijslag als in de universitaire en academische hemisfeer best wel nog een en ander kan worden bespaard.

Een plakje hesp met minder vet is gezonder dan een teljoor reuzel.

Frits Van Robaais

***

Binnenkort verliezen alle linkse media in Vlaanderen hun subsidies. Subsidies ondergraven de martk. Steun nu ‘tScheldt zodat wij als niet gesubsidieerd medium de achterstand kunnen inlopen. Klik hier!

1 reactie op “Ontvette hesp moet Vlaanderen gezonder maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *