ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Onthuld! De onverdachte band tussen Raymond van het Groenewoud en Máxima Zorreguieta – 't Scheldt

Onthuld! De onverdachte band tussen Raymond van het Groenewoud en Máxima Zorreguieta

Op 14 februari 1950 zag Raymond van het Groenewoud in Schaarbeek bij Brussel het levenslicht, in het gezin van de Nederlanders Deborah Johanna Tak en Joseph van het Groenewoud…

Op 14 februari 1950 zag Raymond van het Groenewoud in Schaarbeek bij Brussel het levenslicht, in het gezin van de Nederlanders Deborah Johanna Tak en Joseph van het Groenewoud. Zijn vader Joseph die in 1946 zijn geboorteland ontvluchtte om niet te hoeven dienen in het Nederlandse leger in Indonesië, nam in België de schuilnaam Nico Gomez aan. Vrijwel direct na de geboorte van Raymond verdween zijn vader, voor hogere zaken bestemd, met de noorderzon. Hij werd vervangen door de verdwaasde activist Arnold Duitz met wie zijn moeder in haar prille onwetendheid was gaan samenwonen.

Raymond achterlatend en niet meer gehinderd door de benauwende verplichtingen die het gezinsleven in de Lage Landen met zich meebrengen, veroverde Nico Gomez met zijn band de Chakachas in korte tijd compleet Latijns-Amerika. Hits als Eso es el amor en Jungle Fever klonken overal, van de duistere sloppenwijken tot in de smaakvolle villa’s van de elite. Hierdoor werd Nico kind aan huis bij de toenmalige vooraanstaande Argentijnse politicus Jorge Zorreguieta en diens vrouw Maria del Carmen Cerruti. Vooral gedurende de zomermaanden bezocht hij de familie maar al te graag in hun residentie in Mara de Plata. Met Maria bouwde hij een relatie op die meer als hartelijk mag worden genoemd. Maria’s oudste dochter Dolores schrijft hierover in haar recente autobiografie: “De grote blonde man met de scheve grijns maakte een enorme indruk op ons kinderen. Hij kon werkelijk alle instrumenten virtuoos bespelen. Het beste bespeelde hij echter onze moeder… Maria.”

Is het daarbij een toeval te noemen dat Maria del Carmen Cerruti op 17 mei 1971 een heerlijke, blonde baby ter wereld brengt? En dat dit stralende kind de welluidende naam Máxima krijgt, net als de trouwe gitaar van Nico? Terwijl vader Zorreguieta politieke tegenstanders in zee laat verdwijnen, zorgen Nico en Maria met liefde en toewijding voor de kleine Máxima en haar acht broers en zussen.

Voor zijn nieuwe album heeft Raymond een speciale hymne geschreven die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Het lied heet “half zus, half broer”.

Moeder Maria schonk haar het leven
Van baby tot prinses tot koningin
Van de goede luchten naar paleis Noordeinde
Mijn held, mijn zus, mijn koningin

Muzikaal gezien sluit het nummer naadloos aan op de rumba- en salsa-traditie van wijlen Nico Gomez en zijn Chakachas.

Ardy Beld

***

Geen betere pil tegen donkere gedachten dan een abonnement op ‘tScheldt! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *