ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Onderzoekswebsite Apache verliest het Noorden doet alsof gebeurtenis op foto van 17 maanden geleden vandaag plaatsvindt – 't Scheldt

Onderzoekswebsite Apache verliest het Noorden doet alsof gebeurtenis op foto van 17 maanden geleden vandaag plaatsvindt

‘tScheldt ontdekt dat onderzoekswebsite Apache een loopje neemt met de realiteit. Apache doet alsof een dramatische foto van een kind vandaag recent zou zijn genomen in een Frans bos. De waarheid is de foto dateert van juni 2017. Het gefotografeerde kind bevindt zich helemaal niet meer in een Frans bos. Erger…..de foto zou zelfs gemanipuleerd geweest zijn om maximaal effect te bekomen.

Wie had dat kunnen denken. Een van de meest in het oog lopende onderzoekswebsites van de laatste jaren in Vlaanderen, Apache, laat zich betrappen op de creatie van wat Trump zou noemen Fake News.

Op 14 november 2018 publiceerde Apache een artikel met de titel: “Duizenden kinderen overwinteren wederom in de Franse bossen”.

Het artikel beschrijft de akelige situatie van transmigranten in Franse en Vlaamse bossen. Het artikel wordt geïllustreerd met een dramatische foto. Een kind in rode shirt met blauwe broek ligt perfect gekadreerd in het midden van een open plek in het bos.

Wat Apache er niet bij zegt is dat deze foto dateert van…..juni 2017. De foto is dus meer dan 17 maanden oud en heeft dus NIETS met deze winter te maken en NIETS met mensen die vandaag in eender welk bos zouden leven.

 

 

Als de foto vals is, hoe waar is het dan het artikel dat er bij staat?

Maar het wordt nog erger…. ‘tScheldt vernam van een onverdachte bron uit NGO middens dat er grote kans is dat de foto gemanipuleerd werd om maximaal effect te scoren bij de argeloze lezer. Het is voldoende om de zogenaamd recente foto uit de Franse bossen te vergelijken met de hartverscheurende foto uit 2015 van het jongetje Aylan Kurdi op het strand in de Turkse badplaats Bodrun. Het kind op de foto in de Franse bossen uit 2017 draagt nagenoeg dezelfde kleren als Aylan en ligt op haast identieke wijze op de grond. De gelijkenissen met het iconische beeld van de verdronken Aylan zijn schokkend.

Indien dus de geruchten juist zijn dat de foto op de website van Apache getrukeerd is, haalt Apache in één artikel een dubbelslag: bewust een foto uit het verleden plaatsen en doen alsof het om een recente foto gaat én een gemanipuleerde foto plaatsen die uit is op maximaal effect.

Zoiets zou Trump inderdaad Fake News noemen. En hij zou voor een keer gelijk hebben ook.

Bovenstaande foto is het bewijs dat de foto van deze week in Apache dateert van juni 2017. De foto werd in juni 2017 al gepubliceerd op de website van de Franse NGO MedAct.org. Het geportreteerde kind bevindt zich vandaag helemaal niet meer in een Frans bos.

Vergelijking met de foto’s van Aylan Kurdi zijn schokkend. Er zijn geruchten dat de foto in het Franse bos gemanipuleerd werd voor effect bejag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *