ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Archief – 't Scheldt

Archief

Begrafenisrede Bert MURRATH zaterdag 7 juli 2018 Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen

Bert Murrath is geboren in Antwerpen op 22 augustus 1935 en overleden in Deurne op 30 juni laatstleden, wat dus wil zeggen dat hij bijna 83 jaar is geworden.

Iedereen zegde ‘Bert’ maar in de vooroorlogse periode is hij officieel in de burgerlijke stand ingeschreven als Gilbert Murrath. En toen ik Bert daar ooit over aanspraak, over het feit dat hij eigenlijk een Franstalige voornaam had, verwees hij met veel liefde en diepe, warme gevoelens naar zijn moeder die hem niet enkel die naam had gegeven maar in de oorlog – toen hij dus tussen de vijf en de tien jaar oud was – hem en zijn broer een goede opvoeding meegegeven heeft in omstandigheden die toch niet vanzelfsprekend en simpel waren.

Meer lezen

Het orakel van Brakel

HOMO CRITICUS

Tot 14 juni: tijd van bezinning

Het is dezer dagen zo stil rond de ramadan en de bijbehorende randactiviteiten, dat Homo Criticus het netwerk ging raadplegen. En, jawel hoor, tot 14 juni nog mag er alleen ’s nachts gegeten, gedronken, gerookt en gen… worden door de moslims. Marokko stuurde voor de gelegenheid in ’t stoemelings enkele tientallen imams naar ons land om mooie, vredevolle, menslievende verhalen te vertellen. Of om fondsen te werven voor een nieuwe moskee?

In principe is de heilige ramadan een tijd van bezinning, matiging en heroverweging, in de praktijk een periode bij uitstek om aanslagen te plegen en aldus een vip-ticket te bemachtigen naar het paradijs. Na enkele beleefdheidsinterviewtjes aan het begin van de maand van lage suikerspiegels en verwardheid, verschijnt er in de reguliere media slechts heel beperkt nieuws uit deze hoek. Behalve als er na het vrijdaggebed vanuit Gaza vredevolle marsen worden gehouden met moordende marmerblokken en vlammende vliegers.

Even terug naar het begin. Net als vorig jaar deelde de CD&V ook dit jaar ramadankalenders uit in Antwerpen. “We willen tonen dat we er zijn voor de moslimgemeenschap”, klonk het. En ook in het onderwijs wordt rekening gehouden met de verzwakte leerlingetjes, ook al staan er examens gepland.
Op het Suikerfeest mogen ze trouwens gewettigd afwezig zijn, in tegenstelling tot degene wiens ouders een dagje vroeger op vakantie willen vertrekken vanwege honderden euro’s uitgespaard op de reis.

Even verderspoelen. In Luik heeft een verwardiër met een crimineel verleden en radicale gevangeniskameraden twee politie-agentes en een jonge student vermoord, zogezegd met het dienstwapen van een van de vrouwen, maar nu blijkt dat hij de vrouwen eerst met een mes aanviel. Volgens ooggetuigen én gsm-filmpjes onder het roepen van Allah akbar.
Koen Geens, volgens Kaaiman van De Tijdde minister van loze beloften’, probeert alweer recht te lullen wat krom is, namelijk dat deze terrorist nooit penitentiair verlof had mogen krijgen. “Alle diensten oordeelden dat de dader van de schietpartij (terreuraanslag, red.) geen gevaar vormde. Euheuheu, blieblableuh.”

Ondertussen hebben in Schaarbeek een bende Turken, aangevuurd door hun moeder, een stel homo’s uit eenzelfde gebouw verrot geslagen ter verdere heiliging van de ramadan. Komt een buurtbewoner voorbijgefietst en roept de jongens toe: “Waarom zijn jullie in godsnaam hier komen wonen?” Tja, wie gaat er nù verhuizen?

Mensen, vrienden, nog even adem inhouden tot 14 juni. En dan aftellen naar de grote vakantie en de uittocht van de minibuskaravanen.

Meer lezen