Nieuwe Vlaamse partijen: serieuze kanshebbers in maart? – 't Scheldt

Nieuwe Vlaamse partijen: serieuze kanshebbers in maart?

Een Svv kabel? Toch niet. De SVV, een verzekeringsmaatschappij? Neen, het is ‘Samen Voor Vooruitgang’, de partij van stellingenbouwer Michel Van den Brande die hij in de steigers heeft staan…

Een Svv kabel? Toch niet. De SVV, een verzekeringsmaatschappij? Neen, het is ‘Samen Voor Vooruitgang’, de partij van stellingenbouwer Michel Van den Brande die hij in de steigers heeft staan.

**

Samen voor Vooruitgang bleek -zoals even gevreesd- dan toch geen reeds bestaande slogan van de NMBS te zijn, want dat had natuurlijk perfect gekund. Deze partij wil dat de dingen vooruitgaan in België en lanceert een programma met voor elk wat wils. Wat een prima idee! Met mogelijke verkiezingen in maart roept ‘tScheldt iedereen met een doelgroep op om een partij op te richten.

Verrassend snel reageerde Bo Coolsaet. Deze schrijvende uroloog met de penetrante persoonlijkheid gaat binnenkort de ‘Partij uit Liefde voor het Penseel’ (PULP) stichten. Bo zal met zijn rollator van deur tot deur passeren en elke gleuf die hij aantreft gul vullen met zijn beloftes. Echt geen kattenpis.

Ook de chronisch enthousiaste Conner Rousseau wou nadenken over een nagelnieuwe partij tot iemand uit zijn omgeving de moed opbracht om hem diets te maken dat hij al voorzitter is van de SP.A. ‘Ja maar dat is iets van vroeger’, mopperde CR huilebalkend. ‘Iets van vroeger is niet per se oncool’, suste zijn lakei van de studiedienst. ‘Tenslotte was je recent nog op bezoek in het Antwerpse rusthuis Nottebohm waar je een madame ontmoette die al 70 jaar lid was. Die fijne mens met veel brillantine, schepen Tom Meeuws, was erbij om het boeket vast te houden, remember?’. Er ging bij Conner een licht op: dat rusthuis met beroemdheden als zangeres La Esterella en comédienne Yvonne Verbeeck. Daar was zijn familie dol op, want die Yvonne haar sketches samen met Gaston Berghmans waren bijna zo plezant als de speeches van voorganger John Crombez. Helaas voor ons allemaal zal CR dan maar blijven opkomen met de SP.A.

Nu Karel Van Eetvelt topspeler wordt bij Anderlecht en dan maar geen verbindende beweging begint, was topjournalist Joël De Ceulaer er als de kippen bij om op basis van zijn wereldberoemde boek over democratie zelf een partij uit te bouwen. Hij had Karel zo vilein bespot in De Afspraak op Canvas dat hij zich nu klaar voelde om het hele politieke zootje in de pan te hakken. Freek de Jonge (die overigens op Joël lijkt) noemde zich in zijn eindejaarshow ‘De lachgasfabriek’ iemand zonder zelfspot. Waarom? Omdat iemand met zelfspot van oordeel is dat zijn eigen kritiek op hemzelf superieur is aan andermans kritiek. Zo arrogant wil een mens niet zijn, natuurlijk. Bijgevolg geen zelfspot. Daarin herkent Joël zich breeduit. Zijn nederigheid, gezelligheid, naastenliefde en vooral zijn onafgebroken strijd voor de ultieme democratie zijn alom bekend bij elkeen die kan lezen. Zelf heeft De Ceulaer zowat alle relevante boeken gelezen, soms al voor de auteur ze bedenkt. De ‘Partij van het Ik’ (PIK) heeft als doelgroep de Vlaamse verdroogde intellectueel die neerkijkt op het peloton achterblijvers en goudeerlijk meent dat het unieke individu onbegrensd moet kunnen uitwaaieren. Dergelijke (ver)bluffende kwebbelaars wanen zichzelf een god in het diepste hunner gedachten met Joël als oppergod. Eindelijk kunnen ze de juiste partij het parlement binnen stemmen. De PIK moet erin!

Een groep van betrokken artiesten die een ander en beter Vlaams subsidiebeleid voorstaat komt op met de ‘Lijst van Artiesten die een Ander en Beter Vlaams Subsidiebeleid Voorstaan’ (LAABVSV). Met deze wervende naam mikt de partij op een sympathiserend publiek. Lijsttrekker wordt wijlen Panamarenko ‘omdat de kunstenaar dat zo zou hebben gewild en gewaardeerd’, aldus een woordvoerder die anoniem wenste te blijven omdat hij had bijgeklust in de commerciële en ongesubsidieerde zaal Elckerlyc voor de ‘Winterrevue-Extra Large’ met zomaar eventjes 17.000 verkochte tickets. Daarmee wou hij de Toneelhuistrollen echt niet schofferen. Ooit zette de Italiaanse Communistische Partij (PCI) hun overleden voorzitter Enrico Berlinguer op de eerste plaats en die geraakte meteen verkozen. Inspirerend! De LAABVV, dat wordt nog eens een joekel van een oorwurm. Let the beast go!

***

Nog geen lid? Kies een pil tegen de verzuring. Kies je abonnement:

1 reactie op “Nieuwe Vlaamse partijen: serieuze kanshebbers in maart?

  1. Michel Van den Brande de schaamte voorbij en beroepsidioot gaat een partij oprichten . De SVV , hier gaat uiteraard veel volk naar komen kijken en nog meer volk op stemmen. Omdat ook niemand weet dat onze mollige vriend ook nog een criminele bokser sponsort ene Mereton K die in sint Niklaas 24/4/2011 een gehandicapte man Erwin Maes heeft beroofd en voor dood heeft achter gelaten. Daarvoor ook is veroordeeld. Dat is de dubbele moraal van deze moraalridder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *