ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nieuwe Antwerpse schepen voor Inburgering goed ingeburgerd in de SP.A-cultuur – 't Scheldt

Nieuwe Antwerpse schepen voor Inburgering goed ingeburgerd in de SP.A-cultuur

Karim Bachar (1975°) groeide op in een Marokkaans inwijkelingsgezin en toonde al jong een aanleg voor sport. Vanaf zijn 17de werd hij zaalvoetballer in meerdere clubs, schopte het tot kapitein van het nationale team, won 2 keer de Gouden Schoen en werd 3 maal uitgeroepen tot beste coach van het land. Daarnaast was hij actief als jeugdwerker bij de Stad Antwerpen en techniektrainer bij jeugdploegen. Bij Futsal Topsport Antwerpen is hij nog steeds coach. Hij was intussen opgevallen bij de lokale SP.A die indertijd nog wél in alle geledingen actief op zoek ging naar electoraal potentieel…

Karim Bachar (1975°) groeide op in een Marokkaans inwijkelingsgezin en toonde al jong een aanleg voor sport. Vanaf zijn 17de werd hij zaalvoetballer in meerdere clubs, schopte het tot kapitein van het nationale team, won 2 keer de Gouden Schoen en werd 3 maal uitgeroepen tot beste coach van het land. Daarnaast was hij actief als jeugdwerker bij de stad Antwerpen en techniektrainer bij jeugdploegen. Bij Futsal Topsport Antwerpen is hij nog steeds coach. Hij was intussen opgevallen bij de lokale SP.A die indertijd nog wél in alle geledingen actief op zoek ging naar electoraal potentieel.

In oktober 2006 belandde Bachar vanop een 19de plaats in de Antwerpse gemeenteraad met 4105 stemmen. In 2012 kreeg hij de 5de plaats op de lijst en bereikte toen zijn zitje met 2790 stemmen. Een beetje Hoger Lager dus. In 2018 verwierf de SP.A nog 6 op de 55 zetels in de raad en werd de macht van de partij diep geknakt. Bachar raakte verkozen met 2259 stemmen. In 2019 kreeg hij een fraaie 3de plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement maar haalde het niet ondanks zijn 5737 stemmen. Hij had nochtans een en ander uit de kast gehaald om zich te promoten. Zo bemande hij een kraampje op de gecontesteerde Medina-expo om stemmen te ronselen bij de moslims die daar in groten getale hun specifieke sfeer kwamen opsnuiven terwijl ze wat radicale ideeën aanhoorden. Ere wie ere toekomt: Bachar had wel ooit geweigerd om bondscoach te worden in Saoedi-Arabië.

En dan de FORCOM-affaire: bij zaalvoetbalclub Forcom werden 37 mensen vervolgd voor gesjoemel met sponsorgelden en witwaspraktijken. Het onderzoek werd eind 2007 opgestart met een telefoontap nadat enkele rechercheurs tijdens hun diensturen in ruil voor een commissie sponsors voor de club zochten. Wie dat wilde kon als sponsor 1/3e van het geschonken bedrag in het zwart terugkrijgen. Uiteindelijk werden 5 mensen schuldig bevonden met opschorting van straf, 5 kregen voorwaardelijk 6 maand cel en deels voorwaardelijk boetes tot 6000 euro, 1 Forcom-bestuurder kreeg 2 jaar effectief en 4000 euro boete. Er werden 14 betrokkenen vrijgesproken waaronder voormalig SP.A-gemeenteraadslid Tanja Smit (advocate en dochter van een flamboyante commissaris met de subtiele bijnaam ‘de kloemp’) en Karim Bachar.

Een aantal spelers van FORCOM stond op de loonlijst van de vzw Kids die straathoekwerk organiseerde en gesubsidieerd werd door de stad Antwerpen. Ook de echtgenote van Bachar had een arbeidscontract voor administratief werk. In het echt smeerde ze broodjes voor en waste ze de truitjes van de 150 spelers. Nu is het onduidelijk hoe vuil die uniformen wel waren of met hoeveel honger die jongens zich na hun spel op de pistolets stortten, maar Kachars dame werd er beter voor vergoed dan gebruikelijk. Hierdoor vermoedde het Openbaar Ministerie dat het hier om een fictief arbeidscontract ging. Dit als premie voor de prestaties voor Bachar bovenop zijn (te lage?) loon. De rechtbank achtte deze kwestie niet bewezen. Het was eerder een sociaal-rechterlijke dan een strafrechtelijke discussie, luidde het. Er was ook geen sprake van schriftvervalsing.

Binnen de alom bekende normvervaging zijn dit soort praktijken schering en inslag. Niet rampzalig en al helemaal ‘no big deal’ vergeleken met de schaal waarop andere (rode) spelers de vetpot uitlikten. Toch blijven er vragen: in hoeverre is de nieuwe schepen een meeloper binnen een systeem waarop hij zelf geen vat heeft? In hoeverre is deze goedlachse sporter een zoveelste marionet binnen de socialistische vertakkingen? Is hij de veredelde vakbondsman voor een allochtone achterban? Hoe vies is hij van een visie? Bij diverse SP.A-kaders kan je de verzuchting opvangen dat er beter maar 2 echte schepenen waren benoemd dan 3 met een halflege bevoegdheidsportefeuille voor de schijn.

‘Aan de zijlijn staan roepen verandert niks’, zegt Bachar in Het Laatste Nieuws. De schepen voor Gelijke Kansen en Inburgering heeft sinds december 2018 alle tijd genomen om zich te bezinnen vooraleer hij bij een 2de vraag van voorzitter en collega-schepen Tom Meeuws de post aanvaardde. Toch kickt hij op druk, zo stelt hij in de krant. Echt druk wordt het niet, want hij blijft zijn mandaat combineren met het coachen bij Futsal Topsport Antwerpen en met hulptraining bij Beerschot. Van zijn bedenkingen bij het asociale bestuursakkoord met de NV-A blijft steeds minder over. Al goed dat de lokale afdeling nog de 85-jarige oud-burgemeester Bob Cools in haar rangen telt, anders werd het ongetwijfeld saai. In ‘De Afspraak op vrijdag’ op Canvas zei Caroline Gennez dat de kern van de SP.A-boodschap sociale vooruitgang is. Maandag 23 september 2019 legt Karim Abchar, pardon Bachar de eed af. Daarna mag hij in een fris truitje naar de broodjesreceptie. Vanaf nu kan het enkel vooruitgaan.

Mo Vanelders

***

Foto: Karim Bachar en advocate Tanja Smit in verdenking gesteld tijdens de de FORCOM-affaire

***

Er moet toch iemand de luis in de pels van de socialisten in Antwerpen zijn? ‘tScheldt dan maar! Steun ‘tScheldt! Klik hier!

1 reactie op “Nieuwe Antwerpse schepen voor Inburgering goed ingeburgerd in de SP.A-cultuur

  1. Wie wil weten hoe de profitariaat graaiers ter linker zijde ,vele bijverdiensten hebben in schimmige VZW’kes kan zijn licht opsteken in het gratis verdeelde ‘Borgerblad ‘ een gazetje vol “progressieve” propaganda waar mijn maag al keert na het lezen van bladzijde 1 , waar de veelzeggende titel “Ode aan de reizigers van lijn 24 ” uw pas genuttigd ontbijt richting strottenhoofd duwt .
    Verder reclame voor de vele “dienst betogingen” waar een geoefend graaier zonder scrupules zijn levensonderhoud kan opvijzelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *