Nederlandse partij 50PLUS wordt 50MIN – 't Scheldt

Nederlandse partij 50PLUS wordt 50MIN

Het lappendeken van politieke partijen in Nederland wordt door sommigen als te versnipperend beschouwd en door anderen juist als verrijkend. Wij behoren tot die tweede categorie…

Het lappendeken van politieke partijen in Nederland wordt door sommigen als te versnipperend beschouwd en door anderen juist als verrijkend. Wij behoren tot die tweede categorie.

**

Het is goed dat bepaalde groepen en/of overtuigingen politiek worden vertaald én gehoord. Een van die noodzakelijke stemmen is die van 50PLUS met een duidelijk omschreven doelgroep. Laat die oudjes maar een afdeling vormen binnen een grote partij, grommen machtshongerige bestuurders. We weten nochtans wat daarvan komt: nada! De partij 50PLUS heeft er mee voor gezorgd dat mensen boven de 70 nog evenveel medische hulp kunnen verkrijgen als jongere patiënten. Binnen de huidige jeugdigheidshype heeft 50PLUS haar bestaansreden bewezen. Helaas zit het er nu bovenarms op.

Boegbeeld Henk Krol (voormalig uitgever van de invloedrijke Gay Krant) heeft naar eigen zeggen de eerste 8 jaar moeten oproeien tegen allerlei gekonkel en gezeur. Toen Geert Dales voorzitter werd, ontlook er eindelijk rust in de partij. Een fraai verkiezingsresultaat en 3 zetels in de Tweede Kamer volgden. De voorzitter werd echter belaagd en beschimpt via sociale media. Zijn echtgenoot ontving dreigbrieven. Deze slopende ondermijningsguerrilla slingerde de partij opnieuw naar de beginjaren.

In ‘WNL op Zondag’ (een aanrader om op de hoogte te blijven van de Nederlandse politiek: elke zondagmorgen om 10u. op NPO 1 met presentator Rick Nieman die de gasten wel laat uitpraten) verklaarde Krol dat hij na lange wandelingen op de heide met zijn hond heel diep in zijn hart had gekeken en tot de slotsom was gekomen dat niets zou veranderen binnen 50PLUS. Een deel van het tussenkader liep rond met gefnuikte ambities en broeierig ongenoegen. Deze ‘baantjesjagers’ zouden het nooit opgeven om dwars te liggen. De achterban en het kiezerspotentieel bleef daarmee in de kou. Tijd voor wat anders, concludeerde Krol. Dit euvel knaagt aan elke partij maar het ligt net iets moeilijker voor een kleinere club met een agenda op basis van uitgesproken thema’s.

Na een strubbeling met Jan Nagel van Leefbaar Nederland (volgens De Volkskrant ‘De godfather van het populisme’ en in 2009 medestichter van 50PLUS) dacht wijlen Pim Fortuyn na over een nieuwe partij. Uiteindelijk werd dat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) maar eerst had hij de ‘Partij van de Toekomst’ in gedachte. Die naam bleek echter al te bestaan. Nu gaat Henk Krol verder met de ‘Partij voor de Toekomst’. De partij 50PLUS splitst zodat de parlementaire medewerkers hun baan niet verliezen. Krol wordt op zijn 70ste wederom boegbeeld. Wellicht glijdt 50PLUs het politieke verleden in terwijl de goedlachse en helder formulerende Henk Krol politieke toekomst inademt. Bijzonder interessant allemaal, maar totaal niet belicht in de Vlaamse media. Daarom brengt ‘tScheldt het gewoon voor u.

***

Foto: Henk Krol en zijn nieuwe Partij voor de Toekomst. Laten we hopen dat de toekomst van deze partij er mooier uitziet dan haar logo.

***

Verwen jezelf. Neem een abonnement op ‘tScheldt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *