Naar school… – 't Scheldt

Naar school…

1 september 2020…. 1,2 miljoen kinderen mogen van de overheid vanaf vandaag terug naar school. Het is de grootste infectie-campagne sinds het ontstaan van België…

1 september 2020…. 1,2 miljoen kinderen mogen van de overheid vanaf vandaag terug naar school. Het is de grootste infectie-campagne sinds het ontstaan van België.

**

Duizenden leerlingen en leerkrachten zullen de komende maanden ziek worden van het coronavirus. Sommigen zullen waarschijnlijk overlijden. Dat is echter geen probleem voor de overheid. Alsof het een mild wintergriepje is, is het adagio van de overheid ‘we moeten erdoor, niets aan te doen’.

Terwijl ministers en parlementariërs veilig in hun politieke bubbel blijven zitten is de massale verplaatsing van honderdduizenden mensen van huis naar school en terug weer begonnen. Geen kat die nog weet welke regels er nu exact wanneer en waar gelden wat de mondmaskerdracht betreft. Dat komt omdat de overheid de laatste maanden zoveel regels heeft uitgevonden, aangepast, veranderd, opnieuw uitgevonden dat het volk heeft afgehaakt en niet meer weet waaraan en waaraf.

Mondmaskers verplicht op de speelplaats en niet in de klas, of was het andersom? ‘t Is andersom… mondmaskers zijn verplicht in de klas maar niet op de speelplaats… dus daar waar je veilig op afstand van elkaar kan zitten (in de klas) moet je wel een mondmasker aandoen, en daar waar je dicht op elkaar gepakt staat en fysiek met elkaar contact hebt (op de speelplaats) moet je geen mondmasker dragen… De minister van Onderwijs promoot fietsen in de buitenlucht in de Rand van Brussel ter gelegenheid van de Gordel, op scholen zeggen zijn veiligheidsadviseurs dat leerlingen niet mogen wandelen en fietsen tijdens de schooluren buiten de schoolmuren. Het is beter met veel klassen samen te troepen in nauwelijks verluchte sporthallen… De logica van de overheid is dezelfde als die van de huidige politieke kaste… er is er geen…

Met enig gevoel voor dramatiek keren we terug naar 1903… het jaar waarin een ‘Vlaamsch Taalboek’ verscheen met educatieve prenten. Het boekje was bedoeld om Franstaligen Nederlands te leren, want zo werd in die tijd gesteld bij de publicatie van dit boekje: “Onze Waalsche ambtsbroeders, die het aanleeren der Nederlandsche taal een ‘onbruikbaar iets’ heeten, krijgen een leiddraad, die hun de taak oneindig gaat verlichten.”

We onthouden: de Franstaligen vonden het leren van Nederlands een ‘onbruikaar iets’…. Deze gedachte is vandaag nog niet uitgeroeid. Vandaar dat er vandaag de dag nog gefietst wordt tijdens de Gordel.

We hebben op deze dag evenwel geen zin in een polemiek rond het Frans of het Nederlands, we genieten samen van de gravures in het boekje over het naar school gaan, het in de klas zitten, en het weer naar huis gaan… het leven zou zo simpel kunnen zijn.

Voor de waarlijk geïnteresseerde fan van oude boeken en onderwijs, je kan het boekje kopen in de Vlaamse Wonderkamer van ‘tScheldt. Abonnees krijgen automatisch 10 % korting op alle aankopen in onze Vlaamse Wonderkamer.

De gelden die we genereren uit dit curiositeiten kabinet worden geheel besteed aan de werking van ‘tScheldt.

***

Wil je genieten van een vaste korting op de curiosa in onze Vlaamse Wonderkamer? Kies een abonnement:

 

4 reacties op “Naar school…

  1. Het was de tjjd dat leerlingen nog respect hadden voor hun leraar en op tijd en stond een oorvijg kreeg van zijn meester. Ik heb het zelfs tot eind jaren 50 meegemaakt. Nu is het, sinds het bruine crapuul (pardon, “jongeren”) hier massaal binnen stuikte net andersom en worden de leerkrachten gemolesteerd en staan de directeurs er met een van schrik volgesch… broek bij.

  2. Weeral zullen scholieren en studenten een hoop overbodige ballast gedwangvoederd krijgen omdat tal van onderwijzend personeel (“leerkrachten” in PoCo-bargoens) zo nodig toch maar een job zou kunnen krijgen met les”uren” van 50 minuten plus 3 maanden congé per jaar en dat allemaal op belasting kosten van hen die WEL economisch productief bijdragen tot het BNP. Inderdaad, overbodige ballast waarvan ze later veelal zelden of nooit iets van doen zullen hebben. De voorbeelden zijn legio ; “sinus, cosinus, appelsinus, sinusitis”, dat smerig krakkemikkig , godverdomds “Ezelsbruggeske” van Piet Agoras bewijzen dat toch nooit iemand later over zijn tuinvijver zal bouwen, de “Pragmatieke Sanctie” en de “6 vrouwen van Hendrik VIII” waar hij zijn vleselijke lusten op botvierde, feiten die nooit iemand in zijn later professioneel leven op het bureel, atelier, fabriek of werf etc;..zullen dienstig zijn. Wat een scheepslading aan ballast productie om elk jaar weer examen over af te leggen en daarna zo vlug mogelijk proberen te vergeten om plaats in het hoofd te hebben voor nieuwe ballast van het volgende schooljaar om weer examen over af te leggen en daarna…(wordt vervolgd). Terwijl buiten de zon schijnt en de bal doelloos nog op de gazon ligt te wachten…….

    1. Je hebt kennelijk of weinig geleerd van geschiedenis of men heeft er weer een leutig verhaal om geweven in “onserwijs”.Die 6 vrouwen hadden er weinig mee te maken:Hendrik VII moest een burgeroorlog vermijden en bijkomend besparingsoperatie.Vandaar afschaffing belastin paus(concordaat).Daarenboven had Werkx en co de kans nu om in onderwijs terug te keren naar de grondwet.Niet dus.Bij Hendrik VIII en zijn opvolgers waren het allemaal kandidaten voor de Tower geweest.Zo gek was hij nog niet.

  3. Idd Diagones, in de tijd van Rikske den 8ste, zou het gans onbekwaam samenraapsel dat nu in de Wetstraat op onze kapot belaste centen parasiteert vlug naar de kapblok zijn gesleept. En terecht! Een dikke 2 eeuwen later deed men dat in Frankrijk en ging men die potverterende nuttelozen uit hun koten sleuren. Maar toen waren ze al wat moderner geworden en gooide men die parasieten onder de de guillotine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *